Dicle Amed Kadın Platformu: Gülistan Doku’dan vazgeçmiyoruz

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Gülistan Doku için Diyarbakır Ofis semtinden bulunan Hazal Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamada “Gülistan’sız iki yıl. Gülistan Doku için adalet” pankartı açılırken, “Gülistan Doku nerede?”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Doku İçin Adalet Komisyonu Üyesi Dilan Ergül, okudu.

‘2 YILDIR DOKU’YU SORUYORUZ’

Doku’nun, iki yıl önce kaybedildiğini ve kendilerinin 2 yıldır Doku’yu sorduklarını belirten Ergül, gelinen 2 yılda etkin bir soruşturma yürütülmediğini söyledi. Ergül, 2 yıl boyunca arama çalışmasının devam etmesini ve Zaynal Abakarov’un yargılanmasını talep ettiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Doku’nun kaybedilmesinden sorumlu failin kim olduğu ve kimler olabileceği bu kadar açıkken Dersim’de polisler, vali, kaymakam, yargı ne yaptı? Polis, 5 Ocak günü Zaynal ve ailesinin evinin önünü gören kamera kayıtları olmasına rağmen kamera yok diyerek inceleme yapmadı. Aynı gece kayıp ihbarı vermek için karakola giden Gülistan’ın arkadaşlarının ifadelerine ‘Gülistan bana Munzur Gölü’ne atlamaya gideceğini söyledi’ gibi gerçekte hiç beyan edilmemiş cümleler eklendi. Gülistan kaybedildikten sonra Zaynal’ın ifadesi evinde alındı, ifadede eksik ve yanlış bilgiler olmasına rağmen Zaynal hiç sorgulanmadı.”

‘DEVLET NE YAPTI?’

“Peki Gülistan iki yıldır kayıpken erkek devlet ne yaptı?” diye soran Ergül, “Sadece barajda göstermelik bir arama yaptı. Baş şüpheli Abakarov ve ailesi sorgulanmadı. Ailesi dilediğince şehir değiştirdi. Zaynal serbestçe yurt dışına gidip gelebildi. Oysa Gülistan’ın kaybedildiği hafta Dersim sokaklarında yürüyüş yaparak Gülistan’ı soran kadınlar, Munzur Üniversitesinde ve yurtlarda eylemler düzenleyen genç kadınlar ise polis şiddeti ile karşılaştı. Yetmezmiş gibi Gülistan’ı sordukları için öğrenci kadınlar yurtlarından atıldı, disiplin cezaları ve gözaltılar ile yıldırılmak istendi. Gülistan’ın akıbetini soran, evlatlarını arayan ailenin nöbet eylemlerinin önüne engeller dikildi” dedi

‘FAİLLERİ TANIYORUZ’

Doku ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini tanıdıklarının belirten Ergül, “Biz sizi Özgecan’dan, Şule Çet’ten tanıyoruz. İntihar etti dediğiniz Nadira’nın katili Şirin Ünal’ı nasıl koruduğunuzu biliyoruz. Doku’yu kaybeden Zaynal ile iş birliğinizi biliyoruz. İpek Er’e tecavüz eden asker Musa Orhan koruyan hakimlerinizi biliyoruz. Siz tüm kuvvetinizle; kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Bu yüzden Zaynal’ı koruyorsunuz, Musa Orhan’ı koruyorsunuz, bu yüzden İstanbul Sözleşmesi’ni iptal ettiniz, bu yüzden Kadın Üniversitesi projesi ile itaatkâr genç kadınlar yaratmak istiyorsunuz” şeklinde konuştu.

‘KIZIMIZ BULUNSUN İSTİYORUZ’

Yapılan açıklamanın ardından söz alan Doku’nun dayısı Mehmet Nurkan, “Gelinen iki yılda hiçbir gelişmenin yaşanmadı. Emniyetin fail Abarakov’un ifadesini almadı. 2 yıl oldu hiçbir şey yapmadılar ölü ya da diri kızımız bulunsun istiyoruz. Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulunuyorum kızımızı bulsunlar çünkü sorumluluk onlarındır” dedi.

/Ekmek ve Gül/