25 Kasım gösterilerinde Avrupa sokakları ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganlarıyla yankılandı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Avrupa’nın birçok kentinde miting ve yürüyüşler yapıldı.

ROTTERDAM

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Kürt kadınlar öncülüğünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi.
Jin Jiyan Azadî sloganıyla yürüyen kadınlar adına yapılan konuşmalarda, Rojava yönelik  işgal saldırılarına dikkat çekilirken, 21. yüzyılın kadın yüzyılı olacağı vurgusu yapıldı.

Eylemde Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel şahsında Kürt kadınların direnişi de selamlandı.
Yürüyüş boyunca, Jîna Emînî, Nagihan Akarsel ve Türk devletinin kimyasal saldırıları sonucu şehit düşen gerillaların fotoğrafları taşındı. Eylemde kadınlar, üzerinde Jin Jiyan Azadî yazılı yeleklerle yürüdü.
Yürüyüş boyunca, sık sık “Kadına şiddete hayır”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde Kürt kadınlar, Frauenhaus Darmstadt ve Feministische Frauen üyesi kadınlarla beraber meydanlardaydı.

Patriarkal sistemin kadına dönük kırım politikaları, fırsat eşitsizliği ve yaşamın her alanındaki emek sömürüsü yapılan konuşmalarla kınandı. Ayrıca Rojhilatlı Jîna Emînî’nin Tahran’da işkenceyle katledilmesi ardından başlayan ve haftalardır süren kadın eksenli halk serhildanı selamlandı, destek mesajları verildi.

Eylemde, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin mesajı da okundu. Mesajda, bu yüzyıla Kürt kadınların özgürlük mücadelesi şahsında kadınların direnişinin damgasını vurduğu belirtildi. Rojhilat Kurdistanı’nda kadın öncülüğünde ve Jin, Jiyan, Azadî felsefesi ekseninde gelişmekte olan devrimin önüne hiçbir saldırı ve şiddetin geçemeyeceği belirtilerek, 21. yüzyılın kadın yüzyılı olacağı bir kez daha vurgulandı.

Eylemde ayrıca kadın devriminin gerçekleştiği Rojava’da, özerk bölgeyi işgal etmek isteyen Türk faşist rejimine de öfke yağdı.

Mitingde Darmstadt Roza Kadın Meclisi üyeleri tarafından Jîna Emînî, Nagihan Akarsel, Sakine Cansız başta olmak üzere devlet eliyle katledilen birçok kadın öncünün kısa hikayeleri okundu. Eylem, yine “Jin, jiyan, azadî” sloganının atılması ile sona erdi.

HEILBRONN

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Almanya’nın Heilbronn kentinde bir miting yapıldı.

Saat 17.00’da Harmonie meydanında bir araya gelen kadınlar, kadına yönelik şiddete dikkat çekerek “Kadına yönelik her türlü şiddete karşı Jin Jiyan Azadî” sloganı ile duralım dedi.

Rojava’ya yönelik saldırılara da dikkat çeken kadınlar, “Diktatör Erdoğan ve Türk rejimi kadınlara karşı düşman olduğu kadar Kürtlere karşı da düṣmandır ve bu düṣmanlığından dolayı Kürtlere soykırım saldırıları gerçekleştirmektedir” dedi.

BONN

Yaklaşık beş yıldır Bonn şehrinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne öncülük eden ve çeşitli enternasyonalist kadın inisiyatif ve örgütleriyle ortaklaşan  “Feministischer streik Bonn” adlı inisiyatif, bu yıl da  Bonn şehrinin Frankenbad sokağında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik “Nicht die schon wieder” (Yine mi bunlar)  grubunun konseri ile başladı. Açılış konuşması ardından birçok kadın kurumunun yanı sıra Kürt, Fars kadınlar cinsiyetçiliğe ve savaşa karşı konuşmalar yaptı.

Utamara Kadın Buluşma Merkezi ve Leben Freiheit Bonn gibi inisiyatif, kurum ve örgütlerin de katıldığı Marktplatz’a doğru yapılan yürüyüş ve açıklama, şiir dinletisi ve şarkılarla sona erdi.

Etkinliğin temel sloganı “Jin, jiyan, azadî” oldu.

STOCKHOLM

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla İsveç’in Stockholm kentindeji Medborgaplatsen meydanında büyük bir eylem gerçekleştirildi.

Eylemde erkek egemen sistemlerde yaşayan kadınların durumuna dikkat çekildi; savaşa, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe karşı mücadele eden Rojhilat Kurdistan’ı ve İran’daki kadınlar selamlandı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kenti merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürt kadınlar ve dostları “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla miting, ardından da yürüyüş düzenledi.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de kadına yönelik şiddete karşı eylem düzenlendi. Bugünkü eylem, şiddete ve zulme karşı 2 aydan fazla bir süredir alanlarla direnen Kürt ve İranlı kadınlara adandı.

