Cihan Kaplan: Türkiye’nin Mexmur’a yönelik saldırılarını boşa çıkaracağız

Mexmur Mülteci Kampı İştar Konseyi Koordinasyon Üyesi Cihan Kaplan, Türk devletinin saldırılarla Kürt halkının iradesini kırmak istediğini, ancak halkın direnişiyle Türk devletinin çabalarını bir kez daha boşa çıkaracaklarını belirtti.

Türk devletinin baskıları nedeniyle 1990’lı yıllarda Mardin, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Siirt ve daha birçok kentten 12 bin Kürt, Federe Kürdistan’a göç etmek zorunda kaldı. Göç edenler 28 yıldır Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki Mexmur Mülteci Kampı’nda yaşarken, burada da Türkiye’nin saldırılarına maruz kalıyor. Türkiye KDP’nin desteğiyle mülteci kampına 2017 yılından bu yana Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile 12 kez saldırı gerçekleştirdi. Son saldırı ise 29 Ağustos tarihinde yaşandı.

Türk devletinin bu saldırısı sonucunda 6 çocuk babası Abuzed Abdulla Ubeyd isimli bir vatandaş yaşamını yitirdi. İştar Meclisi Koordinasyon Üyesi Cihan Kaplan, Türk devletinin Mexmur Mülteci Kampı’na yönelik saldırılarını ajansımıza anlattı.

“Amacı Kürt halkını yok etmek”

Cihan Kaplan, Türk devletinin amacının Kürtleri yok etmek olduğunu belirterek, “Mexmur’a ve halkımıza yönelik yaşanan saldırıların tümü uluslararası ve NATO saldırılarıdır. Türk devleti gücünü Amerika’dan, Rusya’dan ve İran’dan alıyor. Türk devleti her gün Kuzey’de, Batı’da ve Güney’de Kürtleri katlediyor. Türk devleti, Kürt halkını ve Kürdistan’ı yok etmek istiyor. Kürdistan toprağı bereketli bir toprak bu savaş aynı zamanda bu topraklara da yöneliktir. Kürt halkı Önder Apo’nun fikir ve felsefesine karşı direnişiyle asla yok olmayacaktır. Kürtler bugün saldırılara karşı tarihi bir direniş sergiliyor” dedi.

“Oyunları boşa çıkaracağız”

Cihan Kaplan, Türk devletinin KDP ile işbirliği içinde Mexmur’u tahliye etmek ve iradesiz bırakmak istediğini kaydetti. Tüm bu eylemlere karşı duruşlarının net olduğunu sözlerine ekleyen Cihan Kaplan,

“Direnişimizi sürdüreceğiz ve davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu kamp 28 yıldır saldırılara karşı direniyor. Saldırılarda çok değerli insanlarımızı şehit verdik bu nedenle onların davalarını biz sürdüreceğiz. Türk devleti bu saldırılarla irademizi kırmak, fikirlerimizi yok etmek istiyor ama bizler tüm bu oyunları boşa çıkaracağız” mesajını verdi.

“Asla pes etmedik”

Kampın iki yıldır çitle çevrildiğini hatırlatan Cihan Kaplan, “Bizi hapsetmek istiyorlar ancak biz geri adım atmayacağız. Bu halk bu düşmana karşı duracak, halk bu toprağın ve şehitlerin bir parçası oldu. Şimdi kuşatmadayız, bize en yakın şehir olan Erbil kenti Türk devleti tarafından KDP işbirliğiyle dört yıldır ablukada. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Bugüne kadar birçok engel ile karşılaştık ama asla pes etmedik ve direniş ile daha da güçlendik” ifadelerinde bulundu.

Türk devletinin şu ana kadar kampa yönelik saldırıları şöyle:

6 Aralık 2017: Türk ordusuna ait savaş uçakları Mexmur Mülteci Kampı’nı bombaladı. Saldırıda Öz Savunma Güçleri’ne mensup Bager Boran, Botan Amed, Çekdar Mawa, Dewran Mardin ve Baz Dijwar adlı 5 kişi yaşamını yitirdi.

13 Aralık 2018: Türk savaş uçakları Mexmur Mülteci Kampı’nı bombaladı. Saldırıda 73 yaşındaki Asya Ali Mihemed, 26 yaşındaki kızı Narinç Farhan Qasim, 14 yaşındaki torunu Evin Kawa Mahmud ve 23 yaşındaki Eylem Mihemed Emer yaşamını yitirdi.

18 Temmuz 2019: Türk savaş uçaklarının kampı bombalaması sonucu iki kişi yaralandı.

15 Nisan 2020: Türk devletine ait SİHA’larla gerçekleştirilen saldırılar sonucunda 3 genç kadın yaşamını yitirdi.

15 Haziran 2020: Türk devletine ait uçaklar Mexmur Kampı ve Qereçox Dağı çevresini bombaladı.

5 Mayıs 2021: Türk devleti Mexmur Kampı’na insansız hava araçlarıyla saldırdı.

5 Haziran 2021: Türk devletine ait silahlı keşif uçağı kampı bombaladı. Saldırının gerçekleştiği yer Şehit Aryen Parkı’nın girişiydi. Parkın çevresinde kampüs okulları vardı. Şans eseri can kaybı yaşanmadı.

3 Eylül 2021: Türk devleti kamp merkezini SİHA’lar ile bombaladı. Bir kadın ve bir çocuk yaralandı.

1 Şubat 2022: Türk devleti SİHA’lar ile kampı bombaladı. Öz Savunma Güçleri’nden iki kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.

21 Mayıs 2022: Türk devleti SİHA’lar ile kampta bir aracı bombaladı. Bunun sonucunda bahçesine giden Hacı Mirza Ali isimli çoban yaşamını yitirdi.

5 Temmuz 2022: Irak Ordusu Başkomutanı heyetinde Müşterek Harekat Komutanı, Müşterek Kuvvetler Komutanı ve farklı rütbelerde çok sayıda komutan, Türk Silahlı ve insansız hava aracı Mahmur’u ziyaret etti. Devlet Mahmur kampında bir evi hedef aldı. Sonuç olarak, bir kadın yaralandı ve çok sayıda kişi bombalamadan etkilendi.

5 Temmuz 2022: Irak Ordusu Genel Komutanı heyeti, Ortak Operasyon Komutanı, Ortak Kuvvetler Komutanı ve farklı rütbelerde çok sayıda komutan Mexmûr’u ziyaret ettiği sırada Türk devleti insansız hava araçları ile silahlı uçaklarıyla Mexmûr kampında bir evi hedef aldı. Bu saldırıda bir kadın yaralandı ve çok sayıda kişi bombardımandan etkilendi.

29 Ağustos 2022: Türk devleti SİHA’lar ile kampa saldırdı. Saldırıda 6 çocuk babası Ebûzêd Abdulla Ubeyd isimli bir vatandaş yaşamını yitirdi.

Mexmur Mülteci Kampı’ndaki sivillere yönelik saldırılarla ilgili olarak şimdiye kadar Birleşmiş Milletler’den herhangi bir açıklama yapılmadı ve Irak ve Kürdistan Bölge hükümetleri Mexmur halkına yönelik saldırılara sessiz kaldı.

/ Rujevin Rûba- Jinhaagency1.com /