​​​​​​​Şervin Nudem: Kadınların özgürlük anahtarı Rojava devriminde gizlidir

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın devrimini değerlendiren Rojava Jineloji Akademi üyesi Şervin Nudem, tüm kadınların özgürlük anahtarlarının bu devrimde saklı olduğunu kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye devriminden sonra birçok enternasyonalist mücadele etmek için bölgeye geldi. Gelenler buranın atmosferini aktarmak için ülkelerine dönerken çok sayıda enternasyonalist de halen burada direniyor. Bunlardan biri de 5 yıldır Rojava’da olan Rojava Jineloji Akademi üyesi Şervin Nudem.  

Devrimin küçük adımlar ve büyük hayallerle başladığını ifade eden Şervin Nudem, “Rojava’da kısa sürede hem kadın alanında hem de toplumsal olarak ciddi değişimler yaşandı. Savunma, demokrasi, kadın ve birçok başlıkta çok olumlu kazanımlar elde edildi. Nitekim kadın devrimi olarak biliniyor. Bu devrimsel süreç halen devam ediyor” dedi.

 ‘ROJAVA DEVRİMİNİN TEMELLERİ SAĞLAM’

Rojava’nın dünya kadınlarına büyük umut verdiğini kaydeden Şervin şunları söyledi:

 “20. yüzyılın başlarında da Rojava gibi devrimler yaşandı. Fakat kadın ve emeğin korunduğu ve faşizmin yıkıldığı devrimsel süreçler kalıcı olamadı. Rojava devrimi Önder Abdullah Öcalan ve Kürt Özgürlük Hareketinin 40 yıllık deneyimi sonucu oluştu bu yüzden temelleri sağlam. Devrimin ilk gününden şu ana kadar kadınlar her alanda kendilerini ifade ediyorlar. Yine devlete karşı halkların bir arada özgürce yaşadığı bir sistem var.” 

 ‘ROJAVA KADINLARININ MESAJINI DÜNYAYA ULAŞTIRACAĞIZ’

Koronavirüs salgının 8 Mart kutlamalarını etkilediğini belirten Şervin, “Kadınlar dünyanın birçok yerinde sadece sanal ortam üzerinden bir araya gelebiliyor. Başarısızlıkla yürütülen pandemi süreci yüzünden kadınlar tekrar evlere hapsedildi. Rojava’da ise kadınlar 8 Mart’ı birçok etkinlikle kutluyor. Festivaller, paneller, yürüyüşler ve renkli şölenler yapılıyor. Umarım dünyada da bir an önce pandemi süreci biter ve bu tarz etkinlikler gerçekleştirilir. Bizler de Rojava kadınlarının mesajını dünyaya ulaştıracağız” dedi.

 ‘ROJAVA’DA KADIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE DÜNYANIN İLERİSİNDE’

Rojava’da her günün 8 Mart olduğuna dikkat çeken Şervin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buradaki mücadeleyi sadece bir gün ile sınırlandıramayız. Bugünü tüm yılın çalışmalarının bileşkesi olarak ele alabiliriz. Kadın özgürlüğü anlamında Rojava dünyanın ilerisinde hareket ediyor. Bu da 23 yıl önce 8 Mart 1998 yılında Kadın Özgürlük İdeolojisini kadınlara armağan eden Önder Abdullah Öcalan sayesinde oldu. Nitekim Rojava devrimi de bu temeller üzerinden inşa edildi.”

Rojava devriminin dünyaya umut olduğunun altını çizen Şervin, “İnsanların sağlığının tehdit altında olduğu, doğanın yok olduğu, kadınlara yönelik şiddetin arttığı bir dönemde Rojava devrimi büyüyor. Bugün inşa edilen komünler, meclisler, komiteler ve Özerk Yönetim dünya kadınlarının önünü açıyor. Dünyadaki kadınlar nerede olursa olsun mücadelesini büyümelidir” dedi.

‘BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ’

Kongreya Star’ın Kuzey ve Doğu Suriye’de önemli kampanyalar yaptığını belirten Şervin, “Bunlardan ‘Women defent Rojava, Kadınlar Rojava devrimini koruyor’ halen devam ediyor. Rojava devriminin korunması umutların korunması demektir” şeklinde konuştu.

Kadın özgürlüğünün bu devrimde gizli olduğunu vurgulayan Şervin: “Dünya tarihinde birçok devrim yaşandı. Rojava devrimi ekoloji, demokrasi, komünal yaşam ve kadın özgürlüğü üzerinde inşa edildi. Bu başlıklar tüm dünya da tartışılıyor. Latin Amerika ve Hindistan’da da şimdi meclisler açılıyor. Toplumların iktidarlardan bir beklentisi kalmadı” dedi.   

İktidarların var güçleriyle Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırdığını kaydeden Şervin, son olarak şunları belirtti: “Bu saldırılar karşısında birliğin sağlanması gerekir. Rojava devrimi Afganistan, Polonya, Bolivya’daki kadın mücadelesini etkiledi. Kadınlar mücadelesini birleştirdi. Birlikte güçlüyüz. Bir kadın dünyanın neresinde olursa olsun onun acısını içimizde hissetmeliyiz.”

/ANHA/