Deprem bölgesindeki kadın ve çocuklar için dayanışma çağrısı

 Kadına yönelik şiddetin afet ve kriz dönemlerinde arttığına dikkati çeken Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, “Dünya genelinde afet sonrası istismar oranlarının yüzde 300 arttığı rapor edilmiştir” diyerek, dayanışma çağrısı yaptı.
Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Mereş merkezli gerçekleşen depremden etkilenen kadınlara ilişkin Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi.  “Kadın dayanışması büyütüyor. Yaşamı yeniden kuruyoruz” pankartının asıldığı toplantıya, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
KADIN VE ÇOCUKLAR 
Toplantıda konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Denizli Şubesi Yöneticisi Ebru Koç, her kriz ve felaket durumundan en çok etkilenen kesimin kadın ve çocuklar olduğunu belirterek, “Deprem anında kadınlar genellikle kıyafetleri uygun olmadığı nedeniyle evden dışarıya çıkmakta gecikiyor ve en fazla enkaz altında kalanlar oluyor. Yine dışarı çıkmak için saniyelerle yarışılırken, genellikle kadınlar evde çocuklarını arıyor veya evdeki diğer bireyleri dışarı çıkarmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Diyanet Başkanlığı, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, ‘öz evlat gibi davranılmasının doğru olmadığını’ ve ‘evlat edinenle, evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını’ savundu. Öte yandan deprem bölgesinde cemaat ve tarikat kurslarının açıldığı ve yüzlerce çocuğun devlet eliyle tarikatlara teslim edildiği ortaya çıktı” diye belirtti.
AFET BÖLGESİNDE ŞİDDET
Deprem bölgesinde kadınlara yönelik yaşanan şiddete dikkati çeken Koç, Hatay’da evi ağır hasar gören Alev Altun’un boşandığı erkek tarafından maruz kaldığı şiddet olayını hatırlattı. Koç, “Kadına yönelik şiddet afet koşullarında artmaktadır. Dünya genelinde afet sonrası istismar oranlarının yüzde 300 arttığı rapor edilmiştir. Bir başka önemli konu ise deprem bölgesinde temiz su ve tuvalet ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması nedeniyle ortaya çıkan hijyen sorunu. Tuvalet ve temizlik problemi bölgede salgın hastalıkların başlamasına ve yayılmasına, ayrıca özellikle kadınların ciddi enfeksiyonel hastalıklar yaşamasına neden olmaktadır” dedi.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Deprem yaralarının halkın dayanışmasıyla sarıldığının altını çizen Koç, hala ped, iç çamaşırı ve hijyen kitleri gibi ihtiyaçların karşılanması sorununun devam ettiğini ifade ederek, ekledi: “Denizli’ye şuan AFAD’a kayıtlı ortalama 15 bin depremzede yerleşmiştir. Bu sayının büyük bir kısmını kadın ve çocuklar oluşturmaktadır. Herkesi tüm depremzede kadınlarla dayanışmayı güçlendirmeye çağırıyoruz.”
/Mezopotamya Ajansı/