Boston’un İlk Kadın ve Asya Kökenli Belediye Başkanı: Michelle Wu

ABD’nin Massachusetts eyaletine bağlı Boston kentinde yapılan belediye başkanlığı seçimini, demokrat aday Michelle Wu kazandı. Wu, Boston’un ilk kadın ve Asya kökenli kadın belediye başkanı unvanına sahip oldu.

Associated Press’in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, ABD’de Bostonlu seçmenler, dün yapılan seçimde, ilk kez bir kadın ve Asya kökenli bir Amerikalı adayı kentin belediye başkanı olarak belirledi. Boston basınına göre, Michelle Wu, yüzde 61 oy alarak zaferini ilan etti.

Resmi göreve 16 Kasım’da başlayacak

Wu, belediye başkanı seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, erkeklerin geçmişte Boston’ı yönettiğini, gelecekte de yönetebileceğini ancak bunun bu akşam için geçerli olmadığını söyleyerek söze başladı ve Boston için vizyonunu paylaştı:

“Oğullarımdan biri geçen gece bana erkeklerin de Boston’da belediye başkanı seçilip seçilemeyeceğini sordu. Daha önce oldular ve bir gün yine olacaklar, ama bu gece değil. Bugün Boston anneni seçti çünkü şehrimizin her köşesinden Boston halkı ses verdi. Hazırız. Herkese hitap eden bir şehir olmaya hazırız. İnsanları dışlamayan ama şehrimizi evi olarak gören herkese kucak bir Boston olmaya hazırız. Herkesin kalmayı ve gelişmeyi göze alabileceği bir Boston olmaya hazırız. Ve evet, Boston, bir Yeşil Yeni Anlaşma şehri olmaya hazır.”

“Açık olmak istiyorum: Seçimleri kazanmak için bir vizyon ortaya koymadım. Bunu birlikte hayal ettik. 10 yılı aşkın bir süredir Belediye Binası’nda ve her mahallede, tüm sakinlerimizle iletişim kurarak, yerel yönetimin insanların yaşamlarında ne kadar büyük bir etki yarattığını gördüm ve deneyimledim. Ve sistemlerimizin hepimizin faydasına olması için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim.

“Bu, küçük bir başarı değil”

Wu’nun seçimdeki rakibi Boston Belediye Meclisi Üyesi Annissa Essaibi George da yaptığı açıklamada, Wu’yu tebrik etti.

George, Boston’da ilk kez kadın, beyaz olmayan ve Asya kökenli olan bir Amerikalının belediye başkanı seçildiğine dikkati çekerek “Bu, küçük bir başarı değil.” dedi.

Asya kökenli bir kadın olan Wu’nun belediye başkanı seçilmesi, daha önce “beyaz erkeklerin” belediye başkanı olduğu Boston’da bir değişimin işareti olarak yorumlanıyor.

Michelle Wu hakkında

Wu, 1985’te Illinois eyaletinin Chicago kentinde dünyaya geldi.

Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Wu, o dönem profesörü Elizabeth Warren 2012 yılında Senato seçimlerine katıldığında siyaset dünyasıyla tanıştı. Wu, “Fakültedeki üçüncü yılımda, [Warren] Amerika Birleşik Devletleri Senatosu için aday olmuştu” dedi. “Ofis saatlerinde yanına gidip nasıl yardımcı olabileceğimi sordum. Boston’ı kapı kapı gezmen, telefon görüşmeleri yapmak ve örgütlenmek için görevlendirildim.”

Wu, 2013’ten bu yana görevli olduğu Boston Belediye Meclisinde 2016’da oy birliğiyle “başkan” seçildi.

Boston belediye başkanlığı seçimleri için sunduğu vaatler arasında, ev fiyatları ve toplu taşıma sistemiyle ilgili olanlar ön plana çıkmıştı.

Boston nüfusunun yüzde 44’ünü “beyazlar”, yüzde 19’unu “siyahiler”, yüzde 18’ini Latin, yüzde 11’ini ise Asya kökenliler oluşturuyor.

/eka/