Berlin’de 2’nci Uluslararası Kadın Konferansı düzenleniyor

Kadınlar Geleceğini Örüyor Ağı, “Bizim Devrimimiz: Yaşamı Özgürleştirmek” şiarıyla 5-6 Kasım tarihlerinde Berlin’de gerçekleştireceği konferansla, dünya çapında onlarca ülkeden yaklaşık 600 kadının mücadelesini buluşturuyor.

Kürt Kadın Hareketi başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından kadın örgütlerini bir araya getiren “Kadınlar Geleceğini Örüyor Ağı, her kıtadan yüzlerce delegenin katılımıyla 2’nci Uluslararası Kadın Konferansı düzenleyecek. Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Berlin Teknik Üniversitesi’nde (Technische Universität Berlin) 5-6 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek konferansın sloganı, “Bizim Devrimimiz: Yaşamı Özgürleştirmek”.

İlki “Yapım aşamasındaki devrim” temasıyla 6-7 Ekim 2018’de Frankfurt’ta gerçekleştirilen konferansın devamı niteliğindeki çalışma için her kıtadan olmak üzere yaklaşık 600 delegenin katılması öngörülüyor.

2. Uluslararası Kadın Konferansı organizasyonu tarafından yayımlanan basın açıklamasında şunlar belirtildi:

2018’DEN BERİ GELECEĞİ ÖRÜYORUZ

“2018’deki ilk konferansımızdan bu yana Dünya Demokratik Kadın Konfederalizmini yaratmak için geleceği örüyoruz. İddiamız büyük, ancak dokunduğumuz her yerde bu iddianın gerçeğe dönüşebileceğini görüyoruz. Uzun bir yolu ancak sürekli örgütlenerek aşabileceğimizi de görüyoruz. Deneyimleri paylaşmaya devam etmeli ve ataerkil sistemin bedenlerimize, özgürlüklerimize ve zihinlerimize yönelik yeni saldırılarına karşı hazırlanmalıyız. Çağımızın koşullarına, niteliklerine ve ihtiyaçlarına uygun yollar, yöntemler ve perspektifler yaratmalıyız.

Bu yıl Berlin’de ikincisi düzenlenen konferansa onlarca ülke ve mücadeleden yüzlerce kadın katılarak kalıcı bir direniş ağı örmeyi ve acil mücadelelerin aktif özneleri olmayı hedefliyor.

Son birkaç yıl, kadınlara sömürü, sefalet ve ölümü dayatan sistemlere karşı mücadele ve direniş içinde olmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha açıkça ortaya koydu. Covid-19 salgını sırasında görüldüğü üzere ataerkil ve kapitalist sistem, ulus devletin de yardımıyla kadınları, işçileri, yerli toplulukları ve ötekileştirilmiş insanları yaşam haklarından mahrum bırakma yöntemlerini derinleştirmektedir.

KADIN BİRLİKTELİĞİNİN VE DAYANIŞMASININ ÖNÜ AÇIK

Rojava’daki devrim, son on yıldır mücadele etmenin, yaşamın her alanında kadınların özerkliğine dayalı alternatif bir toplumsal sistem inşa etmenin mümkün olduğunu göstermiştir. Afganistan, ABD, Sudan, Filipinler, Latin Amerika gibi yerlerdeki kadınların mücadeleleri ve özellikle İran ve Rojhilat’taki kadınların mevcut isyanları, bu yüzyılın kadınlar ve tüm toplum için özgürlük yüzyılı olma potansiyeline sahip olduğunu bir kez daha göstermektedir. Bu ikinci konferans, kadınların birlikteliğinin ve dayanışmasının önünü açmaktadır.”

BEŞ OTURUM YAPILACAK

İki gün sürecek konferansın Güney Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa’dan konuşmacıların yer aldığı atölye çalışmaları ve tartışmalarla dolu olduğunu belirten organizasyon komitesi, konferansın ana başlıklarını paylaştı.

Buna göre konferans 5 temel oturumdan oluşuyor. Bunlar;

  • Üçüncü Dünya Savaşı ve devletin ve erkek egemenliğinin dokunulmazlık zırhını parçalamak
  • Atölyeler
  • Oluşmak—Özlenen yaşam mucizeyle değil devrimle olur
  • Vizyonumuz—Yaşamı özgürleştirmek
  • Yolumuzu bulmak

“Üçüncü Dünya Savaşı ve ve devletin ve erkek egemenliğinin dokunulmazlık zırhını parçalamak” başlıklı birinci oturumda, ulus devletlerin sınırlar ötesine taşan güç birikimi ve bununla bağlantılı gelişen savaşlar, işgaller, ekokırım ve salgının doğurduğu sonuçlar irdelenecek.

