Efrinli kadınlar uluslararası sessizliğe tepki gösterdi

 Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına dönük saldırılar devam ederken, Efrin bölgesinden kadınlar, yaşanan uluslararası sessizliğe tepki gösterdi.

Şehba’da Berxwedan Kampı’nda dün açıklama yapan Efrin ve Şehba kadın örgütleri, IŞİD’in uluslararası bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Nûjinha’nın haberine göre konuyla ilgili açıklamayı Efrîn Bölgesi Kadın Komitesi Başkanı Zelûx Reşîd Kürtçe okurken, Şehba Özgür Kadın Meclisi üyesi Şîrîn Elîmo ise Arapça okudu.

Türkiye ve IŞİD’in saldırıları eş zamanlı

Şam hükümeti ve uluslararası toplumun hem Türkiye’nin gerçekleştirdiği hem de IŞİD çetelerinin Hasekê’de gerçekleştirdiği saldırılara işaret eden kadınlar, Türkiye’nin ve IŞİD’in saldırılarının bölgede eş zamanlı yürütüldüğünü söyleyerek, “Türkiye ve IŞİD arasındaki bağ görülmeli” dedi. Hasekê’de başlayan IŞİD saldırılarının etkisini halen sürdüğünü ve Suriye Demokratik Güçleri’nin kenti temizleme çalışmalarının devam ettiğini belirten kadınlar, “Suriye’de krizin on yılı aşkın süredir devam etmesinde Suriye rejimi payını görmelidir. Yaşanan güvenlik ve siyasi boşluk çeteler tarafından doldurulmaktadır” sözleri ifade edildi.

Uluslararası örgütlere çağrı

Efrin’in işgal edilmesi yıldönümünde başlayan olayların tarihinin manidar olduğunu kaydeden kadınlar, Şengal, Til Temir ve Şehba’da yapılan yürüyüşün ardından yapılan top saldırıları ve Hasekê’de gerçekleşen IŞİD saldırısının komplike olduğunu dil getirdi. Açıklamanın sonunda kadınlar, Suriye’de insani krizin durdurulabilmesi için her fırsatta mücadelelerine devam edeceklerini ancak insan hakları örgütleri ve uluslararası kamuoyunun da Suriye ve Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik yapılan saldırılarda refleks, tutum sahibi olmaları çağrısında bulundu. Açıklama alkışlarla sona erdirildi.

Kadın Meclisi: Hükümet fitne çıkarmaya çalışıyor

QSD güçlerinin, DAİŞ’in karışıklık çıkardığı ve cezaevi çalışanlarını esir aldığı Sina Cezaevi’ne yönelik operasyonlarına gölge düşürmeye çalışan Şam hükümeti, QSD’yi savaş suçları işlemekle itham etti. Şam hükümetinin açıklamalarına tepki gösteren Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, hükümetin fitne çıkarmaya çalıştığını söyledi.

“Şam Hükümeti işlediği suçları unuttu”

Şam hükümetinin 2011 yılından beri şovenist siyasetinde değişiklik yapmadığını belirten Kadın Meclisi, “QSD güçlerinin asilere yönelik mücadelesini ‘savaş suçu’ olarak niteleyen Şam hükümeti, 10 yıldır Suriye’de işlediği suçları unutarak açıklamalar yapıyor. 10 yıldır Suriye’de yüz binlerce insan hükümetin yanlış politikaları ve işlediği suçlar nedeniyle yaşamını yitirdi. Milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı. Suriye’nin büyük bölümü enkaz haline geldi. Türk devleti Suriye topraklarının bir bölümünü işgal etti” dedi.

“Amacı başarıya ulaşamayacaktır”

Şam hükümetinin bu tür açıklamalar yapmak yerine sorumluluğu yerine getirme ve Suriye topraklarını özgürleştirmek için harekete geçmesi çağrısında bulunan Kadın Meclisi, “Şam hükümeti halklar arasında fitne çıkarmaktan vazgeçmelidir. Bu amacı asla başarıya ulaşmayacaktır. Temelsiz bu isnatlar bölge halkının QSD’ye olan inancını daha da güçlendirmektedir” sözlerine yer verdi.