21. yüzyılın ünlü Feminist yazarları

Feminist yazarlar genellikle insanları feminist olmanın ne anlama geldiği hakkında düşünmeye sevk eden ilk yazarlardır. Bunlar genellikle erkeklerin kadın olmanın zorluklarını anlamalarına yardımcı olan ve diğerlerinin yapamayacağı şekilde düzenli olarak sosyal değişimi tetikleyen sesli kutulardır.

 

Feminist davaları üstlenen yazarlar, zorbalığı ortadan kaldırmak için kalem kullanan politik güç merkezleridir ve bu yüzden onlara dünyamızda ihtiyacımız var. Ne de olsa Gloria Steinem gibi insanlar saflarımızda olmasaydı, şu anda sahip olduğumuz hakların çoğu olmazdı.

 

Bu müthiş feministler , 20. yüzyılın en ünlü feminist yazarlarının çalışmalarının devam etmesine yardımcı oldular . Öyleyse, 21. yüzyılın en ünlü feminist yazarlarından bazılarının başarılarına bir göz atalım.

Margaret Atwood

Yakın zamanda Netflix Orijinal dizisi The Handmaid’s Tale’i izlediyseniz , 21. yüzyılın en ünlü feminist yazarlarından birine teşekkür etmek zorundasınız. Margaret Atwood’un bilimkurgu distopyası 80’lerde yazılmıştı ama kısa sürede yakın gelecekte neler olabileceğine dair uyarıcı bir hikayeye dönüştü.

Atwood her zaman açık sözlü bir feminist olmuştur ve hala kadınları zalim yönetimin getirdiği baskıya karşı savaşmaya teşvik etmektedir. The Handmaid’s Tale ile hedeflerinin ne olduğu hakkında daha iyi bir fikir edinmek istiyorsanız , öğrenmek için Margaret Atwood ile bir röportajı okuyabilirsiniz.

Dikkatli olun, yazmaya başladığınızda hayatınızı yeniden değerlendirmeye başlayacaksınız.

Naomi Woolf

Naomi Woolf, yazar olmadan önce, Bill Clinton ve Al Gore için üst düzey bir siyasi danışmandı. İlerici ve sol eğilimli idealleri onu feminizme yönlendirdi. 1991’de The Beauty Myth’i yayınladıktan sonra , hızla 21. yüzyılın en ünlü feminist yazarlarından biri oldu.

Yazıları, toplumun kadınları belirli bir görünüme ulaşmaya nasıl zorladığına ve kadınların ana akım medyada ne sıklıkla itibarsızlaştırıldığına odaklanıyor. Barbie bebek gibi görünmenizin söylenmesinden bıktıysanız, onun çalışmalarına bayılacaksınız.

Chimamanda Ngozi Adichie

Şu anda Chimamanda Ngozi Adichie, kesişimsel feminizm konusunda uzmanlaşmış 21. yüzyılın en ünlü feminist yazarlarından biridir. Adichie’nin yeteneği, feminist hareketten genellikle yeterince temsil edilmeyen sesleri ön plana çıkararak hepimizin bu işte birlikte olduğumuzu hatırlatıyor.

Yazıları, feminizmin neyle ilgili olduğu, neden evrensel olarak çekici bir kavram olması gerektiği ve neden birçok bakış açısının bir toplum olarak daha iyi olmamıza yardımcı olduğu konusunda Batılı olmayan bir bakış açısı getiriyor. En önemli eserleri arasında Americanah , Purple Hibiscus ve Hepimiz Feminist Olmalıyız .

Caitlin Moran

Caitlin Moran, son yıllarda kitap sahnesine çıkan en açık sözlü feministlerden biri ve bu yüzden en son kitaplarından biri onu yıldızlığa taşıdı. Onun hit hatırası How to be a Woman , toplumun “daha adil seks”le uğraştığı tüm gülünç çifte standarda dikkat çekiyor.

Erkeklerden gelen yorumları duymaktan ve toplumun kafanıza koyduğu tüm küçük sesleri duymaktan bıktıysanız, Caitlin Moran’ın kitapları temiz bir nefes. Moran, yazılarında çok açık sözlü olması ve aynı zamanda yazılarında kendi mücadelelerini mükemmel bir şekilde gösterebilmesiyle tanınır.

