Efrîn’de 3 yıldır kadınlar hedef alındı

Suriye Kadın Hakları Koruma ve Araştırma Merkezi, Türkiye ve desteklediği grupların saldırılarının ardından kadınların yaşadığı hak ihlallerini raporlaştırdı. 66 kadın öldürüldü. 149 kadın kaçırıldı ve onlardan hala bir iz yok. 

Suriye Kadın Hakları Koruma ve Araştırma Merkezi, Türkiye ve desteklediği grupların Efrîn’de gerçekleştirdiği hak ihlallerini “insanlığa karşı işlenen suçlar” başlığıyla raporlaştırdı.

Jinha’nın haberine göre son 3 yılı kapsayan raporda ciddi hak ihlalleri tespitleri yer alıyor.

Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê saldırılarının ardından yaklaşık bir milyon insanın göç ettiği ifade edilen raporda, göç edenlerin yüzde 60’ından fazlasının kadın olduğuna dikkat çekiliyor.

Özellikle yerleşim yerlerinde Türkiye tarafından desteklenen grupların halkın mülklerine el koyduğu ifade edilirken raporda 66 kadın öldürüldüğü; 149’dan fazla kadının kaçırıldığı ve 178 kadının da işkence ve tacize maruz kaldığı yazıldı.

 Raporda tek tek olaylara da yer verildi. Olaylardan bazıları şöyle:

  • 28.01.2018 tarihinde Cindirêsê’de 55 yaşındaki bir kadın top atışları sonucu yaşamını yitirdi.
  • 19.11.2019 tarihinde Efrîn’de genç bir kadının cenazesi Cidirêsê ilçesinin Kani Gewrikê köyünde bulundu.
  • 15.08.2018 Hikice köyünde, Nurdin Zengi grubu Xedîce Meskîl (50), Cînan Tane (26), Mîdye Tane (20), Cîhan Tane (17) isimli kadınları kaçırdı.

Raporda bin 564 kişinin şiddet mağduru olduğu bilgisi verilirken kaçırılan kadınlardan ise herhangi bir iz yok bilgisine yer verildi.