Amedli kadınlar: Tecrit son bulsun, hasta tutsaklar serbest bırakılsın

Hak ihlalleri ve ölümlerin yoğun olarak yaşandığı Türkiye cezaevlerine karşı kadınlar, “Hasta tutsaklar bırakılmalı, tecrit son bulmalı” mesajı verdi.

Jinews’in Diyarbakır’da mikrofon uzattığı kadınlar, cezaevlerindeki hak ihlallerine tepki gösterdi.

 

‘Önderliğimizi dışarıda yanımızda istiyoruz’

 

Kendisi de tutsak yakını olan Emine Al, cezaevlerindeki tutsakları selamladı. Kızı Gülistan’ın da Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulduğunu belirten Emine, “Kendimi bütün tutsakların annesi olarak görüyorum. Ben barış istiyorum. Halkımız barış için dışarı çıkacak. Bütün hasta tutsakların tahliye edilmesini gerekiyor. Ağırlaştırılmış ceza alanları artık bırakılmasını istiyorum. Onların bir suçu yok. Biz Önderliğimizi dışarıda yanımızda istiyoruz. Apo’ya ve bütün cezaevlerine selamlarımı gönderiyorum” dedi.

 

‘Neden bizim tutsaklarımızı bırakmıyorlar’

 

Özgürlük ve eşitlik istediklerini vurgulayan Yıldız Kibar, “Bütün tutsaklar için, hasta tutsaklar özgürlük istiyoruz. Tahliye edilmeleri gerekiyor. Diğerlerini bırakıyorlar neden bizim tutsaklarımızı bırakmıyorlar? Bu zulümdür. Hem Aysel Tuğluk hem de diğer bütün tutsaklar serbest bırakmalı” şeklinde konuştu.

 

‘Tutsakların özgürlüğünü istiyoruz’

 

Koçer Ucu da tutsakların özgürlüğü için çabaladıklarını dile getirdi. Kardeşinin 26 yıldır cezaevinde tutulduğunu kaydeden Koçer, “Ben yaşlıyım. Artık yanına da gidemiyorum. Tutsakların özgür olmasını istiyoruz. Artık o zindanlardan çıkarılmalarını istiyoruz. Hasta tutsakları bırakın evlerine dönsünler, tedavi olsunlar” ifadelerini kullandı.

 

30 yıldır cezaevinde, üç ameliyat geçirdi

 

Lütfiye Kaba’nın kardeşi Abdulvahap Kavak da 30 yıldır cezaevinde. “Yeter artık” diyerek kardeşinin ve tüm tutsakların bırakılmasını isteyen Lütfiye, “30 yıldır zindanda ve çocukları yalnız. Annesi, babası, kardeşleri öldü. Onu tutukladıklarında çocukları daha beşikteydi. Günahtır. Kardeşim kalp, böbrek ve mide ameliyatı oldu. Güç kuvveti kalmamış, görme yetisi azalmış, sırt ağrıları var. Tam üç kere kalp sorunundan dolayı hastaneye kaldırıldı. Bütün hasta tutsakların tahliye edilmelerini istiyorum. Hepsi bırakılsın” diye ifade etti.

 

Tutsaklara tecrit uygulandığına dikkat çeken Münevver Kurtay ise “Tutsaklara sıcak su ve yemek vermiyorlar. Kitap okumalarını ve saz çalmalarını bile engelliyorlar. Tutsaklar serbest bırakılsın, ihlaller son bulsun” çağrısı yaptı.