ABD’nin İlk Siyah Kadın Anayasa Mahkemesi Yargıcı: Ketanji Brown Jackson

Ketanji Brown Jackson, ABD Anayasa Mahkemesi’nin ilk siyah kadın yargıcı olarak Senato’dan onay aldı. ABD Başkanı Biden Jackson’ı atayarak, başkanlık kampanyası sırasında verdiği sözünü yerine getirmiş oldu. 

Ketanji Brown Jackson, ABD Anayasa Mahkemesi’nin ilk siyah kadın yargıcı olarak Senato’dan onay aldı.

51 yaşındaki temyiz mahkemesi yargıcı Jackson, 100 sandalyeli Senato’da 53 oyla Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirildi. Senato’da Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’nin 50’şer sandalyesi bulunuyor. Üç Cumhuriyetçi Senatör, Susan Collins, Lisa Murkowsky ve Mitt Romney, Demokrat senatörlerle aynı doğrultuda oy kullandı. Jackson’ın onay alması için salt çoğunluk yeterliydi.

Jackson, mahkemenin liberal kanadının üyesi Stephen Breyer’ın koltuğunu devralacak.

ABD Başkanı Biden, haziran ayında emekliye ayrılacak Breyer’ın yerine yeni yargıç adayı olarak belirlediği Jackson için “Ülkenin en parlak zekalarından biridir” demişti.

Biden Jackson’ı atayarak, başkanlık kampanyası sırasında verdiği ‘Anayasa Mahkemesi’ne bir siyah kadın atama’ sözünü yerine getirmiş oldu.

Anayasa Mahkemesi tarihinin 116’ncı yargıcı Jackson, aynı zamanda mahkemenin altıncı kadın ve üçüncü siyah üyesi. Jackson’un onaylanmasıyla birlikte ABD Anayasa Mahkemesi’nde ilk kez dört kadın ve iki siyah yargıç görev yapacak.

Ketanji Brown Jackson hakkında

1970’te başkent Washington DC’de dünyaya geldi. Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1996’da mezun olan Jackson, uzun süre hukuk alanında çeşitli görevlerde bulundu.

Jackson, yerine aday gösterildiği Breyer’ın da 1999’da bir yıl katipliğini yaptı. 2009’da dönemin ABD Başkanı Obama tarafından “ABD Ceza Komisyonu” Başkan Yardımcılığı’na aday gösterilen Jackson, 2014’e kadar bu görevi yürüttü.

Biden tarafından 30 Mart 2021’de Washington DC Temyiz Mahkemesi yargıçlığına aday gösterilen Jackson, 17 Haziran 2021’den bu yana bu görevi yürütüyordu.

 

/eka/