Adalet Nöbeti yürüyüşünde tecrit protesto edilecek

Adalet Nöbeti’ni 18 Aralık’taki kitlesel yürüyüşle sonlandıracak olan tutuklu yakınları, ağır tecride dikkat çekecekleri yürüyüş için katılım çağrısında bulundu.  
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tutuklu yakınları, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Bileşik Mücadele Güçleri (BMG), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER) ve Kürt Dili Araştırmaları Derneği, hasta ve infazı yakılan tutuklular için başlatılan Adalet Nöbeti’nin 18 Aralık’ta saat 15.00’da Kadıköy’de gerçekleştirilecek olan kitlesel final yürüyüşüne ilişkin açıklama yaptı. “Tecrit insanlık suçudur” pankartının açıldığı açıklamada, “Bîji berxedana zindana” ve “Jin, jiyan, azadi” sloganı atıldı.
CPT’YE TEPKİ
Açıklamada konuşan tutuklu yakını Kumri Akgül, Adalet Nöbeti eylemlerine cezaevlerinde yaşanan ölümlerin ardından 2 Şubat’ta başlattıklarını hatırlattı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Akgül, “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalkana kadar biz, hepimiz de tecridin altındayız” dedi. Aylardır Abdullah Öcalan’dan haber alınamadığına dikkat çeken Akgül, Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) seslenerek, “Geldim ‘İmralı’ya gideceğim’ dedin. Neden Öcalan’ı görmedin? İmralı’dan haber alana kadar ayakta olacağız. Hasta tutukluların infazlarını yakıyorlar. Onun sebebi de İmralı’daki tecrittir. İmralı’daki tecrit kalkmadan cezaevlerindeki tecritte kalkmaz” ifadelerini kullandı.
TUTUKLU YAKINLARINA SESLENDİ
Hasta tutukluların tedavi edilmediğini, edilse bile kelepçeli tedavi edildiğini belirten Akgül, tahliyesi ertelendikten 13 gün sonra yaşamını yitiren Tahir Gürdal’ı hatırlatarak, “Biz anneler bu kelepçeleri, tecridi yıkacağız. 11 aydır adalet istiyoruz. Biz ‘Adalet’ diyoruz, onlar ‘Savaş’ diyor. Biz hepimiz evde oturuyoruz. Cezaevlerinde çıkan cenazelerin sorumlusu biziz. Tutuklu yakını olan annelere sesleniyoruz. Ayağa kalkın. Bugün belki erkendir ama yarın geç olabilir. Cezaevlerinden cenaze çıktıktan sonra ayağa kalkmanın bir faydası yok” diye konuştu.
‘NÖBET EYLEMİNİ BİTİRİYORUZ’
Akgül, 18 Kasım’da gerçekleştirilecek kitlesel yürüyüşe de çağrıda bulunarak, “Adalet Nöbeti’ni bitiriyor olabiliriz ama adalet gelene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Nasıl olursa olsun, nerede olursa olsun biz anneler ayakta olacağız” dedi.
YÜRÜYÜŞE KATILIM ÇAĞRISI 
Bir diğer tutuklu yakını Fince Akman ise, İmralı’daki tecride dikkat çekerek, “Öcalan’ın üzerindeki şiddet hepimizin üzerinde yürütülüyor. Biz bu tecrit şiddetini kabul etmiyoruz” dedi. Yetkililere “Neden çocuklarımızın infazını yakıyorsunuz? Neden çocuklarımızın cenazelerini vermiyorsunuz?” diye soran Akman, 11 aydır sürdürdükleri Adalet Nöbeti’nden vazgeçmediklerini, mücadelelerini farklı bir yöntemle sürdüreceklerini söyledi. Akman, Öcalan ve diğer tutukluların üzerindeki tecridin kalkması için Kadıköy’de gerçekleştirilecek olan yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.
BMG: TECRİDE KARŞI MÜCADELE EDELİM  
MG Eş Sözcüsü Mürüvvet Küçük de, cezaevlerindeki infaz rejimi ve İmralı’daki tecridin topluma da yaydırılmaya çalışıldığını belirterek, “İmralı’daki ve diğer cezaevlerindeki tecride karşı mücadele, aslında dışarıda kurulmaya çalışılan hücrelere karşı bir mücadeledir. Bütün emekçi güçleri dışarıda ve içeride hücreleri parçalamak ve cezaevlerindeki tecridi parçalamak için hep birlikte mücadele edelim” diyerek, 18 Kasım’da Kadıköy’de gerçekleştirilecek olan yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

 

/MA/