Emine Hüseyin ödülünü Rojavalı kadınlara adadı

Yaptığı çalışmalar nedeniyle Katalonya’dan ödül alan gazeteci Emine Hüseyin, aldığı ödülü Rojavalı kadınlara adadı. Emine Hüseyin, yeni projelerinin olduğu bilgisini de vererek, “Rojava Devrimi değerlerine sahip çıkmak istiyorum” dedi.

 

Kadın devrimi sadece Kürdistan’da değil tüm dünyada yankısını bulmaya devam ediyor. Devriminin başlangıcından itibaren, özellikle Rojava Kürdistan’ında kadınlar, topluma öncülük etti ve topraklarını savundu. Yurtdışındaki Kürt kadınları da dünyaya kadın devriminin gerçekliğini ve demokratik Özerk Yönetim sistemini göstermek için büyük emekler veriyor. Bu kadınlardan biri 34 yaşındaki gazeteci Emine Hüseyin’dir. Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinden olan Emine Hüseyin, 16 yıldır İspanya’nın Katalonya bölgesinde yaşıyor. Rojava başta olmak üzere Kürt kadınları üzerine yaptığı değerli çalışmaları ve yazılarıyla ödüle layık görülen Emine Hüseyin, ödülünü Rojava’daki tüm kadınlara adadı. Emine Hüseyin ile çalışmalarına ilişkin konuştuk.

İki dil öğrendi

Gazetecilik eğitimini bitirdikten sonra uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisansa başladığını ifade eden Emine Hüseyin, “2006 yılında Barselona’ya yerleştim. İspanya’da iki resmi dil var ve yaşamımı kolay geçirebilmek için bu iki dili öğrendim. Uzun yıllar okuduğumu söyleyebilirim. Katalan toplumu özellikle Rojava Kürdistan’daki devrimden sonra Kürt halkını ve Kürt kadınlarının tanıma onlara saygı duymaya başladı. Aynı zamanda onları desteklediğini de söyleyebiliriz” dedi.

Ödülünü kadınlara adadı

Aldığı ödülü tüm Rojavalı kadınlara adadığını aktaran Emine Hüseyin, “Rojava devriminin ardında Rojava’daki kadınlar üzerine haberler yaptım. Yine canını feda eden şehitler üzerine haberler hazırladım. Katalanca ve İspanyolca dillerinde yazılar yazdım. Sosyal medya üzerinden de mesajlarımı vermeye çalışıyorum. Aldığım ödül emeklerimin sonucudur. Katalonya’dan aldığım ödülü Rojava’daki Kürt kadınlarına adadım. Ben ödülü Rojava’ya götürüp bir kadın kurumuna teslim etmek istedim ancak imkanlar olmadı” şeklinde konuştu.

Yazılarıyla devrimin parçası olmak istedi

Rojava Devrimiyle birlikte Katalonya halkındaki değişimlerden bahseden Emine Hüseyin, Özerk Yönetim’in çocuk yaşta zorla evlendirmelerinin yasaklaması gibi kararların burada ve Avrupa’da ilgi gördüğünü belirtti. Rojava Devriminin bir parçası olmak istediğini ancak ülke dışında olduğunu anlatan Emine Hüseyin, “Elime silah almamış olabilirim ama yazılarımla bunun bir parçası olmaya çalıştım. Kadın devrimi gerçeğini ortaya çıkarmak ve Avrupa ülkelerini etkilemeyi temel görev bildim. Amacım, Kürt kadınlarının önemli rolünü dünyaya tanıtmak ve ülkenin her yerinden kadınların örnek olmasını ve toplumları üzerinde olumlu bir etki yaratmasını sağlamaktı. Ödülü aldıktan sonra, yükümün ağırlaştığını, görevimin arttığını hissediyorum” diye belirtti.

Yeni proje hazırlıkları

Önümüzdeki süreçte birçok proje yapacağını ifade eden Emine Hüseyin, “Yeni projeler için hazırız. Ancak şuan basın ile paylaşamayacağız çünkü üzerinde hala çalışıyoruz. Rojava ve Kürt kadınları için çok şey yapmak istiyorum. Yapacağımız işin herkese yardımcı olmasını istiyoruz” dedi.

 

/Ebir Mihemed/ Jinhaagency.com/