25 Kasım’a doğru: Minou Mirabal Türkiye’ye gidiyor

Dominikli Mirabal Kız Kardeşler’in anısına ithaf edilen 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü öncesinde, kız kardeşlerin geride kalan çocuklarından siyasetçi, profesör Minou Mirabal üç şehirde düzenlenen programda kadınlarla buluşacak.

Dominikli Mirabal Kız Kardeşler’in anısına ithaf edilen 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele ve Dayanışma haftası etkinlikleri kapsamında, kız kardeşlerin geride kalan çocuklarından siyasetçi, profesör Minerva Josefina Tavárez (Minou) Mirabal., Ankara, İzmir ve İstanbul olmak üzere üç şehirde yapılacak programla kadınlarla buluşacak.

25 Kasım 1960 tarihinde, Dominik’te Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Sosyal Değişim Hareketi’nin üyesi Mirabal kızkardeşler, diktatörün emriyle askerlerin tecavüzüne uğrayarak, korkunç işkencelerle öldürülmüştü. Cezaevindeki eşlerini ziyaretten dönerken aracı kullanan şoför de onlarla birlikte öldürüldü ve kaza süsü vermek için araçları uçurumdan aşağıya atıldı.

Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının “kelebek” olmasından da esinlenerek; o günden sonra üç kız kardeş, gerek Dominik’te gerek dünyada “kelebekler” adıyla anıldılar.

1981 yılında Kolombiya’da düzenlenen Latin Amerikalı ve Karayipli Kadınlar Kongresi’nde 25 Kasım tarihi, Mirabel Kardeşlerin anısına “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edildi. Ardından 25 Kasım günü, 1999’da BM Genel Kurulu’nda Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edildi.

Minou Mirabal Türkiye’ye gidiyor

Katledilen kızkardeşlerin geride kalan altı çocuğundan biri, Minerva Mirabal’ın kızı Minou Mirabal, Türkiye’deki kadın hakları örgütleri ve sivil toplumun ortak katkılarıyla 25 Kasım Haftası’nda kadınların konuğu olacak.

Türkiye’ye daha önce resmi ziyaretlerde bulunan Minou Mirabal, bu sefer ilk kez kadın örgütleri ve öğrencilerle buluşacak.

Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile birlikte Uçan Süpürge Vakfı’nın sekretaryasını yürüttüğü, 15-20 Kasım tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek etkinliklere tüm gençler ve kadınlar davetli.

İstanbul programı

16 Kasım 2022 Çarşamba

12.30-15.30: Kadın ve Siyaset Paneli

Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi

İzmir programı:

17 Kasım 2022 Perşembe

16.00-17.00: Konak Belediyesi Kadın Müzesi Sınırları Aşan Kadınlar “25” sergisi açılışı

18 Kasım 2022 Cuma

11.00-13.00: İzmir Gazeteciler Cemiyetinde Basın Toplantısı

14.00-17.00: Demokrasi, İnsan Hakları ve Kapsayıcılık Paneli

İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu

Panelist: Elfin Tataroğlu

Ankara programı

19 Kasım 2022 Cumartesi

13.00-16.00: Kadınların Adalete Erişimi Paneli

Türkiye Barolar Birliği Av. Teoman Evren Konferans Salonu

Panelist: Eylem Ümit Atılgan

20.00-22.00: Türkiye’nin dört bir yanından kadınların katılacağı basına açık EŞİK Zoom/Çevrimiçi buluşması

Otoriter Rejimlere, Eril Şiddete Karşı Kadın Direnişi ve Eşitlik Mücadelesi: “Kelebek Etkisi” (Simultane çeviri yapılacak)

Panelist: Yakın Ertürk

Moderator: Selen Lermioğlu

Minerva Josefina Tavárez Mirabal hakkında

31 Ağustos 1956’da, Dominik Cumhuriyeti’nin Mirabal kentinin Ojo de Agua kasabasında doğdu. Minou adı ile de tanınan Minerva Josefina Tavarez Mirabal, filolog, profesör ve Dominik Cumhuriyeti’nin bir siyasetçisidir. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde, ayrımcılığı ortadan kaldırma ve toplumsal cinsiyet eşitliği için verdiği mücadeleyle, insan hakları savunucusu olmasıyla, adalet ve demokrasiye olan bağlılığıyla tanınmaktadır.

Aile üyeleri ve teyzelerinin de dahil olduğu ve ülkede işlenen suçlar söz konusu olduğunda ailevi bağı nedeniyle ülkesinde adı geçen Minou, gençliğinden bu yana, öldürülen kurbanların haklarının savunulması ve şeffaf, insan hakları temelli, etkin kurumların kurulması için pek çok çalışma yürütmüştür.

Minou Tavarez, 2002-2016 yılları arasında, üç dönem boyunca Ulusal İlçe Alt meclisinde Milletvekili olarak görev yapmıştır. 1996-2000 yılları arasında Dışişleri Bakan yardımcısı olarak görev yapmıştır. 2016 yılında, Dominik Cumhuriyeti’nde yapılan genel seçimlerde, Demokratik İttifakın ve Demokratik Tercih Partilerinin ortak Cumhurbaşkanı adayı olmuştur.

2002’den 2016 yılın kadar Küresel Eylem için Parlamenterler ekibinde bir kaç farklı yöneticilik görevi üstlenmiştir. 2012-2014 yılları arasında bu oluşumun Uluslararası Konseyinin, 2016’ya kadar da yönetim kurulunun başkanlığını yapmıştır.

Mirabal Kardeşler Anı Müzesinin kurucularından biri ve yöneticisidir. Michelle Bachelet Vakfı Vatandaş Ufku Liderler Ağının bir üyesidir.

Haziran 2020’de, Tavarez, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Taraf Devletler Meclisi’nin, Uluslararası Ceza Mahkemesinin görev alanına giren suçların işlenmesi sonucu kurban olanlar için kurulan Kurbanlar için Güven Fonunun Yönetim kuruluna Latin Amerika ve Karayipler adına seçildi.

Aralık 2021’de, Uluslararası Parlamenterler Birliği (IPU) Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Grubu (GRULAC) yönetimine, 3 yıllık bir süre için ikinci kez seçildi. 2021-2024 dönemi için de, Yönetim kurulu tarafından GRULAC grubunun başkanı olarak görev yapmak üzere seçildi.

Minou, her ikisi de Dominikli avukat ve aktivist olan Manuel Aurelio Tavárez Justo ve María Argentina Minerva Mirabal’ın kızıdır. Her ikisi de , Diktatör Rafael Trujillo’yu devirmek amacıyla 1960’da kurulan 14 Haziran politik hareketinin kurucularındandır.

Annesi ve iki teyzesi 1960’da, diktatorün düzenlediği suikast sonucu öldürülmüştür. Babası, Cuntanın üç üyesi demek olan ve 1963 yılında meşru Juan Bosch hükümetini deviren “Triumvirate” tarafından öldürülmüştür. Minou, 7 yaşında yetim kalmıştır. Ailesi ülkesinde “şehitler” ve “ulusal kahramanlar” olarak anılırlar. Kendisi de, teyzesi olan ve aynı zamanda öldürülen diğer kardeşlerinin de çocuklarını büyüten Dede Mirabal tarafından büyütülmüştür.

 

/Kaynak: Eşitlik- Adalet-Kadın/