Anne sağlığı: Teknoloji Sahra altı Afrika’da anne adaylarının hayatını kurtarıyor

Sahra altı Afrika’da her yıl binlerce anne kan kaynaklarının yeterli olmaması nedeniyle hayatını kaybediyor. Global Japan, bir Japon medikal teknoloji şirketinin bu durum değiştirmek için çalıştığını inceliyor.

Geçen yıl Lilian’ın doğum yapması neredeyse hayatına mal oluyordu. Yaşadığı Nandi bölgesinde sezaryen olduktan sonra ağır kanama geçirdi ve ancak kan transferiyle hayatta kaldı.

Euronews’e konuşan Lilian “Doktor geldiğinde ve benle ilgilenmeye başladığımda tüm vücudumda üşüme hissettim. Tüm bedenim soğumuş gibiydi. 30 dakika sonra enerjim yerine geldi. Eğer o bağışlanmış kan hastanede hazır olmasaydı kızım annesiz büyüyecekti,” ifadelerini kullandı.

Anne ölümleri

Lilian hayatta kaldı. Ama dünyada her gün 800’den fazla kadın hamilelik ya da doğum sırasında yaşamını yitiriyor. Bu ölümlerin bir çoğu önlenebilir nedenlerden. Anne ölümlerinin üçte ikisi burada Sahra altı Afrikası’nda meydana geliyor ve bunların da yaklaşık yarısı aşırı kanamadan kaynaklanıyor. Burada kan kaynağı talebi karşılayamıyor.

Philana Mugyenyi, Japonya merkezli Terumo Group’a bağlı Terumo Kan ve Hücre Teknolojileri bölümünde çalışıyor. Şirket Afrika’da kan toplanması ve tedavilere hazırlanması için gerekli olan teknoloji ve yazılımları sağlıyor.