2 bin 800 Ezidî kadının akıbeti hala belli değil

HDP Milletvekili Feleknas Uca, 7 bin Ezidî kadının terör örgütü IŞİD tarafından kaçırıldığını hatırlatarak,“2 bin 800 kadının akıbeti hala belli değil. Bu insanlık suçu ve bu suçları Türkiye’ye sıçradı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi ((HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, ”3 Ağustos 2014’te yüzbinlerce Êzidî topraklarından edildi, 7 bin Êzidi kadın bu IŞİD barbarları tarafından kaçırıldı. Dinini değiştirmeyen kadınları canlı canlı yaktılar. 2 bin 800 kadının akıbeti halen belli değil” dedi.

Türk Parlamentosu’nda konuşan Uca şunları belirtti:

”Çocukların gözünün önünde babalarının başları kesildi. Bu fermandan dolayı Şengal’de halen yeni toplu mezarlar bulunuyor. Bu insanlık suçu, BM tarafından hazırlanan bir raporla da açıklandı. Ve bu suçların Türkiye’ye sıçrayan örnekleri de mevcut. Örneğin; IŞİD çetelerinin Şengal’de esir aldığı Êzidî bir kadın, Ankara’da IŞİD emirinin evinde 4 yıl boyunca köle olarak tutuldu. Ailesi, genç kadını Türkiye’nin başkentinden satın almak zorunda kaldı. Buradan soruyorum, IŞİD emirinin Türkiye’nin başkentinde ne işi var? Bu kadın kaçıran barbarlar, kontrolünüzdeki sınırlardan nasıl bu kadar kolay geçebiliyorlar?

İkinci bir örnek de Gaziantep’te, internette kurulan köle pazarlarında, kız çocukları ve kadınlar IŞİD çeteleri tarafından satıldı. Bunu Avrupa basınından bile okuduk. Bütün bunlar yetmedi, Türkiye bu katliamdan sonra 6 kez Şengal’i bombaladı. Halen Rojava ve Şengal tehdit altında. Size sormak istiyorum, siz Êzidî halkından ne istiyorsunuz? Êzidîler size ne yaptı?  Ne 74 ferman ne IŞİD ne de Erbil-Bağdat anlaşması Êzidîleri bitirebilir. Ne Şengal’i boşaltabilir ne de oradaki yeni yaşamın önüne geçebilir. Êzîdî bayramı tüm halkımıza kutlu olsun. Umut ediyorum ki bu bayram özgürlük ve barışa vesile olur. Şengal’in direnişini selamlıyorum.”