Atölye çalışmalarında kadın hareketlerini sistemiçileştiren politikalara odaklanılacak ve çıkış yolları aranacak.

“Oluşmak—Özlenen yaşam mucizeyle değil devrimle olur” üst başlıklı 3’üncü oturumda; kadınların, ataerkil zihniyeti oluşturan sınıf, milliyetçilik ve dinciliğe karşı ideolojik bir çıkış gerçekleştirmesinin mümkün olup olmadığı Özgürlük Sosyolojisi ve Jineoloji ekseninde masaya yatırılacak.

4’üncü oturumda da “Vizyonumuz-Özgür yaşamı inşa etmek” başlığı altında nasıl yaşamalı, ne yapmalı ve nereden başlamalı sorularına cevap aranacak.

“Yolumuzu bulmak“ başlıklı 5’inci ve son oturumda ise “Jin, jiyan, azadî – Neden uluslarüstü bir kadın örgütlenmesi? Kadınların Demokratik Dünya Konfederalizmi” önergesi nedir?” sorularına cevap aranacak.

Programın tamamı şu linkten görülebilir: https://womenweavingfuture.org/programm-2022

KONFERANSIN KONUŞMACILARI

Konferansın konuşmacılar arasında şu isimler bulunuyor:

– Jovita Montes, IWA-Uluslararası Kadın İttifakı’ndan (Filipinler)

– İran ve Rojhilat/Doğu Kürdistan’daki kadın hareketinden aktivistler

– Kürdistan Ulusal Kongresi’nden Nilüfer Koç

– Lolita Chavez, Feministas Abya Yala (Guatemala)

– Kadın örgütü RAWA’dan aktivistler (Afganistan)

– Kavita Krishnan (Feminist, Tüm Hindistan İlerici Kadınlar Derneği-Hindistan)

– Ariel Salleh, sosyolog ve eko-feminist (Avustralya)

– Elif Kaya (Avrupa Jineoloji Merkezi)

– Genevieve, Barış aktivisti, feminist ve hayırsever (ABD, İtalya)

– Anjila Al Maamari, (Kadın ve Çocukları Destekleme Stratejik Araştırmalar Merkezi, Yemen)

– Deniz Abukan, aktivist TJA – Özgür Kadın Hareketi, (Kürdistan, Türkiye)

– Nimat Kuku, (Sudan Kadın Hareketi Temsilcisi, Sudan)

– Dilar Dirik, siyaset sosyoloğu ve yazar

– İrem Gerkuş, Kadınlar Birlikte Güçlü (Women’s Alliance Türkiye)

– Marta Dillon, (Ni Una Menos Hareketi, Arjantin)

– Jade Daniels, Ra Life Kentsel Öz Savunma Sistemi Siyah kadın hareketi (ABD)

– Şengal (Şengal, Kürdistan) Temsilcisi

– Asya Abdullah, PYD Eşbaşkanı (Rojava, Kürdistan)

– Vilma Almendra (Pueblos en Camino, Kolombiya)

8 DİLDE SİMÜLTANE ÇEVİRİ

Konferansa katılan hiçbir kadın dil sorunu yaşamayacak. Öyle ki, tam 8 dilde eşzamanlı simültane çeviri yapılacak. Bu diller; Kürtçe, İngilizce, Almanca, Türkçe, Arapça, İtalyanca, İspanyolca ve Fransızca.

SANATSAL AKTİVİTELER

Konferansa eşlik eden sanatsal ve müzikal programlar da planlanıyor. Konser, erbane gösterileri, farklı görsel şölenler sunulacak ve farklı alanlarda sergiler açılacak.

KATILIM PROSEDÜRÜ

Konferansa katılım için başvuru kayıtlarının bugünden geçerli olmak üzere 10 Ekim tarihine kadar yapılması gerekecek. Bunun için https://womenweavingfuture.org/registration linkinden kayıt formu doldurulabilir veya isim, ait olduğu organizasyonun adı ve nereden seyahat edileceğine ilişkin bilgiler, registration@womenweavingfuture.org e-postası ile gönderilebilir.

Konferansla ilgili bilgilendirme için info@womenweavingfuture.org

e-maili üzerinden irtibata geçilebilir.

Konferans ile ilgili gelişmeler ise, Womenweavingfuture (@Womenweaving2) / Twitter hesabından takip edilebilir.

 

Konferansın yapılacağı adres şöyle:

Berlin Teknik Üniversitesi

Straße des 17. Haziran 135

10623 Berlin

 

/ANF /