Dersim Kadın Platformu: Eşit, özgür bir yaşam için mücadele edelim

Dersim Kadın Platformu yaptığı açıklamayla 8 Mart startı vererek Dersimli kadınları eşit, şiddetsiz, özgür bir yaşam için mücadeleyi birleştirme çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada “Bizleri evlere kapatmaya çalışanlara, daha fazla şiddet yoksulluk ve geleceksizlik dayatanlara itirazımız var. Dersimli kadınları 8 Mart’ı coşkuyla karşılamaya çağırıyoruz” denildi.

Platform adına açıklamayı yapan Nurşat Yeşil, “Ülkede yoksulluk gün geçtikçe artıyor dayanılmaz hale geliyor. Bundan en fazla zarar görenler ise kadınlar oluyor. Tüm dünyada etkisini hala sürdüren Kovid-19 sürecinde kadınlar katbekat yoksullaştırılmış, evlere kapanmak zorunda bırakılmış, ev içi emek değersiz kılınarak erkeğe ve devlete muhtaç hale getirilmiştir. Kadınlar açlıktan, soğuktan ve hastalıktan evlatlarını kaybetmekte; yaşamını güvencesiz sürdürmektedir. 8 Mart vesilesiyle bir kez daha kadın emeğini özgürleştirici politikaların yaşam bulmasının toplumsal refah için gerekliliğini savunuyoruz” dedi.

‘SADAKA MODELİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Kadınların her gün yeni bir kadın cinayeti, ev içinde, sokakta, iş yerinde, kampüste erkek şiddetine, tacize maruz kaldığını aktaran Yeşil,”

Haklarımıza ve hayatlarımıza göz diken kazanılmış haklarımızı gasbetmeye çalışan iktidara karşı, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz diyoruz. Yaşamın zorlukları karşısında, sosyal yardımlara muhtaç edilen biz kadınların, medeni haklarını gasbedip ‘devlet destekli nafaka modeli’ diyerek getirilen sadaka modelini kabul etmiyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Gülistan Doku’nun unutturulmaya çalışıldığını belirten Yeşil, “5 Ocak 2020 den beri Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan haber alınamıyor. Etkin bir soruşturma yürütülmeyerek, sorumlular korunarak, unutturulmaya çalışılıyor. Gülistan bulununcaya kadar Dersim’li kadınlar olarak mücadelemiz sürecek, Gülistan Doku nerede diye sormaya devam edeceğiz” diye konuştu.

/Ekmek ve Gül/