Narinkkator meydanında ise akşam üstü vakitlerde aktivist ve solcu kesimlerden kadınların buluşması başladı. KJAR, PJAK û NCDK’nin organizesiyle gerçekleştirilen eylemde açıklamalar yapıldı, Türk ve İran devletleri başta olmak üzere devletlerin kadınlar üzerindeki zulmü protesto edildi, kadınlara birlik çağrısı yapıldı.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde Rozerin Kadın Derneği ve farklı kadın gruplarının katılımıyla 25 Kasım etkinliği yapıldı. Etkinlikte TJK-E bayrakları, MLPD, Courage, Göçmen Kadınlar Derneği, Anarşist-Kommunist Grub, Femin Ruhr ,İranlı kadınlar flyerleriyle katıldı.

Katılan gruplar adına günün içeriğine dair açıklamalar yapıldı. Açıklamada, Rojava’da ve Başûrê Kurdistan’da Türk devletinin saldırıları sonucu katledilen kadınlara değinilerek, direnler selamlandı.

SAARBRÜCKEN

Almanya Saarbrücken’de yaşayan kadınlar da 25 Kasım Kadına Yönelik Mücadele Günü’nde alanlardaydı. Iranısche Bürgerintiative Saar IRBIS ‘in organize ettiği mitinge, aralarında Şirin Elemhuli Kadın Meclisi, Saarbrücken DKTM, Die Linke,CDU temsilcilerinin de olduğu 9 farklı fraksiyon katıldı.

Yapılan konuşmalarda Doğu Kurdistanlı Jîna Emînî’nin katledilmesinden sonra başlayan halk direnişi selamlanarak dayanışma çağrıları yapıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmalarda; yıllardır Kürt kadınının destansı direnişinin simgesi olan “Jin,Jiyan ,Azadî” sloganın artık tüm dillerde haykırıldığına dikkat çekilerek, Rojhilat Kurdistanı’nda baskıcı ve kadın düşmanı devlete karşı haftalardır süren direnişe kadının öncülük etmesinin halklar için büyük bir moral kaynağı ve kazanım olduğu belirtildi.

Eylemde farklı dillerde sık sık “Jin, Jiyan, Azadî sloganları atıldı. Ayrıca diktatör Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kadın devrimi olan Rojava Devrimini hazmedemediği, özellikle de Kobanê’de yaşadığı yenilginin intikamını almak istediği dile getirilerek, Kobanê’yi sahiplenme çağrısı yapıldı. Eylemde Jîna Emînî, Nagihan Akarsel, Hevrîn Xelef, Deniz Poyraz başta olmak üzere farklı tarihlerde katledilen birçok kadının fotoğrafları taşındı. Miting “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlarıyla sona erdi.

AURICH

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Almanya’nın Aurich kentinde Zelal Kadın Meclisi ve Alman Enternasyonal kadınlar tarafından eylem yapıldı.

Eylemde ortak mücadelenin önemine vurgu yapan konuşmacılar, kadın kırımına karşı birlikte mücadele sözü verdi. 15.30’da Aurich Belediyesi önünde başlayan eylemde, Nagihan Akarsel, Hevrîn Xelef, Jîna Emînî, Sakine Cansız gibi kadın özgürlük şehitlerinin resimleri sergilendi.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg şehrinde Asya Yüksel Kadın Meclisi, Caurage, MLPD, Pride Rebellion, SKB, Students For Future Duisburg, Yeni Kadın, Younge Struggle ve Zora Duisburg’un içinde bulunduğu Duisburg Kadın İttifakı’nın çağrısı üzerine kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla saat 16.00’da bir araya geldi.
Duisburg tren istasyonu önünde mitingle başlayan eylemden sonra kadınlar yürüyüşe geçti.
Coşkulu yürüyüşte sokaklar ”Jin Jîyan Azadî” sloganıyla yankılandı.
Eylemde “Jin Jiyan Azadî” pankartının yanı sıra Türk devletinin kimyasal silah kullanımını protesto eden pankartları ve katledilen kadınlarla devrimci kadın öncülerinin resimleri taşındı.
Eyleme katılan kadın örgütleri, şiddete karşı birlikte örgütlenme mesajı verdi.

Ayrıca Türk devletinin Rojava ve Başûrê Kurdistan’a işgal saldırıları protesto edildi, YJA-Star gerillaları ve YPJ savaşçılarının direnişi ve Rojava Kadın Devrimi selamlandı.

Konuşmalar ve TJK-E bildirisi ardından Kürt çocuk folklor grubu bir gösteri yaptı.
Eylem, sloganlar ve Rojava’ya dönük işgal saldırılarını protesto eylemlerine katılım çağrıları ardından sona erdi.

/ANF/