Alman Yeşiller Liderlerini Seçti: 28 Yaşındaki Lang Eşbaşkan Oldu

Almanya’da koalisyonun küçük ortağı Yeşiller, genç seçmenler arasındaki popülerliğini ortaya koyan 2021’deki seçimlerde elde ettiği başarısını lider seçiminde de sürdürdü ve 28 yaşındaki Ricarda Lang’ı eşbaşkanlarından biri olarak seçti.

Sosyal politikalar uzmanı olan Ricarda Lang, 46 yaşındaki dış politika uzmanı Omid Nouripour ile partinin eşbaşkanı oldu. Partinin 2018’den bu yana eşbaşkanlığını yürüten Annalena Baerbock ve Robert Habeck ise, yeni hükümette bakan olarak görev almaları nedeniyle Cumartesi yapılan parti kongresinde bu görevi bıraktı. Yeşiller partisi tüzüğü, eş başkanlık ve bakanlık görevlerinin aynı anda yürütülmesine imkan tanımıyor.

Daha önce kadın konularında parti sözcüsü olarak görev yapan ve Yeşiller’in tarihindeki en genç parti lideri olan Lang’a, partinin sol kanadının bir parçası olarak bakılıyor. Nouripour ise daha ılımlı görülüyor.

Ülkenin en çevreci partisi Yeşiller Almanya’da Eylül ayında yapılan seçimde üçüncü gelerek, Almanya Başbakano Olaf Scholz’un liderliğindeki Sosyal Demokrat (SPD) tarafından kurulan üçlü koalisyonda, iş yanlısı Hür Demokratlar (FDP) partisi ile küçük ortak olarak yer aldı.

Bu seçim, şimdiye kadarki ülkenin en genç ve en çeşitli parlamentosunu çıkardı. Kadınların payı 4 puan artarak yüzde 35’in biraz altına yaklaştı ve milletvekillerinin yaklaşık yüzde 60’ı kadınlardan oluşan Yeşiller en yüksek cinsiyet eşitliğine sahip parti oldu.

Partinin eski eşbaşkanı şimdiki Dışişleri Bakanı 41 yaşındaki Baerbock, seçimlerden önce annelik ile işini nasıl dengede tutacağı konusunda sık sık sorgulanmıştı. Habeck başbakan yardımcısı ve ekonomik işler ve iklim eyleminden sorumlu bakan olarak görev yapıyor.

Yeşiller, seçim kampanyasında Almanya’yı karbonsuz bir geleceğe dönüştürme ve ekonomisini dijital çağa uygun hale getirme projeleri için milyarlarca euroluk fon sağlayacağını taahhüt etti. Parti bununla birlikte, Almanya’nın geniş otoyol ağına hız sınırı getirilmesi gibi bazı seçim vaatlerinden vazgeçmek zorunda kaldı.

“İklim koruması ile sosyal adalet arasındaki yanlış çelişkiyi çürütmeliyiz”

Genç liderlerinin olması ve iklim sorunlarına odaklanmaları Yeşilleri kadınlar, genç ve eğitimli kentsel seçmenler arasında popüler kılıyor.

Kamuoyu yansımaları, Yeşillerin 18-22 yaşları arasındaki ilk kez oy kullanacak seçmenler arasında yüzde 23 oy aldığını gösteriyor.

Lang kongredeki konuşmasında, Yeşiller’in karbon emisyonlarının düşürülmesi gibi seçim kampanyası taahhütlerini yerine getirmek için koalisyon ortaklarıyla çalışacağını ve işbirliği yapacağını belirterek, “yönetmek bir ceza değil, büyük bir şans” dedi.

Lang konuşmasında şunları da söyledi: “İklim koruması ile sosyal adalet arasındaki yanlış çelişkiyi çürütmeliyiz. Sadece hazır olduğumuz için değil, gerçekten buna hazırız”

Yeşiller, en son Başbakan Gerhard Schröder altında 2005’de hükümette yer almıştı.

/Reuters/