Afgan Kadınlardan BM’ye Çağrı: Taliban’ın Afganistan’ı temsil etmesine izin vermeyin

Afgan kadın politikacılar ve barış müzakereci,Birleşmiş Milletler’i ziyaret ederek, Afganistan’ın Taliban’ın temsil etmesine karşı çıkmaya çağırdı: “Onlara bir koltuk verecekseniz, belli şartları olmalı.”

Bir grup Afgan kadın, geçtiğimiz hafta New York genel merkezine yaptığı ziyarette Birleşmiş Milletler’i Taliban’ın dünya meclisinde yer almasını engellemeye çağırdı.

Eski Afgan politikacı ve barış müzakerecisi Fawzia Koofi, New York’taki BM Güvenlik Konseyi önünde gazetecilere verdiği demeçte, “Çok basit” dedi. BM’nin bu koltuğu Afganistan’daki herkesin haklarına saygı duyan birine vermesi gerekiyor” dedi.

Afgan kadınları, “Hakkımızda çok konuşuluyor ama dinlenmiyoruz” dedi. “Destek, para, tanıma – bunların hepsi dünyanın kapsayıcılık, kadın haklarına, herkesin haklarına saygı duyulması için kullanılması gereken kaldıraçlardır.” Koofi’ye eski politikacı Naheed Fareed, eski diplomat Asila Wardak ve gazeteci Anisa Shaheed katıldı.

Fareed, “Taliban Afganistan’ı ele geçirdiğinde, kadınlara işlerine devam etmeleri, okula dönmeleri için izin vereceklerini söylediler ama bu sözü tutmadılar” dedi.

Ağustos ortasında iktidarı ele geçirdiklerinde, Taliban liderleri şeriat veya İslam hukuku uyarınca kadın haklarına saygı gösterme sözü verdiler. Ancak 1996’dan 2001’e kadar Taliban yönetimi altında kadınlar çalışamıyordu ve kız çocukları da okula gidemiyordu. Kadınlar, evlerinden çıkarken yüzlerini örtmek ve bir erkek akrabanın refakatinde olmak zorundaydı.

Birleşmiş Milletler, Afganistan’ı kimin temsil etmesi gerektiği konusundaki iddiaları değerlendiriyor. Taliban, Doha merkezli sözcüsü Suhail Shaheen’i BM büyükelçisi olarak aday gösterirken, Taliban tarafından devrilen hükümeti temsil eden BM elçisi Ghulam Isaczai görevinde kalmaya çalışıyor.

BM üye ülkelerinin yıl sonuna kadar bir karar vermeleri bekleniyor.

Wardak, devletleri kadın hakları konusunda “sözlerini eyleme geçirmeleri için” Taliban’a baskı yapmaya çağırdı ve “Onlara bir koltuk verecekseniz, şartları olmalı” diye ekledi.

Kadınlar, İngiltere, Katar, Kanada, BM Kadın Birimi ve Georgetown Kadın, Barış ve Güvenlik Enstitüsü tarafından düzenlenen Afgan kadın ve kız çocuklarına destek konulu bir BM etkinliğine hitap etmeden önce gazetecilere konuştu.

BM Güvenlik Konseyi de kadınlar, barış ve güvenlik konularını görüşmek üzere Perşembe günü ayrı toplandı. 15 üyeli konseye konuşan Isaczai, “Afganistan’daki kadınlar ve kız çocukları, çalışma, seyahat ve okula gitme haklarını geri kazanmak için umutlarını ve hayallerini bu konseye ve dünya meclisine bağlıyorlar” dedi. “Hiçbir şey yapmazsak ve onları hayal kırıklığına uğratırsak, bu ahlaki olarak doğru olmaz.”

 

/Reuters/