Diyarbakırlı kadınlar: İşsizlik, yoksulluk ve açlık yüzünden evde huzur kalmadı

Ekonomik krizle birlikte zamların etki ettiği yerlerden biri olan halk pazarlarında alışverişe gelen kadınlar eskiye oranla ellerine daha az poşetle eve dönüyor. Zamlara tepki gösteren kadınlar, gece aç uyuduklarını söylüyor.

Nujinha’dan Medine Mamedoğlu’nun haberi:

Ticaret borsalarının son verilerine göre sebze fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 107 zamlandı. Domatesteki artışın ise yüzde 142 olduğu hallerde yapılan zamlar hem tüketici hem de satıcının belini büküyor. Geçen senelere oranla ellerine daha çok para alarak pazara gelen tüketici çoğu sebze ve meyveyi alamadan eve dönüyor. Pazarda ki artışı yakından takip eden tüketici kadınlar yaşanan zamlar nedeniyle aldıkları sebze ve meyvelerin kendilerini doyurmadığını söyledi. Yapılan zamlardan şikâyetçi olan kadınlar fiyatların eski haline dönmesi gerektiğini ifade etti.

“Fiyatlar geçen senenin üç katı oldu” 

Pazara gelen kadınlardan Ayşe Onat, geçen yıllara oranla daha çok para alıp pazara gelmesine rağmen parasının çoğu ürüne yetmediğini söyledi. İki poşet sebze aldığı gibi parasının bittiğine dikkat çeken Ayşe Onat, “İki poşet aldık 30 TL tuttu. Eskiden daha iyiydi şimdi hiç olmuyor her şey çok pahalı. Hiçbir şey alamıyoruz. Eskiden pazara en fazla 150 TL harcardık şimdi 300’den aşağı alışveriş yapamıyoruz. Daha bir şey de almadan elimizde ki para bitiyor. Eve yetecek bir şey de alamıyoruz. Sadece o ay bizleri idare edecek kadar meyve sebze alıyoruz. Bize yetmiyor ama idare etmek zorundayız. Bu kriz sona ersin. İnsanlar çok zorluk çekiyor. Artık korkudan uyuyamaz olduk. Her şey zamlandı, zaten faturalara girmiyorum bile. 900 TL elektrik faturamız geldi bu ay, hiçbir şey alamıyoruz. Faturalarımızı da ödeyemiyoruz. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz” diye belirtti.

“Ne sebze ne de meyveden bir kilo alamıyoruz”

Dakikalardır pazarda dolaşmasına rağmen ucuz bir sebze ya da meyve bulamadığını ifade eden Kevser Aral, yaşanan kriz nedeniyle evde huzurlarının kalmadığını söyledi. Çocuklarının işsiz olduğu için evde olduklarına tek bir maaşla da yedi kişinin geçindiğine yer veren Kevser Aral, yaşanan ekonomik krize dair şu yorumda bulundu:

“Eskiden işimiz gücümüz vardı. Şimdi de ne işimiz var ne de herhangi bir gelirimiz. Kriz var herhangi bir iş de yapamıyoruz çocuklarımız sadece evde oturuyor.  İş arıyorlar ama iş de bulamıyorlar. Her şey çok zorlandı.  Eskiden pazara 50 TL getiriyorduk her şeyi alıyorduk şimdi ise ne kadar para getirirsek getirelim hiçbir şey bize yetecek kadar alamıyoruz. Bizde o kadar para harcayamıyoruz. Her şey çok zor olmuş. Zamlar yüzünden her şey pahalı. Her üründen bir kilo alma şansımız bile yok artık. Bu yüzden evde de hiç huzur kalmadı. Bu zamlara bir son vermeleri gerekiyor. İnsanlar işsiz ve aç. Aç olan insanların gözetilmesi gerekiyor. Bu böyle nereye kadar gidecek.”

“Zenginler kazanıyor fakirler açlıktan ölüyor” 

Ardından konuşan Gülay Nergiz ise, “Kriz var hiçbir şey alamıyoruz. Zenginler kazandı fakirlerde şimdi açlıktan ölüyor. Çocuklarımız aç hiçbir şey alamıyoruz. Onları okula dahi gönderemiyoruz. Faturalar zaten bizi yaktı. Onları ödeyemiyoruz bile. Bazı insanlar evlerine ekmek bile götüremiyor. İnsanlar kedi yemeği yiyor. Sokakta görsen bütün insanlar aç. Akşam pazara gelip insanlar çürük meyve alıyor. Böyle bir dönemi ben ilk defa görüyorum. İnsanla ne yapacağını şaşırdı. Kimsenin parası hiçbir şeye yetmiyor. Bu krize bir çözüm bulunması gerek” dedi.

“Aç kalıyoruz”

Eskiye oranla fiyatların 3-4 kat daha da arttığına dikkat çeken Fatma Ay da, “Ben pazara geldim hiçbir şey alamadan eve gidiyorum. Bir yumurta 20 TL’yken şimdi 45 TL oldu. Faturalara da yetişemiyoruz. Eşim maaş aldığı gün parası bitiyor. Artık bulgur pilav da alınamıyor. Her gün aç kalıyoruz. Bu gidişle soframıza hiçbir şey gelmeyecek artık. Ramazan da ne yapacağımızı bilmiyoruz zaten.  Bu zamların biran önce düşürülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.