Cezayir’de tarihin öncü kadınları için sergi açıldı

Cezayir’de açılan sergide tarihin öncü kadınları anlatıldı. Sergi 15 Ocak tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Ülke tarihine damgasını vurmuş kadınlar, “Unutulmuş tarih”, “Tarihin unutulmuş halkaları” isimli resim sergisinde onurlandırıldı. Sanat sergisi Yayınevi kurucusu Mira Kassem ve sanatçı Fatima Zahra Fazi tarafından açıldı. Kadınların tarihsel rollerine dikkat çekilen sergide, ayrıca tarihe damgasına vuran kadınların yaşamları anlatıldı.

Kadınların unutulmaması için…

Serginin açılmasına öncülük eden Mira Kassem, “Kadınların öncülük rolü unutulmaya ve ihmal edilmeye doğru gidiyor. Bilinmeyen, belirsizleşen bir kadın tarihi var. Kadınların hikayelerinin eksik olduğunu görüyoruz” diyerek, sanat aracılığı ile eksik parçaları bir araya getirmeye ve öncü Cezayirli kadınların unutulmaması için önayak olmaya çalıştıklarını aktardı.

Sergi 15 Ocak tarihine kadar açık olacak

Serginin 15 Ocak tarihine kadar ziyaretçilere açık olduğunu belirten Mira Kassem, “Unutulmaya yüz tutmuş tarihi bir araya getirerek kadınların Cezayir’deki öncülüklerini çağrıştırmak ve bu rolün daha da görünür kılınmasını sağlamak istiyoruz” diyerek, sanatın iyi bir aktarıcı faktör olduğuna değindi.

40 kadın anlatıldı

Sanatsal anlatımlarla hazırlanan kadın biyografilerinden resimlerine, çöl kadınlarından bilim kadınlarına Cezayirli kadınların portrelerini bulmak mümkün olan sergide ünlü kadın sanatçıların eserleri de sergileniyor. Mira Kassem, serginin edebiyat bölümünde “Cezayir tarihinde kadın” ve “Tarihimiz” başlıklı birer broşür ile 40 kadının anlatıldığını kaydetti.

/nuha/