Cîhan Xelîl: Biz olmadan bir çözüm mümkün değil

Rojava Demokratik Özerk Yönetim Danışmanı Cîhan Xelîl, Türkiye’nin saldırılarda amaçladığı sonucu elde edemediğine vurgu yaparak, “Halk bizim yanımızda işgale karşı duruyor. Biz olmadan bir çözüm mümkün değildir” dedi.

Türkiye, Suriye’deki karmaşanın ömrünü uzatmak ve çözüm yollarını tıkamak için saldırılarına devam ediyor. Suriye’nin birçok yerinde işgal saldırıları olmasının yanı sıra, Türkiye sivillere yönelik saldırılarında ısrar ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de aynı durum yaşanıyor. Türkiye, aralıksız bir şekilde sivillerin olduğu yerlere saldırıyor ve bölgenin güvenliğini ortadan kaldırıyor.

“Amacına ulaşamadı”

Türkiye’nin temel amacının Özerk Yönetim ve devrim kazanımlarını ortadan kaldırmak olduğunu belirten Demokratik Özerk Yönetim Danışmanı Cihan Xelîl, “Türk devleti saldırı yöntemlerini değiştirdi. Halkın öncüsüz kalmasını istiyor. Toplumumuzun örgütlülüğünü zayıflatmak istiyor. Bunu da bölgeyi daha kolay işgal etmek adına istiyor. Ama istediği gibi amacına ulaşamadı. Bunun tersine halkın Özerk Yönetime bağlılığı ve örgütlülüğü daha da güçlendi” diye belirtti.

“Dengeler değişti”

Dünyadaki değişen dengelere dikkat çeken Cîhan Xelîl, “Eskiden dünya düzeyinde Türk devletinin planlarına ve işgallerine destek veren çok ülke vardı. Ancak bu süreçte ve bizim yaptığımız araştırmalara göre birçok denge değişmiş durumda. Şuan Türk devletine karşı birçok tepki geliyor. Türk devleti artık tecrit halinde olduğu için çıkarlarını koruma düzeyinde kalıyor. Bir süre önce Türk devleti bölgemizde yeni bir operasyonla sosyal medya üzerinden çok çetin bir propaganda savaşı yürüttü. Ancak ortaya çıkan durum onların hayallerinin tam tersi oldu. Türk devletinin operasyon yapmaması için çıkan oylar yabancı ülkelerin sorumluluğunu yansıtmıyor. Demokratik sistem içinde yar alan halkların birliği bunu mümkün kılmıştı” dedi.

“Dış ülkeler sorumluluğunu yerine getirmiyor”

“Türk devleti işgal bölgelerinde birçok hak ihlali yapıyor” diyen Cîhan Xelîl, “Buna rağmen dış ülkeler görev ve sorumluluklarını yerine getirmiyor. Türk devleti her ne kadar NATO üyesi ve dünya standartlarında bir diplomasiye sahip olsa da etkisinin zayıfladığını ve yavaş yavaş yalnız kaldığını görüyoruz” diye belirtti. Cîhan Xelîl, demokratik sistemlerinin bugün Ortadoğu’da halkların renkliliğinin gösterdiğini söyleyerek, “Biz olmadan çözüm olmaz” diye ifade etti.

“Halk yanımızda”

Halk ve Özerk Yönetim’in birbirine destek olmasını bir başarı gücü olarak tanımlayan Cîhan Xelîl, Türkiye’nin sınırlarını genişletmek istediğine işaret etti. Türkiye’de seçimlerin gündemde olduğunu anlatan Cîhan Xelîl, “Saldırılarla seçimden sonuç almak istiyor. Bu hassas süreç karşısında halkı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Eksiklerimizden tecrübeler çıkarmalıyız. Halk her zaman yanımızda ve işgale karşı duruyor. Bu da devrimin ve yönetim biçimimizin bir sonucudur. Döneme denk düşen sorumluluğumuzu yerine getirmeli ve halkın gücüyle başarmalıyız” şeklinde konuştu.

/ Roj Hozan- Kamışlo /