Ayten Kordu: Biz kadınların tek adam rejimine ‘dur’ diyecek gücü var

Kadın beyannamemiz, kadınların sesini ve taleplerini esas alan, eşit temsiliyete yer veren, güçlü bir kadın ittifakı oluşturan biz kadınların her alanda politika yapma süreçlerini destekleyen (…) cins özgürlükçü bir modeldir

Biz Yeşil Sol Partili kadınlar olarak Kürt kadın hareketi ve Türkiyeli feminist kadın hareketinin birikimlerinin mirası olarak yol alan bir partiyiz.. Kadınlar olarak kadın düşmanı tek adam rejimine ‘dur’ diyecek gücümüz var.

Yeşil Sol Parti bir kadın partisidir. Erkek devlet egemenliğine, her türlü sömürgeciliğe, doğanın tahakkümüne, kapitalizmin emek sömürüsüne karşı, özgür eş yaşam mücadelesi ile güçlü bir ittifak oluşturduk. Yeşil Sol Parti kadın beyannamemizde sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel taleplerimizle güçlü ve kapsamlı bir kadın beyannamesi oluşturduk.

Cumhuriyetin 2. yüzyılını yeniden inşa ederek, demokratikleştirilmesine biz kadınlar öncülük edecek, değiştireceğiz dedik. Biliyoruz ki güçlü demokrasi kadın özgürlüğünün ve çoğulculuğun sağlanmasıyla mümkündür. Bu yüzden seçeneksiz değiliz birlikte ‘üçüncü yol’ mümkün dedik. Eşit, özgür bir toplum için hayatlarımız hakkında kendimiz karar almak için, değiştirmeye geliyoruz. O yüzden kadınların olmadığı bir anayasaya ‘hayır’ diyoruz.

Erkek siyaset değil demokratik siyaset, erkek devlet ittifakına karşı kadın bakış açısıyla yeni yaşam, kadın yoksulluğuna, nefret suçlarına, doğa düşmanı politikalara, savaşa ve çatışmalara karşı ve onurlu bir barış için müzakereye, savaşsız ve sınırsız bir yaşam için, 21. yüzyılı kadın yüzyılı yapmak için buradayız, kadınlarla değiştireceğiz dedik.

21 yıllık kadın düşmanı bu rejimde kadınların tüm hakları gasp edildi. Kayyumlar, KHK ile kapatılan kadın kurumları, yerel yönetimlerin kadın çalışmaları yine örgütlü kadın mücadelesi dahil ev yaşamına kadar kadınların hayatlarına müdahale edildi. Taciz, tecavüz, küçük yaşta evlilikler, kadın emeğinin sömürüsünü arttıran yasalarla kadını yaşamdan soyutlayan politikalar, uzun süre verilen kadın mücadelesinin bütün kazanılmış hakları özellikle AKP döneminde gasp edildi. İstanbul Sözleşmesi, 6284 nolu yasa, nafaka hakkı gibi kazanımların gasp edilmesi veya edilmek istenmesiyle de erkek egemen politikalar zirveye ulaştı.

Kadına karşı yarattığı hiçleştirme yöntemleriyle kadın katliamlarında büyük artışa sebep oldu. Özellikle cezai indirimlerle kadın katliamlarını meşrulaştırıldı. Elbette tüm bu saldırılara karşı biz kadınlar alanlarda kadın düşmanı rejime karşı sesimizi daha da yükselterek birlikte mücadelemize devam ettik.

Ne giyineceğimizden kaç çocuk yapmamıza kadar bir müdahaleyle karşı karşıya kaldık. Kısaca özel hayatımıza birebir müdahalede bulunuldu. Özelde Dersim genelinde, Türkiye halklarına bu ülkede yaşam zorlaştırıldı. Halklar, inançlar bir arada yaşarken AKP hükümeti yeşil İslamcı politikalarıyla büyük ayrımcılığa neden oldu. Kimlikleri, inançları, dilleri yok sayan bu rejim ülkenin beyin gücü göçüne sebep oldu.

Kadın beyannamemiz, kadınların sesini ve taleplerini esas alan, eşit temsiliyete yer veren, güçlü bir kadın ittifakı oluşturan biz kadınların her alanda politika yapma süreçlerini destekleyen eşbaşkanlık sistemiyle iktidarın tahakkümcü, farklılıkları yok sayan ve cinsiyetçi politikalarına karşı demokrasiyi esas alan cins özgürlükçü bir modeldir. Cinsiyet temelli ayrımcılık başta olmak üzere dil, kültür, kimlik, inanç, engellilik, yaş ve sınıf gibi farklılıklardan dolayı siyaseten dışlanan bütün grupların sesi olabilmek için oluşturulmuş, kadın bakış açısıyla toplumsal dönüşümü esas alan kadın özgürlükçü bir modele sahiptir.

Bizler Yeşil Sol Parti ile hep birlikte değiştireceğiz. Bütün bunların tamamında evde, sokakta, işte, yaşamın her alanında özgür birey, özgür toplumu yaratmak için bütün gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz.

Reyna Cenîye

Dîsa Jin

Jin jiyan Azadî…

 

/kadineki.com/