Düzkan: Hasta tutsaklara düşmanlık yapılıyor

Yazar Ayşe Düzkan, Aysel Tuğluk ve hasta tutsaklara düşmanlık yapıldığını, hukukun dışında bir cezalandırmaya gidildiğini belirterek, ölüme mahkum edildiklerini söyledi.

Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın Kampanya Grubu’ndan yazar Ayşe Düzkan, Kobanê Davası’nda tahliye edilen Aysel Tuğluk’un,  başka bir davadan dolayı cezaevinde tutulmasının, insanlığa aykırı olduğunu ifade etti.

Yazar Ayşe Düzkan, Aysel Tuğluk’un cezaevinde kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmemesine ilişkin ANF’ye konuştu. Kocaeli Tıp Fakültesi’nin, aylar öncesinden Aysel Tuğluk ile ilgili ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdiğini hatırlatan Düzkan, şunları söyledi: “Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunda Aysel Tuğluk’un, isnat edilen suçların işlendiği tarihte cezai yükümlülüğü olduğu söyledi ama bizim konumuz bu değil. Konumuz, Aysel Tuğluk’un şu anda cezaevinde kalmasının insanlığa aykırı olması. 28 Şubat’ın mimarlarından biri olan Çevik Bir’e demans teşhisi konuldu ve cezaevinde kalamaz, denildi. Burada Aysel Tuğluk arkadaşımıza ve diğer hasta tutsaklara karşı daha farklı bir düşmanlık yapıldığını görüyoruz. Eğer Aysel gibi özgürlük, adalet, barış için mücadele ederseniz ve özellikle Kürt ve kadınsanız başınıza her şey gelebilir; hastalık bile sizi kurtaramaz. Böyle ibret olsun diye yapıldığını düşünüyorum. Hiçbiri hukuk içinde yeri olmayan şeyler. Aynı zamanda hukukun dışında bir cezalandırma, ölüme mahkum etme var.”

İNSANLAR ÖLÜME GÖNDERİLİYOR

Tutsakların tedaviye erişim engelinden şüpheli ölüme kadar yaşananlara dikkat çeken Düzkan, “Garibe Gezer vakasında da başka vakalarda da biliyoruz. İnsanlar çok çeşitli şekillerde ölüme gönderiliyor. Aysel Tuğluk, bizim için bütün bu insanları temsil ediyor. Aysel Tuğluk’un şahsından onların hepsi için mücadele vermeye çalışıyoruz. Hasta tutsakların, var olan hukuka göre tedaviye ulaşması gerekiyor, biz o hakkı elde etmeleri için mücadele ediyoruz. Bunu kazanacağımıza inanıyoruz” dedi.

HEYET SORUMLULUĞU ÜZERİNDEN ATTI

Düzkan, Kobanê Davası’nda Aysel Tuğluk’a verilen tahliye kararının önemli olsa da mahkeme heyetinin sorumluluk almadığını şöyle ifade etti: “Kobane Davası’nda çok açıkça, ifade veremeyeceği, kendisine isnat edilen suçları bilmediği ve hukukçu olmasına rağmen bir aşamada yargılandığının bile fark edemeyecek noktada olduğu ortaya çıkınca mahkeme heyeti sorumluluğu üzerinden atmak istedi. Mahkeme, Aysel Tuğluk’un başka bir davadan hükümlü olduğunu biliyordu. Karar önemli bir karar ama bizim istediğimiz mahkemenin, ATK gibi hükümetin arka bahçesi olmayan Kocaeli raporunu dikkate alarak, Aysel Tuğluk’u bir an önce serbest bırakması.”

HAYATİ RİSK ALTINDALAR

Siyasi tutsakların, her dönem olduğu gibi bu dönem de yaşamları konusunda risk altında olduklarının altını çizen Düzkan, şunları ekledi: “12 Eylül, 90’lar, 19 Aralık süreci gibi hep hayati risk altındalar. Bugün Aysel’e ve diğer hasta tutsaklara olanlar da bunun bir parçası. Kamuoyunun duyarlı olması çok önemli; sosyal medyada hashtag kampanyalarına katılım bile çok önemli. Ana akım yazarlardan kimileri yazdı. Biz Aysel’in serbest kalacak ilk arkadaşımız olduğuna inanıyoruz. Hasta tutsaklarla ilgili başka çalışmalar da yürüyor.”

 

/ANF/