Amûdê’de geleneksel Kürt kıyafetlerinin 2 kadın ustası

Geleneksel Kürt kıyafetleri dikimiyle tanınan Meysa Hisên ve Celîla Xelîl, diktikleri rengarenk kemerler ve kıyafetlerle hem kültürüne sahip çıkıyor hem de kadınların bayram ihtiyaçlarını karşılıyor.

Kürt halkı ve özellikle Kürt kadınları için Mart ayı bir önem taşır. Bu doğrultuda 8 ve 21 Mart tarihleri zulme, baskıya, adaletsizliğe ve esarete karşı özgürlük, başkaldırı ve direnişin sembollerdir.

Aynı zamanda bu günler tabiatın yenilenmesi, hayır ve bereketi temsil ediyor. Geçmiş ile bugün arasında köprü oluşturan geleneklere göre halk bu günleri baharın renkliliğiyle kutluyor. Rengarenk folklorik kıyafetlerle kadının güzelliği doğanın güzelliği ile bütünleşiyor.

Baharın gelmesiyle birlikte kadınlar bayramı kutlamak için hazırlıklara başlıyor, rengarenk kumaşlar alarak fistan ve kaftanlar dikiyor.

KÜRT KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYOR

https://i0.wp.com/www.hawarnews.com/tr/uploads/files/2023/03/04/202132_.jpg?w=1170&ssl=1

Qamişlo’nun Amûdê ilçesinden Meysa Hisên (65) adlı kadın, çocukluğundan bu yana kemer yapımına ilgi duyuyor.

Bu işi yapmayı annesinden öğrenen Meysa Hisên, bu işle daha sabırlı olmanın yanı sıra hem Kürt kültürünü yaşattığının hem de evinin geçimini sağladığını söylüyor.

Meysa Hisên, bayram ve kutlamalar için yaptığı kemerlerle ilgili hislerini, “Fistan ve kaftanların üzerine takılan kemerler beni çok mutlu ediyor. Kemerler, kız çocukları ve kadınlarının boy posuna ayrı bir güzellik katıyor” sözleriyle dile getiriyor.

‘KADINLAR RENGARENK KIYAFETLERLE ALANLARI SÜSLÜYOR’

https://www.hawarnews.com/tr/uploads/files/2023/03/04/202114_.jpg

Amûdê’de 20 yıldır geleneksel Kürt kıyafetleri diken Celîla Xelîl (53) ise öncelik olarak tüm kadınların 8 Mart bayramını kutladı.

“Kadınlar 8 Mart ve bayram günlerinde rengarenk kıyafetleriyle kutlama alanlarını süslüyor” diyen Celîla Xelîl, geleneksel Kürt kıyafetlerini dikmeyi görev olarak gördüğünü ifade etti.

Kutlama alanlarında kadınların güzelliğini görünce çok mutlu olduğunu sözlerine ekleyen Celîla Xelil, bu eşsiz mutluluğun tüm yorgunluğunu aldığını söyledi.

ANHA