Estonya’nın İlk Kadın Başbakanı: Kaja Kallas

Estonya’nın iki partili koalisyon hükûmetinin yemin etmesiyle birlikte, Estonya’nın bağımsızlığını kazandığı 1991’den bu yana ilk defa bir kadın başbakanı oldu.

Estonya’da eski başbakan Juri Ratas’ın yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmesinin ardından Kaja Kallas, Estonya’nın ilk kadın başbakanı oldu.

Ratas, başkanı olduğu Merkez Parti’nin bir gayrimenkul geliştirme firmasıyla bağlantılı yolsuzluk iddialarına karışması nedeniyle 13 Ocak’ta görevi bırakmıştı. Ratas’ın istifasıyla aşırı sağcı EKRE’yi de içeren merkez sağ koalisyon hükümeti düşmüştü.

Kallas’ın merkez sağdaki Reform Partisi, Ratas’ın liderliğindeki Merkez Parti’nin koalisyon ortağı haline geldi.

Kallas’ın vizyonu

Kallas, aşırı sağın kilit politikalarından biri olan ‘evliliği kadın ve erkek arasındaki bir birlik olarak tanımlamama’ sözünü yineledi. Kallas, fosil yakın sektörüne daha fazla yatırım yapılmasını da engelleyeceğini söyledi.

Korona virüsü salgınıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Kallas, “Öncelikli ilgileneceğimiz şey sağlık krizi. Amacımız Estonya’yı mümkün mertebe açık tutmak. İnsanlar işe, çocuklar okula gidebilmeli, ekonomik faaliyetler devam etmeli” dedi.

2019’da koalisyon kurulamadı

Kallas’ın Reform Parisi, Mart 2019’daki son genel seçimden zaferle çıkmış, Kallas da ‘ilk kadın başbakan’ diye manşetlere taşınmıştı. Ancak Kallas çoğunluğu sağlayamamış, koalisyon çabaları da çökmüştü.  Merkez Parti, Reform Partisi ile koalisyon kurmak istememiş, bu da göçmen ve Avrupa Birliği karşıtlığıyla öne çıkan diğer aşısı sağcı parti EKRE’nin koalisyona girmesini sağlamıştı. EKRE evlilik eşitliğinin yasallaştırılmasına da karşıydı.

/t24/