Adalet Arayışında Bir Sembol: Emine Şenyaşar’ın Nöbeti Birinci Yılında

Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti birinci yılını doldurdu.

Tuttuğu nöbet ile Kürtlerin adalet arayışının bir sembolüne dönüşen Şenyaşar, fenerle adalet arayan Diyojen’e benzetiliyor.

Emine Şenyaşar ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart’ta başlattığı Adalet Nöbeti birinci yılına girdi. Direnişin birinci yılına dair konuşan Ferit Şenyaşar, “Zulmü kabul etmeyip hak, hukuk ve adalet diyen herkesi Urfa Adliyesi önüne bekliyoruz” diyor.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın seçim çalışması sırasında, Şenyaşar ailesinin işlettiği dükkâna girmesi ve başlayan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesinin ardından meydana gelen olaylarda milletvekilinin korumalığını yapan kardeşi Mehmet Şah Yıldız ve hastaneye sevk edilen Esvet Şenyaşar ile iki oğlu, Celal ve Adil Şenyaşar hayatını kaybetmiş; sekiz kişi de yaralanmıştı.

Çatışmada babasını ve iki kardeşini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış, olaya dair yürütülen soruşturma, aynı gün olmasına rağmen işyeri ve hastane olarak iki ayrı dosyaya ayrılmıştı. Hastanede yaşananlara dair yürütülen soruşturma dosyasında ise gizlilik kararı getirilmişti.

‘Bir gün taleplerimiz karşılanacak, başka yol yok!’

Nöbetin birinci yılına dair BirGün’e konuşan Ferit Şenyaşar şunları kaydetti: “Bu nöbete başlarken uzun soluklu bir süreç olacağını biliyorduk. Üç yıl boyunca bütün resmi kurumların kapısını çaldık, hepsi yüzümüze kapatıldı. Son çare olarak adliye önünde nöbete başladık. Yetkililere sesimizi duyurmak istedik. Bir nebze olsa da amacımıza ulaştık. Sesimizi dünyanın bir ucundaki insanlara ulaştırdık. İnsanların desteğini gördük.

Şenyaşar, hukuki olarak devam eden nöbetlerinin bir karşılık bulamadığını dile getirerek buna rağmen nöbete devam edeceklerini şöyle ifade etti: “Bir gün taleplerimiz karşılanacak. Başka yol yok… Urfa halkı da bizim yanımızda. Adliye kapısında otururken içeri giren bütün vatandaşlar, adliye çalışanları bizi gönülden destekliyorlar ama maalesef adliye içinden bir irade bize yanıt olmuyor. Bir yılın içinde dört mevsim var. Kavurucu sıcak, kar yağışı demeden nöbeti sürdürüyoruz. Urfa- Suruç arası 45 km’dir. Yol kapansa da nöbetimize geliyoruz. Çünkü bizi ayakta tutan mücadelemizdir. Bu katliamı yapanlar, bizi yandaş medyaya hedef gösteriyor. Bizi adliye önünden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Bunun için de denenmedik yöntem bırakmadılar. Altı kez hukuksuz bir şekilde annemle birlikte gözaltına alındık. Pankartımız için para cezası verdiler. Bu katliamı yapanlara ise bugüne kadar yargı süreci işlemedi. Bu nöbet sadece adliye önünde devam etmeyecek. Adalet Bakanlığı’nın önünde, olay yerinde nöbete devam edeceğiz. Yetkililer çığlığımızı duymak zorunda. Nöbet, adalete kavuşana kadar devam edecek.”

SES’in 21 ilham veren kadınından biri

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, 2021 yılında dünyadaki kadın hakları mücadelesinde veya cinsiyet eşitliği çabasında öncü, eşitlikçi ve feminist duruşuyla örnek olan, başarılarıyla kadınlara ilham veren veya sistematik baskılara direnerek dayanışmaya katkı sunan 21 kadından biri olarak Emine Şenyaşar’ı seçmişti.

Emine Şenyaşar’ın neden 21 kadından biri seçildiği şöyle duyurulmuştu: “Urfa’da 24 Haziran 2018’deki genel seçimlere 10 gün kala AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırısı sonucu eşini ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar’ın sorumluların cezalandırılması talebiyle Urfa Adliyesi önünde başlattığı “Adalet Nöbeti” 1 yıla yakındır devam ediyor. Tuttuğu nöbet ile Kürtlerin adalet arayışının bir sembolüne dönüşen Şenyaşar, fenerle adalet arayan Diyojen’e benzetiliyor.”

/eka/