Buldan: Kadınlar bu ülkenin değişim gücüdür, gelecek ve özgürlük umududur

Partisinin kadın il eşbaşkanları toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kadınlar bu ülkenin değişim gücüdür, gelecek ve özgürlük umududur. Bu ülkeyi adalete, eşitliğe, barışa götürecek esas güç budur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadın il eşbaşkanları, partinin Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran başkanlığında toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Buldan, köklü bir kadın mücadelesinin ve demokratik kadın siyasetinin özneleri olduklarını belirtti. Buldan, “Bugün burada kadın mücadelesinin kararlı savunucuları olarak sizlerle bir arada bulunmak bizlere onur verdi, güç verdi. İyi ki kadınlar var. İyi ki kadın partimiz HDP var” dedi.
MÜCADELE SÖZÜ
Kadınların taşıdığı bayrağın ne cezaevlerinde ne de sürgünlerde yere düşürülemediğine vurgu yapan Buldan, “Evet, bir de mücadelemizi çok değerli emekleriyle büyüten ve bugün fiziken bizlerle bir arada olamayan çok değerli kadın arkadaşlarımız var. Ben buradan cezaevlerinde olan bütün kadın yoldaşlarımıza sevgi ve selamlarımızı iletiyorum. O bayrağı bugün bizler hep beraber taşıyoruz, taşımaya ve yükseltmeye devam edeceğiz. Yine bu yolda yürürken yaşamını yitiren başta Deniz Poyraz arkadaşımız olmak üzere bütün kadın yoldaşlarımızı saygıyla ve minnetle anıyorum. Onların eşitlik ve adalet hedefini mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu da bizim her bir yoldaşımıza mücadele sözümüzdür” diye belirtti.
ORTAK KAZANIM
Buldan, “Kadın mücadelemizin siyasetteki serüvenine yelken açtığımızda gerçekleştirmek istediğimiz hedefler için öncelikle kendi öz yapımızdan başlamamız gerektiğinin farkındaydık. Bu nedenle tam ve gerçek bir eşitlik talebimizi öncelikle kendi örgütlememizde inşa ettik. Partimizde ciddi bir kadın mücadelesi yürüttük. Eşbaşkanlık sistemini bu şekilde ele aldık ve hayata geçirdik. Eşbaşkanlık sistemimizle kadınların karar mekanizmalarında ve temsiliyet noktalarında eşit bir pozisyon almasını sağladık” diye belirti.
Parlamentodaki en yüksek kadın milletvekili temsiliyet düzeyine ulaştıklarını kaydeden Buldan, “Belediyesini kazandığımız her yerde kadın belediye eşbaşkanlarımızla yerel yönetimlerde kadınların eşit temsiliyetini gerçekleştirdik. Örgütlü yapımızın bütün kademelerinde eşbaşkanlıkla kadınların bütün karar mekanizmalarına eşit katılımını sağladık. Parlamentoda özgün kadın grubumuzu kurduk. Kadın siyasetini parlamentoda en etkin şekilde yürütme çabasının içerisinde olduk. Kuşkusuz bütün bunlar büyük bir kadın emeğinin ve mücadelesinin ürünüdür ve oldukça değerli olan kadın kazanımlarımızdır. Bütün kadınlar adına ortak bir kazanımdır” ifadelerini kullandı.
BARIŞÇIL BİR SİSTEM  
Eşbaşkanlık sisteminin kendileri için bir başlangıç olduğunu dile getiren Buldan, “Nihai hedefimiz tam ve gerçek bir cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıdır. Sadece bu topraklarda değil, Ortadoğu’da ve tüm dünyada kadınlar için eşit, adil bir yaşam talebimiz var. Bu nedenle her geçen gün mücadelemizi daha çok yükseltiyor, daha çok büyütüyoruz. Hemen her alanda kadının sözünü söylüyor, kadınların ortak tavrını geliştiriyoruz. HDP ile kadın mücadelesinde yol alan kadınlar olarak doğayı, tarihi, ortak insanlık değerlerini sahipleniyor ve savunuyoruz. Ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda demokratik, adil ve barışçıl bir sistemi talep ediyor ve savunuyoruz” şeklinde konuştu.
ÖZGÜRLÜK UMUDU
Buldan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Nerede olursa olsun her dilden, her kimlikten, her inançtan kadınla birlikte daha güçlüyüz ve birlikte başaracağız diyoruz. Kadınlara dokunuyor, ortak mücadelemize davet ediyoruz.  Bu amaçla ‘iş, aş ve kadın yoksulluğuna hayır’ buluşmalarımızda binlerce kadınla bir araya geldik. Bir kez daha gördük ki emeğiyle dünyayı var eden kadınlar bu ülkenin en dinamik gücüdür, değişim gücüdür, gelecek umududur ve özgürlük umududur. Bütün bu buluşmalarımızda emek sömürüsüne karşı, kadın yoksulluğuna karşı, adaletsizliğe ve eşitliğe karşı taleplerimizde ve sözümüzde ortaklaştık. Bugün bu buluşmaları gerçekleştiriyoruz fakat, inanın ki kadınların yönetiminde yoksulluğa ve emek sömürüsüne mutlaka son vereceğiz.
ADİL YAŞAMI TESİS EDECEĞİZ
Herkes için iş, herkes için adil bir yaşamı birlikte tesis edeceğiz. Bütçeyi, kadınların bütçesi yapacağız. Yine ‘HDP’liyiz her yerdeyiz’ buluşmalarımızda kadınlar en ön safta yerlerini aldılar. Kadınlar, kadın partisi olan HDP’yi kadın mücadelesinde çok güçlü bir şekilde sahiplendiler. İşte bu sahiplenme, bu birliktelik mücadelemizin güç kaynağıdır. Bu ülkeyi adalete, eşitliğe, barışa götürecek esas güç budur. Biz geniş halk buluşmalarımızda bir kez daha gördük ki; HDP ve HDP ile birlikte yürüyen kadın mücadelesi bu ülkenin kadınları için hayati önemde ve değerdedir. Bunu şu anda ülkeyi yönetmekte olan tekçi erkek iktidar da çok iyi bilmektedir. Bu nedenle dört koldan mücadelemizi hedef tahtasına koymuştur.
TEK KORKULARI 
Kadın düşmanı politikalarıyla kadının yaşamından, emeğinden, hakkından hukukundan çalan iktidar gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuzun farkındayız. Görüyoruz, kaybetmeye yüz tutmuş AKP-MHP iktidarı, zor ve baskı yöntemleriyle, toplumsal muhalefeti, kadınları ve HDP’nin mücadelesini durdurmaya, geriletmeye çalışmaktadır. Gözaltı tutuklama operasyonlarından, OHAL uygulamalarına; partimize yönelik 4 Kasım darbesinden, kayyım darbesine kadar mücadelemize dönük bir çökertme politikası izlemektedirler. Tek korkuları HDP’dir, kadınlardır. HDP’ye yönelik siyasi kapatma davası da bu amaçla açılmıştır. Tekçi erkek iktidar bu girişimiyle aynı zamanda kadınları siyaset dışına itmeyi hedeflemektedir.”
/MA/