5 yıl önce yaşamını yitiren Yüksel’i gözaltına almak için operasyon düzenlendi

 Kürt kadınlarına dönük Ankara merkezli ev baskınlarında polis, 2017’de yaşamını yitiren ve defnedilen YJA STAR’lı Türkan Yüksel’in de evini basarak, “Türkan nerede?” diye sordu. 
Ankara merkezli Tevgera Jinên Azad (TJA), aktivistlerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 29 Kasım’da 50 kadın hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Amed, İstanbul, İzmir, Mûş, Agirî, Dîlok ve Sêrt’te yapılan ev baskınlarında şimdiye kadar 18 kadın gözaltına alındı. Bulundukları kentlerden ters kelepçeli olarak otobüslere bindirilen ve Ankara’ya götürülen kadınların dosyasına kısıtlılık kararı getirilirken, kadınların gözaltına alınma gerekçeleri hakkında henüz net bir bilgi alınmış değil.
BAŞLARINA SİLAH DAYANDI 
JİNNEWS’te yer alan haber göre, 14 ilde yapılan ev baskınlarında, 2017 yılı Nisan ayında Şirnex’te yaşanan hava saldırısında yaşamını yitiren YJA STAR’lı Türkan Yüksel’in (Nûdem Nurhaq) İstanbul’un Ataşehir ilçesinde bulunan aile evine de baskın yapıldı. Özel harekat polisleri tarafından yapılan baskında, Yüksel’in ağabeyi ve ağabeyinin eşi yere yatırılarak başlarına silah dayadı.
POLİS: TÜRKAN NEREDE?
Polisler evde arama yaptıktan sonra aileye, “Türkan nerede?” diye sordu. Türkan Yüksel’in yaşamını yitirdiği ve kayıtlarda mevcut olduğunun belirtilmesi üzerine polisler, “Nüfusta öldüğüne dair kayıt yok” denilerek arama yapılmaya devam edildi. Polisler, yaptıkları aramanın ardından evden ayrıldı.
RESMİ PROSEDÜRLER UYGULANMIŞTI 
Türkan Yüksel, 2017 yılında Şirnex’e bağlı Kato Jirka alanında hava saldırılarında yaşamını yitirmiş, Şirnex’te “Kimsesizler Mezarlığı” na defnedilmişti. Yüksel’in cenazesi, ailesinin savcılığa başvurusu ve yoğun uğraşları ile DNA testinin sonuçlandırılmasının ardından Mereş’in Elbistan ilçesinde Qentarme köyünde 30 Eylül 2018’de toprağa verilmişti. Cenazesinin alınma süreci ve defin işlemleri sırasında ise resmi prosedürlerin tamamı uygulanmıştı. Yaşamını yitirdiği resmi kayıtlarda da olmasına rağmen, Yüksel’in evine baskın yapılarak arama yapıldı.

 

/Mezopotamya Ajansı/