EŞİK’ten sanata yönelik yasaklara tepki: Özgürlüğü savunuyoruz

 EŞİK, son dönemlerde kültür, sanat etkinliklerinin yasaklanması, kadın sanatçıların konserlerinin iptal edilmesi, tacize varan ayrımcılığa ve baskılara tepki göstererek, “Özgürlüğü savunuyoruz” dedi. 

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), kültür sanat etkinliklerinin yasaklanması ve kadın sanatçılara yönelik baskılara karşı yazılı açıklama yaptı. Baskılarla halkın yaşam tarzına müdahale edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Sanatçılara yönelik saldırılarla halkın istediği müziği dinleme ve dilediği etkinliğe katılma hakkı elinden alma hedeflenmiştir. Şarkı sözlerini bahane ederek Sezen Aksu’yu eleştiren zihniyet, yakın zamanda kıyafetleri üzerinden kamuoyu önünde Hande Yener, Aleyna Tilki ve Gülşen’i de taciz etmiş, sadece kadın olduğu için Ece Seçkin’in Düzce’de vereceği konseri iptal etmişti.  
Son olarak Aynur Doğan ve Melek Mosso konserleri iptal edildi. Etkinlikleri düzenleyen belediyelerin ‘halkın inanç ve gelenekleriyle uyuşmayan’ sanatçıların konser ve etkinlik programlarında yer almaması yönünde taciz ve baskı uygulayan birtakım marjinal grupların tercihlerini bütün bir halka empoze etme çabasına alet olan kurum ve yetkililere sesleniyoruz; Sistematik bir hal alan bu çağdışı kısıtlama ve yasakları kabul etmiyoruz. Bu ülkede sanatçıların özellikle de kadın sanatçıların mesleklerini diledikleri gibi icra etmelerine engel olmanıza izin vermeyeceğiz. EŞİK olarak sanatçılarımıza ve sanatlarını icra etme özgürlüklerine sahip çıkıyoruz. Eşitlik, özgürlük ve güven içinde yaşama hakkımızı, çalışma hakkımızı, kıyafet ve seyahat özgürlüğümüzü savunuyoruz.”
/MA/