Afganistan’da Okullar Açıldı: Kız öğrenciler gözyaşlarıyla eve döndü

Afganistan’da aylar sonra erkek öğrencilere yönelik tüm okullar ve kız öğrencilere yönelik ilkokullar açıldı. Taliban yeni okul yılının ilk gününde, ortaokul ve liseye giden kızların okula gitmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Afganistan Eğitim Bakanlığı tarafından hafta başında yapılan açıklamada, “tüm öğrencilerin” okula gelmesi istendi. Ancak bugün yapılan açıklamada, kız öğrencilere yönelik şimdilik ilkokulların açıldığı, ortaokul ve liselerin ikinci bir emre kadar bekleyeceği bildirildi.

Açıklamada, ortaokul ve liselerin okul üniformasının şeriat, Afgan gelenekleri ve kültürüne uygun tasarlanmasının ardından açılacağı kaydedildi.

“Artık tamamen umutsusuz”

Reuters’ın aktardığı haberde, Afganistan’ın başkenti Kabil’de üç liseden öğretmen ve öğrenciler çarşamba sabahı heyecanla okullarına gitti ancak evlerine dönmek zorunda kaldı. Çok sayıda kız öğrencinin gözyaşlarıyla eve döndüğü belirtildi.

Adı güvenlik nedeniyle verilmeyen bir kız öğrenci, “Müdürümüzün bize haberi vermesinin ardından hepimiz hayal kırıklığına uğradık. Bu haberi verirken müdürümüz de ağlıyordu. Artık tamamen umutsuzuz” sözleriyle yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi.

Taliban yetkilileri, konuyla ilgili yorum yapmadı.

Birleşmiş Milletler Afganistan’a Yardım Misyonu’ndan (UNAMA) yapılan açıklamada, “BM, Taliban’ın 6. sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin okula geri dönmelerine izin verilmesine yönelik süresiz yasağını daha da uzattığını bildiren duyurusunu esefle karşılıyor” ifadelerine yer verildi.

/ Euronews /