Caitlin Moran’ı bu listedeki diğerlerinden gerçekten ayıran bir şey, kadınları kendi hakları için savaşmadıkları için sık sık çiğnemesidir. Aşağıdaki alıntı her şeyi söylüyor:

“’Feminizm’ kelimesini geri almalıyız. Feminizm kelimesine çok ihtiyacımız var. İstatistikler, Amerikalı kadınların yalnızca %29’unun ve İngiliz kadınların yalnızca %42’sinin kendilerini feminist olarak tanımlayacağını söylediğinde, “Feminizm sizce nedir hanımlar?” diye düşünürdüm. ‘Kadınların kurtuluşu’nun hangi kısmı size göre değil? Oy kullanmak özgürlük müdür? Evleneceğin adama ait olmama hakkı? Eşit ücret kampanyası? Madonna’dan ‘Vogue’ mu? Kot? Bütün bu güzel şeyler SİNİRLERİNE BİTTİ mi? Yoksa ARAŞTIRMA ZAMANINDA SARILMIŞ MISINIZ?”

Khaled Hosseini

Erkeklerin feminist olup olamayacağını merak ettiyseniz , Khaled Hosseini ile tanışmalısınız. Bu adam, Ortadoğu’daki kadınların kötü durumuna odaklanan en gelişmiş feminist literatürden bazılarını yazdı ve ayrıca düzenli olarak kadınların maruz kaldıkları baskıya karşı konuşuyor.

Hit kitabı A Thousand Splendid Suns , okuyuculara Afganistan’daki kadınlar kendi başlarının çaresine bakmaya bırakıldıklarında neler olduğuna dair harika bir bakış sunuyor. Bazı insanlara yeterli yetki verilirse, ne tür bir mücadeleyle karşı karşıya kalabileceğimizi görmek isteyenler, Hosseini’nin yazılarının ne hakkında olduğunu görmeliler.

alice yürüteç

Çoğu insan bu ismi 21. yüzyılın en ünlü feminist yazarlarından biri olarak zaten biliyor. The Color Purple’ın yazarı Alice Walker, ırksal mücadeleleri, aile içi şiddeti , kadın düşmanlığıyla ilgili sorunları ve daha fazlasını detaylandıran parlak çalışmasıyla defalarca alkışlandı .

Eğer hiç hafife alınmış gibi hissettiyseniz ya da hayatınızda her türlü baskıyla yüzleşmek zorunda olmanın nasıl bir şey olduğunu bilmek istediyseniz, Alice Walker dinleyebileceğiniz en güçlü seslerden biridir. O bir şair ödüllü, büyük bir aktivist ve kendini güçsüz hissedenleri güçlendirmek için doğal bir hüneri var.

Maya Angelou

21. yüzyılın en ünlü feminist yazarlarından biri aynı zamanda 20. yüzyılın en ünlü sivil haklar figürlerinden biridir. Elbette aktivist, şair ve parlak yazar Maya Angelou’dan bahsediyoruz.

2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi ve kendi döneminde 36’dan fazla farklı kitap yazdı. Maya Angelou, yazar olarak görev yaptığı süre boyunca kendisine 50’den fazla farklı onursal derece verildiğinden, dereceler söz konusu olduğunda bir rekor sahibi olabilir.

En ünlü romanı Kafesteki Kuşun Neden Şarkı Söylediğini Biliyorum , üniversitede okumuş olabileceğiniz bir klasik. Ancak, yazdığı tek şey bu değil. ABD’deki ırk ve cinsiyet ilişkilerini anlamak isteyen herkes onun çalışmalarına bakmalı.

Hillary Clinton

Hillary Clinton, 2016 başkanlık seçimlerinde popüler oyu kazanan kadın ve yeni yüzyılın en büyük feminist ikonlarından biri. “Kadın hakları insan haklarıdır” demesi ve cumhurbaşkanlığına aday olan ilk kadın olmasıyla ünlüdür.

İster inanın ister inanmayın, aynı zamanda 21. yüzyılın en ünlü feminist yazarlarından biridir. Anıları ve insan haklarının durumu üzerine yayınladığı bir dizi kitap, feminist konulara yoğun bir şekilde değiniyor ve 2017 kitabı What Happened dahil olmak üzere kızlara eşitlik mücadelesine devam etmeleri için ilham veriyor .

https://vocal.media/viva/famous-feminist-writers-of-the-21st-century