19 yaşındaki pilot kadın dünyayı tek başına dolaşarak rekor kırdı

19 yaşındaki Belçikalı pilot Zara Rutherford, beş aydır tek başına dünyanın etrafında uçuyor.

Rutherford, geçtiğimiz hafta dünya çapındaki bir turunu tamamlayarak yolculuğuna başladığı Kortrijk kentine iki rekorla indi: Mikro hafif bir uçakla dünyanın çevresini dolaşan en genç kadın ve dünyanın çevresini tek başına dolaşan en genç kadın.

Dünya turu esnasında California’daki orman yangınlarından uzak durmak için çalıştı, Rusya yolculuğunda  soğuk algınlığına yakalandı ve Kuzey Kore’nin  hava sahasından kıl payı kaçmayı başardı. Tüm yaşadıklarından sonra eve gitmek için can attığını vurgulayan genç kadın, “Evde olacağımı düşünmek hala garip geliyor. Aylarca uzakta olmam gerektiğini hissediyorum” diyor.

‘Kız çocuklarına yalnız olmadıklarını göstermek istiyorum’

Rekorunun kız çocuklarına umut olmasını istediğini belirten Rutherford şunları söyledi: “Büyürken hiç kadın pilot görmedim. Bunun her zaman gerçekten cesaret kırıcı olduğunu düşünmüşümdür. Bu yüzden daha fazla kız çocuğunu  havacılığa gitmeye teşvik etmeyi ve arkadaşça bir yüz göstermeyi umuyorum.  Böylece bir kız çocuğu pilot olmak istiyorsa, beni gördüğünde  tek kişi olmadığını bilir.”

Önceki rekorun sahibi ABD’li pilot Shaesta Waiz, 2017’de dünyanın çevresini tek başına dolaşan en genç kadın rekorunu kırdığında 30 yaşındaydı. Erkeklerdeki en genç tek başına dünya turu rekoru ise geçen yıl 18 yaşındayken yolculuk yapan İngiliz Travis Ludlow’a ait.

 

/eka/