Diyarbakır’da kadın yönetmenlerin filmleri izleyicileriyle buluşuyor

Rosa Kadın Derneği, kadın yönetmenlerin filmlerini daha görünür kılmak adına “Mor Meridyenler” adlı proje kapsamında film gösterimi düzenliyor. İki gün sürecek olan gösterimde filmlerin çoğu “kadın” konulu filmlerden oluşurken, sanatla birlikte kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amaçlanıyor.
Rosa Kadın Derneği, Ovni Barselona ve İtalya Streemthings şirketi ortaklığıyla hazırlanan, Eurimages tarafından desteklenen “Mor Meridyenler” projesi kapsamında düzenlenen film gösterimlerinin üçüncüsü Diyarbakır’da gerçekleştirilecek.
Jin News’ten Şirin Çınar’ın haberine göre gösterimde yer alacak filmlerin yönetmenlerinin de katılacağı proje çalışmasında panel ve çalıştay gibi etkinliklere de yer verilecek. İspanya, İtalya ve Türkiye gibi 3 farklı ülkeden kadın yönetmenlerin katılımıyla hazırlanan projede amaç kadın hikayelerini sanata yansıtmakla beraber kadın yönetmenlerin çektiği filmleri daha görünür kılmak.
Film gösterimi bugün ve yarın (16 Ocak) Mordem Sanat Merkezi ortaklığında gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamında toplamda 16 kadın konulu film izleyicileriyle buluşacak.
‘Emeklerin görünür olması için projeye başvurduk’
Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Elif Tirenç İpek Ulaş, derneklerinin kuruluşundan bu yana tüzüklerinde yer alan kadına yönelik şiddetle mücadelenin yanında, kadınların yaşamın her alanında görünür olması için proje ve programlarına devam ettiklerini belirtti. Elif, dernek olarak öncülüğünü yapmış oldukları “Mor Meridyenler” projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Pandemi döneminden dolayı kadınlarla çok fazla bir araya gelemedik. Bunun için de hem kadınlarla bir araya gelmeye hem de kadın yönetmenlerin yapmış olduğu filmleri ve emeklerini daha görünür kılmak adına bu projeye başvurduk” dedi.
‘Çalıştaya bizlerde dahil olduk’
Projeye yaklaşık 6 ay önce başvurduklarını söyleyen Elif, başvuru onayını aldıktan sonra çalışmalara başladıklarını belirtti. Bu kapsamda online toplantılar yaptıklarını ifade eden Elif, “Bu projeyle ilgili uluslararası bir çalıştay düzenlendi. Kadın yönetmenlerin dahil olduğu bu çalıştaya bizler de katıldık. Bu kapsamda İtalya ve İspanya’da kadın yönetmenlerin yapmış olduğu filmler gösterime girdi. Projenin bir diğer ayağı olan program ise Türkiye’de gösterime girecekti. Biz de bu projeye dahil olarak Diyarbakır’da bunu organize etmeye karar verdik” şeklinde konuştu.
‘Kadınları projeye destek olmaya davet ediyoruz’
Kadın yönetmenler tarafından yapılan filmlerin gösteriminde yer alacak olan filmlerin 6’sının Kürt ve Türk kadın yönetmenlerin filmi olacağını söyleyen Elif, “Gösterimde toplamda 16 kadın yönetmenin çekmiş olduğu kadın konulu filmler sunulacak. Kadın konulu filmler gelen bütün kadın seyircilerin kendi içerisinde bulacağı içeriklere sahip yapıtlar. Bunun için 15 ve 16 Ocak tarihlerinde gösterime sunacağımız filmlere Diyarbakır’da yaşayan bütün kadınları izlemeye ve projemize destek vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.