​​​​​​​Ayşe Hiso: Türkiye ile anlaşan Suriye hükümeti iflasını ilan eder

Türk devletinin amacının, Şam hükümetiyle anlaşarak Misak-ı Milli projesini uygulamak olduğunu söyleyen PDY Halep İrtibat Bürosu üyesi Ayşe Hiso, Suriye’deki çatışmayı çözmenin tek yolunun, Özerk Yönetim projesi olduğuna vurgu yaptı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Halep İrtibat Bürosu Üyesi Ayşe Hiso, konuyla ilgili ANHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

‘TÜRKİYE KÜRTLERLE SAVAŞMAK İÇİN HERKESLE ANLAŞIYOR’

Ayşe Hiso, Rusya, Türkiye ve İran arasındaki üçlü görüşmenin ardından Rusya’nın Türk devleti ile Şam hükümetini yakınlaştırmak istediğini belirterek, “İşgalci Türk devleti tüm gücüyle Kürtlerle savaşmaya ve Kürtleri yenmeye çalışıyor” dedi.

İşgalci Türk devleti ile Şam hükümeti arasında çözülmemiş pek çok sorun ve çatışma olduğuna dikkat çeken Ayşe Hiso, “Suriye’de çatışmanın başladığı 2011 yılından bu yana Türk devleti Suriye muhalefetini destekledi ve Suriye’yi işgal etti. Bu anlaşma ilk etapta Şam hükümetine zarar verecektir” yorumunda bulundu.

‘TÜRK İŞGALİNİN TEMEL AMACI MİSAK-I MİLLİ’Yİ HAYATA GEÇİRMEK’

Ayşe Hiso, Türk devletinin Ortadoğu bölgesini işgal etmek ve Misak-ı Milli projesini uygulamak için müdahalesine dikkat çekerek, “Türk işgali Misak-ı Milli projesini hayata geçirmek için her şeyi yapacaktır. Bu nedenle, Şam hükümeti, Türk devleti ile yapılacak her hangi bir anlaşmanın onun iflasına yol açacağını bilmelidir” şeklinde konuştu.

Ayşe Hiso konuşmasına şöyle devam etti: “Tahran’daki görüşmenin ardından Rusya, Türk devletinden emirlerine göre hareket etmesini ve NATO ile Amerika nezdinde kendi çıkarları için çalışmasını istedi. Türk devleti ekonomik ve siyasi yıkıma doğru gidiyor. Rusya, Türk devleti ve Şam hükümetini anlaştırabilirse Suriye’deki çatışma derinleşecek.”

Türk devletinin ikili politika izlediğini kaydeden Ayşe Hiso, “Türk devletinin politikası net değil, hem Rusya hem de Amerika ile ilişkilerini üst düzeyde tutmaya çalışıyor. Aynı zamanda Yunanistan ve Suriye ile çatışıyor. Müslüman Kardeşler’i destekliyor. Bu şekilde bir çözüme ulaşmıyor ya da bir çözüme ulaşmak istemiyor, ancak çıkarlarını sağlamak için savaşı sürdürmek istiyor” dedi.

‘ÇÖZÜM ÖZ YÖNETİM PROJESİDİR’

Ayşe Hiso, Suriye’deki çatışmada Türk devletinin olan rolüne ilişkin, “Türk devleti, Suriye’deki çatışmanın başlangıcından itibaren Özerk Yönetim projesinin Suriye’yi böldüğü iddiasıyla muhalefete müdahale etti ve destek verdi. Suriye topraklarını doğrudan işgal etti. Ama gerçekte Özerk Yönetim bölgeyi DAİŞ çetelerinden kurtardı ve Suriye topraklarını işgalden korudu” ifadelerini kullandı.

İşgalci Türk devletinin, işgal edilen bölgelerin demografisini değiştirdiğini ve onları Antakya gibi Türk topraklarına katmaya çalıştığını kaydeden Ayşe Hiso, Şam hükümetinin Türk devletinin işgal edilen bölgeleri terk etmeyeceğini ve Neo Osmanlı projesini uygulamak istediğini bilmesi gerektiğini söyledi.

Ayşe Hiso son olarak, Suriye halkının 2011’den önceki haline dönmesinin imkansız olduğunu belirterek, Suriye’deki çatışmayı çözmenin tek yolunun Özerk Yönetim projesi olduğunu vurguladı.