Afrika ülkelerinde ‘Cinsiyete dayalı şiddete’ karşı anlamlı etkinlikler…

Etiyopya’da bir fotoğraf sergisi , dini kurumların toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ele almadaki rolünü vurguladı ve medya, çatışmayla bağlantılı cinsel şiddeti haber yapma konusunda duyarlılık konusunda eğitildi. 

Kenya’da Hükümet , 47 ilçenin tamamında GBV kurtarma merkezleri kurmayı taahhüt etti; topluluk radyosunun ele geçirilmesi, 16 Days mesajlarını 10 ilçede 3,5 milyondan fazla kişiye ulaştırdı; ve bir sosyal medya etkileyicileri topluluğu çevrimiçi olarak 1 milyon kişiye daha ulaştı. BM Kadın Afrika İyi Niyet Elçisi ve kadın sünneti ve çocuk evlilikleri konusunda ünlü aktivist Jaha Dukureh, Liberya’yı ziyaret etti ve “Jaha’s Promise” adlı filmini gösterdi. 

Malavi’de nesiller arası diyalog deneyimli genç aktivistleri, kadın gruplarını ve şefleri ağ oluşturmak için bir araya getirirken, geleneksel danslar, şiirler, tiyatro ve ulusal polis bandosunun önderliğindeki bir dayanışma yürüyüşüyle ulusal 16 Gün lansmanına 1.100’den fazla kişi katıldı.

Mozambik , Maputo’daki Xiquelene pazarındaki kadın satıcılar ve girişimciler banka hesabı açmayı öğrendiler.

Nijer’de 50 erkek taksi şoförü , bilinçlendirme amaçlı bir kervanla Niamey şehrini boydan boya kat ederken, 32 gazeteci ve blog yazarı GBV’ye karşı dijital bir kampanya yürütmek üzere eğitildi.

Ruanda , toplu spor etkinlikleri aracılığıyla GBV konusunda farkındalık yaratırken, Sudan’da 200 kişi GBV temalı bir futbol maçına katıldı . Uganda’da parlamenterler 16 Günü özel bir gündem maddesi olarak değerlendirdiler; düşündürücü bir sergide cinsel şiddetten kurtulan Ugandalıların kılığına girmiş 16 manken; sosyal medyada ve ulusal televizyonda oynatılan bir dizi işaret dili videosu ve yerel yürüyüşler Gulu, Kitgum Kotido ve Moroto’da 1.000’den fazla kişiyi bir araya getirdi. BaşkanıTanzanya Birleşik Cumhuriyeti ve Zanzibar Başkan Yardımcısı, 16 Gün lansman etkinliklerine ev sahipliği yaparken, STK’lar Dar es Salaam’da bir yürüyüş düzenledi. 

Zimbabwe’de #ViolenceFreeSpaces kampanyası düzenlenerek, üniversite öğrencilerini harekete geçirdi ve otobüslerde, pazarlarda ve çadırların altında sohbetler yoluyla kayıt dışı sektördeki erkekleri dahil etti.

 

/unwomen/