Aylin Hacaloğlu: Bu yüzyılı kadınlar değiştirecek…

Seçim listelerinde kadına en fazla Yeşil Sol Parti’de yer verildiğini belirten HDP PM üyesi Aylin Hacaloğlu, “Bu yüzyılı kadınlar değiştirecek. Onurlu bir barışı, ‘üçüncü yol’ dediğimiz demokratik, eşit, özgürlükçü perspektifi kadınlarla birlikte inşa edeceğiz” dedi. 

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), 14 Mayıs seçimlerine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil  Sol Parti) listelerinden katılıyor. Kadın Seçim Bildirgesi’ni “Buradayız Kadınlarla Değiştireceğiz” şiarıyla 2 Nisan’da kamuoyuna deklere eden Yeşil Sol Parti, partiler arasında en fazla kadın adayı gösteren parti oldu. Yeşil Sol Parti’nin 600 adayının 264’ünü kadınlar oluşturuyor.

Mezopotamya Ajansı, erkek-devlet aklın yaratımı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği, şiddet ve erkek egemen politikalara karşı birlikte mücadele ve kazanım vaat eden seçim bildirgesine dair HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Aylin Hacaloğlu konuştuk.

 MECLİS’TE EŞİT TEMSİLİYET 

Yeşil Sol Parti’nin 600 adayının 264’ünün kadınlardan oluştuğunu belirten Hacaloğlu, İstanbul, Ankara ve Amed’in de aralarında bulunduğu 30 kentin ilk sıralarında kadınlara yer verildiğini söyledi. Eşit temsiliyetle Meclis’e damga vuracaklarını ifade eden Hacaloğlu, “Bu süreçte yeni Anayasa düzenlenirken,  alınacak kararlar demokratik, eşit ve özgür bir süreci başlatmak adına bizim Meclis’te olmamız önemli. Yine tüm kadınların hayatını etkileyen 6284 sayılı yasasının korunması ve İstanbul Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesi gibi konuların Meclis’te kadın bakış açısıyla hayata geçirilmesi noktasında Meclis’te olmamız gerek” diye belirtti.

 HEDEF YÜZDE 40

 Hedeflerinin kadın adaylarının yüzde 40’ını Meclis’e göndermek olduğunu kaydeden Hacaloğlu, “En yüksek kadın adayı biz Meclis’e göndereceğiz. Hem sıralama hem de sayı bakımından böyle düşünüyorum. Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve diğer partilere baktığımızda 600 vekilin 100’ü kadın ve çoğu seçilemeyecek sıralardan yer verilmiş. Biz eşit temsiliyete inan bir partiyiz. Eşbaşanlık sistemini ‘mor çizgi’ olarak esas alıyoruz bu konuda hiçbir taviz vermiyoruz” dedi. 

 HAKLAR TEPSİDE BAHŞEDİLMEDİ 

 Kadın düşmanı politikalara karşı güçlü bir biçimde seçime hazırlandıklarını vurgulayan Hacaloğlu, şöyle dedi: “Bunun böyle olması da bir tesadüf değil. Çünkü politikalarımızın temel unsuru kadınlardır. Kadın haklarının bu kadar gasp edildiği, yaşam haklarının bu kadar tehlike altında olduğu bu dönemde özellikle mücadele alanlarından gelen kadınların aday olması hak gasplarına karşı mücadele kararlılığımızı da ortaya koyuyor. Kadınlar partimizde her zaman söz sahibidir ve bu alan büyük mücadeleler sonucu kazanılmıştır. Kadınların mücadele tarihine baktığımızda hiçbir şey tepsiyle sunulmadı.  Kadının yaşam içerisinde özne olması örgütlü mücadelede çok önemli.”

YENİ BİR BAŞLANGIÇ

 14 Mayıs seçimlerini yeni bir sürecin başlangıcı olarak gördüklerini söyleyen Hacaloğlu, “2023 sonrası yeni yüzyılda kadınlar,  cumhuriyet sürecinin yeni hattının belirlenmesinde büyük bir rol oynayacaklar. Tüm kadın kazanımlarını yok etmek isteyen bir iktidar var. Bizde bu kazanımlarımızı ileriye taşımak istiyoruz. Bunu yaparken de kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek birlikte bu çalışmaları yürütüyoruz” dedi.

 YENİ BİR MÜCADELE HATTI 

 Kadına yönelik şiddete karşı yeni bir mücadele hattının örülmesi gerektiğine dikkat çeken Hacaloğlu, “Meclis’te güçlü bir demokrasi, eşitlikçi ve özgürlükçü bir sürecin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda kadınların örgütlü mücadelesi çok önemli. Bu yüzyılı kadınlar değiştirecek.  İran’da, Afganistan’da dünyanın birçok yerinde erkek egemen sisteme karşı ‘itaat etmiyoruz” diyen bir başkaldırı var. Onun için diğer yandan dış politikamızda kadınlarla bir uyum içinde kenetlenerek, hareket etme süreçlerini geliştireceğiz” diye belirtti.

 NEDEN KADIN BAKANLIĞI?

 Dünyada ve Türkiye’de kadınların şiddete, ayrımcılığa ve sömürüye maruz kaldığını belirten Hacaloğlu, şöyle devam etti: “Yaşamın her alanında ‘kadın- erkek eşittir, özgür olmalı’ diyoruz. Ama pratikte yaşamımıza sirayet etmediğini görüyoruz. Bununla ilgili ciddi sorunlar var. Bu sorunların çözümü için acilen Kadın Bakanlığı kurulmalıdır. Kadın meselesi erkeğe bırakılarak çözülebilecek bir mesele değil. Bu sorunun çözümü için kadınlar inisiyatif alarak, çözüm üretebilmelidir. Renkli bir aday profilimiz var. Alevi, Sünni, mütedeyyin, barış akademisyeni, feministler listede yer alıyor. Hep birlikte çok renkli ve neşeliyiz. Kadınlarla birlikte yerel yönetimlerde ekolojik, kadın bakış açısıyla bir meclis oluşturacağız. Onurlu bir barışı, ‘üçüncü yol’ dediğimiz demokratik, eşit, özgürlükçü perspektifi kadınlarla birlikte inşa edeceğiz.”

 MA / Esra Solin Dal