Başak Cengiz gibi mezarda olabilirdik

Kadın örgütleri, Başak Cengiz’i öldürüldüğü yerde çiçeklerle andı. Öldürülmemek için şiddet faili erkekleri öldüren kadınlar ise “Biz de mezarda olabilirdik. Kurtulduğumuz için cezalandırılacak mıyız?” diye sordu.

Kadınlar, İstanbul Ataşehir’de Can Göktuğ Boz adlı erkek tarafından sokak ortasında kılıçla katledilen Başak Cengiz’i, öldürüldüğü yerde çiçeklerle andı.

25 Kasım Kadın Platformu, Kadın Meclisleri ve Ataşehir halkının çağrısıyla Karanfil Sokak’ta, Kentplus sitesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, ellerinde Başak Cengiz’in fotoğrafı ve dövizlerle erkek şiddetine ve bu şiddeti körükleyen devlet politikalarına tepki gösterdi. Anmada, 25 Kasım Kadın Platformu’ndan Övgü İnal şöyle konuştu:

“Sorunlara sahip çıkmamız, çözüm bulmamız veya buldurmamız, takip etmemiz, taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Çünkü ateş sadece düştüğü yeri değil, vicdan sahibi hepimizin yüreğini dağlıyor. Zamanında ve gereğinde üstümüze düşeni layıkıyla yapma iradesini gösteremezsek keşkelerimiz, pişmanlıklarımız, kayıplarımız ne yazık ki hiç bitmeyecek. Evlatlarımızın kaldırımlarda özgürce yürüyebilmeleri için hepimize sorumluluk düşüyor.”

Kadın cinayetlerine sessiz kalınmaması gerektiğini vurgulayan İnal, “Başak için artık çok geç ama başka Başaklar ve sevenleri bu acı bedeli ödememeli” dedi. Anmaya katılan yurttaşlar, Başak Cengiz’in öldürüldüğü yere çiçekler bıraktı.

BİZ DE KATLEDİLSE MİYDİK?

Hayatlarını savunmak için kendilerine şiddet uygulayan erkekleri öldürmek zorunda kalan kadınlar, “Başak gibi katledilmemek için can havliyle kendilerini kurtaran bizler böyle cezalandırılacak mıyız?” diye sordu.

Adana’da evliliği boyunca kendisine sistematik şiddet uygulayan erkeği öldüren, geçtiğimiz günlerde hakkında verilen 15 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Çilem Doğan, DHA’ya şu açıklamayı yaptı:

“Bir kadın daha acımasızca katledildi. Sıra kimde? Ben mi, sen mi, o mu? Katilimiz kim olacak? Babamız, eşimiz, ağabeyimiz, belki de hiç tanımadığımız biri mi? Emine Bulut, Pınar Gültekin, Başak Cengiz gibi katledilmemek için can havliyle kendilerini kurtaran bizler böyle cezalandırılacak mıyız? Ben ve daha niceleri, sırf ölmeyi reddedip kendimizi savunduğumuz için çocuklarımızdan ayrı cezaevinde mi yaşayacağız? Ne yapsaydı Gülten, Fikriye, Nevin, Yasemin, Hülya? Ne yapsaydım ben? Acımasızca katledilen kız kardeşimiz Başak Cengiz gibi sokak ortasında öldürülse miydik? Işıklar içinde uyu Başak. Seni her daim yaşatacağız. Sana sözümüz olsun.”

KENDİMİ SAVUNMASAYDIM…

Adana’da evli olduğu erkeğin bıçaklı saldırısına maruz kalan ve çıkan arbedede erkeği bıçaklayarak öldüren Öznur Gülten Efeoğulları da Başak Cengiz için avukatı aracılığıyla cezaevinden mesaj yolladı. Mesajda, “Başak savunmasız olduğu gerekçesiyle katledildi. Gencecik bir kızımız vahşi şiddetin kurbanı oldu. Duyunca içim acıdı. Kadın olarak yaşamanın ne kadar zor olduğunu düşündüm. Bizler sokakta yürürken sebepsiz yere ölebiliyoruz. Ben o gün kendimi savunmamış olsaydım eşim tarafından bıçakla öldürülecektim. Tıpkı kılıçla öldürülen ve toprağa giden Başak gibi mezarda olabilirdim” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başak Cengiz’in Ankara Yenimahalle’de yaşayan ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

25 KASIM’DA ALANLARDAYIZ

Kadınlar ve LGBTİ+lar, erkekler tarafından katledilen ya da ölmemek için öldürmek zorunda kalan kadınlar için, “erkek adalet değil, gerçek adalet” için, “Hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” demek için tüm yurtta 25 Kasım’da yine alanlarda olacak. 25 Kasım Kadın Platformu’ndan yapılan çağrıda şöyle dendi:

“Bu yıl da 25 Kasım’da erkek egemenliğine, yoksulluğa, işsizliğe, hukuksuzluğa, cezasızlığa, ayrımcılığa, her gün yaşanan kadın katliamlarına, trans cinayetlerine, erkek-devlet şiddetine karşı, biz kadınlar ve LGBTİ+lar yine sokaklardayız. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı çekilen, kadın kurumlarını kapatan, cinsel istismar suçlarında tutuklama için somut delil arayan, LGBTİ+ları şiddetin her türlüsüne açık hale getiren, kadın düşmanı politikalar uygulayan iktidar, erkek şiddetini cesaretlendiriyor. Biz tüm saldırılara rağmen İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlar, öldürülen her bir kadın ve LGBTİ+nın davasının gerçek adalete kavuşması için yollara düşenler olarak bize atanmış hayatları reddediyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir hayat için yan yana gelelim, birlikte mücadele edelim!”

BİR KADININ DAHA YAŞAMINA KASTEDİLDİ

İstanbul’da Başak Cengiz’in bir erkek tarafından katledilmesine tepkiler sürerken, bir kadının daha hayatına kastedildi.Üsküdar’da 40 yaşındaki Fikrinaz Gürtekin, önceki gün boşandığı erkek tarafından sokak ortasında silahlı saldırıya maruz bırakıldı. Bacaklarına isabet eden iki kurşunla yaralanan kadının hayati tehlikesinin olmadığı öğrenilirken fail Muammer Gürtekin polise giderek teslim oldu. Ruhsatsız tabanca ile kadına üç kez peş peşe ateş ettiği öğrenilen Muammer Gürtekin, karakoldaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

/BirGün/