Amerikalı kadın gazeteci Bodette: Türk işgaline karşı Rojava’ya sahip çıkılmalı

ANHA Amerikalı gazeteci Maghen Bodette ile Rojava Devrimi’nin yıldönümüne ilişkin söyleşi gerçekleştirdi. Bodette, sözlerinin başında Rojava Devrimi’nin cesaretini asla unutamayacağını dile getirdi.

‘O CESARETİ ASLA UNUTMAYACAĞIM’

Kuzey ve Doğu Suriye’nin tarihi ve siyasi durumunu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bölgeyi bir defa ziyaret eden Meghan Bodette, kendisini en çok etkileyen devrimi her şeye rağmen inşa eden insanların inanılmaz gücü ve direnci olduğunu söyledi.

Meghan Bodette, Rojava Devrimi’nin 10’uncu yıldönümünü kutlayarak bölgedeki izlenimlerini şöyle anlattı: “Birçok zorluğa ve tehdide rağmen insanların gelecekleri için savaşmaya kararlı olduklarını görmek çok açıktı. O cesareti ve elde edilenleri asla unutmayacağım. Devrimi inşa etmek ve savunmak için çalışan tüm insanları 10 yıllık mücadelelerinde kutluyorum.”

‘HERKES BU MÜCADELEDEN İLHAM ALDI’

“Bu devrimin sadece bölgedeki değil, tüm dünyadaki insanlar üzerinde önemli bir etkisi olduğu açıktır” diyen Maghen Bodette, Rojava Devriminin evrenselleştiğine dikkat çekerek şunları ekledi: “Her yerdeki insanlar, DAİŞ’in yenilgisinden ve Ortadoğu’da evrensel sorunları ele alan yeni bir tür siyasi sistem inşa etme mücadelesinden ilham aldı. Farklı ülkelerden birçok insan farklı şekillerde katılmak için geldi. Daha birçok kişi Kürt mücadelesi, Suriye’deki durum hakkında bilgi aldı ve kendi ülkelerinde harekete geçti. Aslında, Kuzey ve Doğu Suriye’ye ve yurtdışındaki Kürt mücadelesine verilen destek o kadar güçlü ki, Türk hükümeti buna karşı baskı yaparak buna karşı koymaya çalışıyor. Avrupa devletleri Kürt dayanışma aktivizmini bastıracak. Türkiye 2019’da Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırdığında, ABD’deki kamuoyu o kadar karşı ve öfkeliydi ki, ABD’yi rotasını değiştirmeye ve başlamasına izin verdiği işgali durdurmak için çalışmaya zorladı.”

‘PROJE BAŞARILI OLURSA ULUS-DEVLETE GERÇEK BİR ALTERNATİF OLACAK’

Kuzey ve Doğu Suriye’nin bölgedeki yönetim ve siyaset normlarıyla ilgili her şeye meydan okuduğunun altığını çizen Maghen Bodette, Demokratik Özerk Yönetim projesinin başarılı olması şeklinde bir alternatif olacağını kaydederek şu değerlendirmelerde bulundu: “Projesi başarılı olursa, ulus-devlet sisteminin dayatılmasından bu yana Ortadoğu’yu yöneten otokratlara, milliyetçilere ve köktendincilere gerçek bir alternatif olacak. Pek çok hükümet böyle bir alternatif sistemin var olmasını istemiyor çünkü onların gücüne ve müttefiklerinin gücüne meydan okuyacak ve bir asırdır savundukları statükonun artık işlevsel olmadığını kanıtlayacak.”

İŞGALCİLERİN İŞLEDİKLERİ SUÇLARIN BELGELENMESİ ŞART

Efrîn’de Türk devleti ve çetelerinin işlediği suçları belgelemeyi amaçlayan Missin Afrin Women Project (Kayıp Efrînli Kadınlar) projesinin mimarlarından olan Magen Bodette, işgal altındaki bölgelerde işlenen suçları ve demografik değişimi planlarına ilişkin araştırma yapmaya devam ediyor.

Maghen Bodette, işgal altında olan bölgelerde işlenen suçlara ve araştırmalarını şu şekilde aktardı: “Türkiye ve müttefik milisler, işgal altındaki bölgelerde etnik ve dini azınlıkların yanı sıra kadınları hedef alarak, sistematik ölçekte savaş suçları işlemeye ve insan hakları ihlal etmeye devam ediyor. Efrîn’deki bu ihlaller yalnızca Özerk Yönetim projesini değil, onu inşa eden toplulukları da yok etmeyi amaçlayan zorunlu demografik değişim stratejisinin bir parçasıdır. Bölgenin yerli nüfusunun neredeyse tamamını kaçmaya zorladı.”

