Ayşe Gökkan’ın 22’nci duruşması yarın görülecek

168 dosyadan 600 defa ifade veren ve tutuklu yargılanan TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın 22’nci duruşması yarın Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla açılan davanın 22’nci duruşması yarın Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yaşamını kadın haklarına ve mücadelesine adayan Ayşe Gökkan hakkında yürüttüğü kadın çalışmalarından kaynaklı yüzlerce soruşturma açılırken yüzlerce kez de ifade verdi, defalarca kez tutuklandı.
5 ayı yerde örgüt üyeliğinden suçlama
Ayşe Gökkan bugüne kadar 84 defa gözaltına alınırken son 5 yılda hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla 5 ayrı soruşturma bulunuyor. Ayşe’nin, Nusaybin Belediye Başkanı olduğu döneme ait ise 200 soruşturma dosyası var.
600 defa ifade verdi
Bugüne kadar 84 defa gözaltına alınan Ayşe Gökkan’a dönük Mardin, Antep ve Diyarbakır’da 5 yılda aynı suçlamadan 5 ayrı soruşturma açıldı. Yine 5 yılda aynı anda farklı yerlerde örgüt üyesi olarak gösterilirken bu dosyaları Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından birleştirildi. Ayrıca Ayşe’nin 168 dosyadan 600 defa ifade verdiği avukatları tarafından kaydedildi.
Mahkeme yakalama kararı çıkarıp tutukladı
Ayşe, 2017’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanmıştı. 6 ay sonra çıkarıldığı mahkemede tahliye edildi. Son olarak ise 27 Ocak’ta Ayşe’nin Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın görülen duruşmasında mahkeme dosya kapsamında somut deliller olduğunu ve Ayşe’nin duruşmaya gelmeyip “savunmadan kaçmasını” iddia ederek, üzerine atılı suçlamalar ile ilgili kuvvetli suç şüphesi olduğu kanaatine varıldığını savundu. Mahkeme Ayşe hakkında yakalama kararı çıkartılıp tutuklanmasına karar verdi. 28 Ocak’ta Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinin Gaziler semtinde bulunan evinde gözaltına alınan Ayşe, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürülüp ardından tutuklanarak Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.
Mahkemeyi protesto etti
Ayşe’nin 31 Mart’ta görülen 20’inci duruşmasına Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken mahkeme heyeti Ayşe’nin Kürtçe savunma yapmasına izin vermedi. Mahkeme ilk ve son celsede Ayşe’nin Kürtçe savunma yapabileceğini ara mahkemede buna izin verilemeyeceği gerekçesini öne sürdü. Ayşe de bu engellemeye karşı savunma yapmayacağını söyleyerek mahkemeyi protesto etti.

 

/Jin News/