Amed: 6 yıl süren yargılamada kadınlar beraat etti

Aralarında barış annesinin de olduğu üç kadın hakkında 2014 yılında açılan soruşturma 6 yıl sonra sonuçlandı. Kadınların yargılandıkları davadan beraat kararı çıktı.

Diyarbakır’da aralarında barış annesinin de yer aldığı üç kadın, 2014 yılının Şubat ayında kurulan “Halk Kürsüsü”nde yaptıkları konuşma ve attıkları sloganlar gerekçesiyle haklarında açılan “örgüt propagandası yapmak” suçundan beraat etti. 15 Şubat’a dair Diyarbakır’ın Batıkent semtinde kurulan kürsüde konuşma yapan Barış Annesi Havva (Rabia) Kıran, Yüksel Bodakçı ve Saniye Bozkurt hakkında 2016 yılında kendilerine yöneltilen suçlamalarla bir iddianame hazırlandı. 2016 yılından bu yana yargılama sürecinde olan dava geçtiğimiz Mart ayında görülen 18’inci duruşmasında sonuçlandı. Diyarbakır 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme suçlamanın yasal unsur oluşturmadığından kişiler hakkında beraat kararı verdi.

Yargılama 6 yıl sürdü

2014 yılında kurulan kürsüye katılan kadınlar hakkında aynı yıl içinde soruşturma açılırken, soruşturmanın iddianamesi ise 2016 yılında hazırlandı. Valilik izniyle yapılan ve 3 gün süren halk kürsüsüne katılan kadınlar hakkında Diyarbakır 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “terör örgütü propagandası” yapmak suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianamede Yüksel Bodakçı ve Saniye Bozkurt’un attıkları sloganlar ile Barış Annesi Hava Kıran’ın kürsüde yaptığı konuşma suç sayıldı.

Kürsüde yapılan konuşma suç sayıldı

Havva Kıran’ın kürsüde yaptığı ve suç teşkil ettiği iddia edilen konuşmasında ise şu ifadeler yer alıyor: “Tüm Amed kadınları, barış anneleri, hepiniz hoş geldiniz. İnşallah başkanımızı oradan çıkartacağız. Başkanımız suçsuz idi. Hatasız idi. Başkanımızı zindana götürüp denizlerin ortasına bıraktılar. Başkanımız sadece Kürt halkı için çalıştı. Damarımızda tek damla kan kalıncaya kadar başkanımızla birlikte olacağız. Onun arkasında olacağız.”

Suçlamalara yasal unsur bulunamadı

Bu suçlamalarla hazırlanan iddianamede kadınların cezalandırılması talep edilirken, kadınların yargılaması 6 yıl sürdü. 18’inci duruşması görülen dava 31 Mart tarihinde karara bağlandı. Yaptıkları konuşmalar ve attıkları sloganlar nedeniyle ceza istenen kadınlar hakkında mahkeme heyeti, “Atılı propaganda suçunun yasal unsurları oluşmadığından beraatine karar verilmesi kamu adına talep olunur” sözleriyle kadınlar hakkında beraat kararı verdi.

 

/Jinhaagency1.com/