65. BM Kadının Statüsü Komisyonu’nda ‘Kadın Liderliği’ Tartışılıyor

Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki en kapsamlı BM etkinliği olan BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun (CSW65) 65. toplantısının bu yılki ana teması, kadınların karar alma mekanizmalarına tam ve etkili katılımı. Sivil toplum örgütleri, Komisyon’da resmi oturumların dışında bırakılmalarına tepkili.

Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki en kapsamlı Birleşmiş Milletler etkinliği olan Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nun (CSW65) 65. toplantısı bu yıl 15-26 Mart tarihleri arasında düzenleniyor.

Dünyanın dört bir yanından liderler, sivil toplum temsilcileri, aktivistler ve genç liderler önümüzdeki on gün boyunca kadın ve kız çocuklarının hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte çalışacaklar. Bu yılki oturum, pandemi nedeniyle çevrimiçi düzenleniyor.

Bir yandan hükümetlerin resmi toplantıları ve yan etkinlikleri yapılırken, sivil toplum örgütleri de paralel etkinliklerle tartışmaları sürdürüyor.

UnmuteCSW65

Kadın hakları aktivistleri bu yıl,  kadın sivil toplum örgütlerine resmi müzakerelere katılmalarına izin verilmediği ve seslerini duyuramadıkları için Komisyonu eleştiriyor. Sosyal medyada #UnmuteCSW65 (CSW65’in sesini aç) etiketiyle kampanya yürüten aktivistler, eşitlikçi olmayan katılım süreçlerini protesto ediyorlar. Kadınların karar mekanizmalarına katılımının tartışıldığı bir oturumda, sivil toplum örgütlerinin seslerinin dışarıda bırakılması çelişki olarak değerlendiriliyor.

Bu yıl kadın liderliği tartışılacak

#CSW65 etkinliğinin teması, “Kadınların karar alma mekanizmalarına tam ve etkili katılımı, şiddetin sona erdirilmesi, kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması.”

Yeni yayınlanan veriler, kamusal yaşamda ve karar almada cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik ilerlemenin çok yavaş olduğunu gösteriyor.

* Kadınlar küresel olarak parlamenterlerin yüzde 25’ini oluşturuyor ve sadece üç ülkenin parlamentosunda kadın oranı yüzde 50 ve üzerinde. Milletvekillerinin yüzde birden azı 30 yaşın altındaki kadınlardan oluşuyor.

* Resmi barış süreçlerinde müzakerecilerin yalnızca yüzde 13’ünü, arabulucuların yüzde 6’sını ve imzacıların yüzde 6’sını kadınlar oluşturuyor.
2020’de Fortune 500 şirketlerinin yalnızca yüzde 7,4’ü kadınlar tarafından yönetiliyordu.

* Dünyada sadece 22 ülkeye bir kadın başkanlık ediyor. Mevcut ilerleme hızında, üst düzey pozisyonlarda cinsiyet eşitliğine ulaşmak bir 130 yıl daha alacak.

* Covid-19 salgını, iş kaybından kadına yönelik şiddetin artmasına ve ücretsiz bakım işlerine kadar kadınları orantısız bir şekilde etkiledi. Kadınlar Covid-19’la mücadelenin ön saflarında yer alsa da, katkıları daha az görünür ve hak ettiği değeri görmüyor. 87 ülkedeki Covid-19 görev güçlerinin yalnızca yüzde 3,5’i cinsiyet eşitliğine sahipti.

Kadın liderliği nasıl bir değişim getiriyor?

Veriler, kadınlar iktidardayken, sonuçta sürdürülebilir ve dirençli bir gelecek inşasın ve sağlık ve eğitimi alanının geliştirilmesinden,  yeşil ekonomilere ve kadına yönelik şiddeti sona erdirmeye kadar çoğu zaman göz ardı edilen politikalara yatırım yaptıklarını gösteriyor.

Covid-19 sonrasıda toplumların yeniden inşası, liderlik eden, gezegene hizmet eden kararlar alan, eşitsizlikleri gideren ve eşit güç paylaşımını sağlayan kadınlara ihtiyaç duyuyor.

Liderlik ve karar almada cinsiyet eşitliğine ulaşmak mümkündür. Yasama organlarında ve diğer alanlarda cinsiyet kotaları, şiddete sıfır tolerans, kadınların siyasete katılımının önünü açan  özel tedbirler ve kadın örgütlerine tahsis edilen fonların ,değişimin katalizörü olarak görülüyor.

CSW65’i nasıl takip edebilirsiniz?

* CSW85 etkinlikleri ve tartışmalarını #CSW65 etiketiyle, bu linkten, canlı oturumları ise bu linkten takip edebilirsiniz.

* CSW65’in sosyal medya paketine buradan göz atabilirsiniz.

* CSW65’in yan etkinlik programına buradan ulaşabilirsiniz.

* STK’lar tarafından organize edilen paralel etkinlikler de çevrimi olarak gerçekleşecek. STK CSW65 Forumu ve STK paralel etkinlikleri hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.