Son zamanlarda Efrîn’de DAİŞ çete başlarının öldürülmesini, yaratılan koşulların aşırılık yanlıları için güvenli bir sığınak yarattığını dile getiren Magen Bodette, “Bu konuyu çok ciddiye almaya, yakından takip etmeye ve ilgililerle bilgi paylaşmaya devam ediyorum. İşgal altındaki bölgelerdeki insanlar için adaleti sağlamak ve Türkiye ile vekillerini sorumlu tutmak için yasal stratejiler izlemek için suistimallerin güvenilir bir şekilde belgelenmesi şarttır” ifadelerini kullandı.

‘SONUÇLARI HERKESE ZARAR VERİR’

Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını işgal etmeye doymayan Türk devleti ve ona bağlı çeteler bölgeye yönelik yeni bir işgal saldırı tehditlerinde bulunuyor. Türk devletinin yeni bir işgal saldırısının sonuçlarının herkes için zararlı olacağının altını çizen Magen Bodette, yeni bir saldırı için işgalci Türk devletinin büyük bir diplomatik çaba verdiğini ekledi.

“Hiçbir hükümet, Kuzey ve Doğu Suriye’nin statüsünü, Suriye itilafına gerçek bir çözüm getirmeyi ve Türkiye’nin Kürt halkına yönelik savaşlarına son vermesini desteklemedi” vurgusunu yapan Magen Bodette sözlerine şöyle devam etti: “Bölge halkları pahasına kendi çıkarlarının peşinde koşan dış güçler yüzünden çatışmalar devam etti. Şu anda, Rusya ve ABD gibi büyük güçler Suriye’nin kuzeyindeki istikrardan yararlanıyor. Erdoğan’ın tehditlerine karşı olduklarını ifade ettiler ancak eylemlerinin sözleriyle uyumlu olacağının garantisi yok. Türkiye ABD, Avrupa, Rusya ve diğer Ortadoğu ülkelerinden yeni bir saldırıya destek sağlamak için ciddi diplomatik çaba sarf ediyor. Başarılı olabilirler, çünkü devletler statükoyu değiştirmeye çalışan devrimci siyasi girişler konusunda neredeyse her zaman diğer devletleri destekleyecektir. Ama Türkiye başarılı olursa, bölge için sonuçları herkese zarar verir.”

‘YENİ BİR SALDIRI, MİLİTARİZMİ GÜÇLENDİRECEK’

Olası bir saldırının Suriye savaşını son erdirmek için verilen tüm çabaları sekteye uğratacağını belirten Magen Bodette, militarizmin de güçleneceğine işaret etti.

Magen Bodette, devamla şunları ekledi: “Çatışma, daha fazla yerinden edilme, aşırılık yanlıları için daha büyük bir güvenli sığınak ve Suriye topraklarının en istikrarlı bölgelerinin kontrolünü kaotik milis yönetimine sokmak, Suriye savaşını sona erdirmek için yapılan tüm çabaları sekteye uğratacaktır. Türkiye’de yeni bir saldırı, aşırı sağ milliyetçiliği ve militarizmi güçlendirecek.”

‘HERKES TÜRK İŞGALİNE KESİNLİKLE KARŞI ÇIKMALI’

Türk devletinin olası saldırılarına karşı çıkılması ve önünün kesilmesi yönünde tüm devletlere çağrıda bulunan Magen Bodette, Kuzey ve Doğu Suriye’nin siyasi süreçlerde dışlanmasına son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Magen Bodette, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Hükümetler, Kuzey ve Doğu Suriye ve orada yaşayan insanları korumak için Türk işgaline kesinlikle karşı çıkmalı ve bunu önlemek için aktif adımlar atmalı. Silah satışını engellemek ve PKK’yi terör listelerinden çıkarmak gibi adımlar atarak Türkiye’nin Kürt hareketine yönelik savaşlarına desteği kesmeliler. Türkiye’ye Kürt sorununu askeri olarak ele alma çabalarından vazgeçmesi ve bunun yerine siyasi bir çözümü teşvik etmesi için baskı yapmalılar. Suriye’de, ülkenin geleceğini belirlemek için Kuzey ve Doğu Suriye’nin siyasi süreçlerden dışlanmasına son vermeli, ülke ekonomisini tahrip eden yaptırımlara son vermeli, yeniden yapılanmayı teşvik etmeli ve çatışmaya tüm Suriyelileri ve tüm perspektifleri dahil ederek bir çözüm bulmalı.”