Evîn 34 yıl soluksuz mücadele etti

Evîn Goyî (Emine Kara) Botanlıydı… Hayatı Kurdistan özgürlük mücadelesi tarihinin bir özeti gibiydi. Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yapılan saldırıda şehit düştü. Kürt Özgür Kadın Hareketi’nin öncülerindendi. Adı Evîn’di, yani sevdaydı.

Heval Evîn, 1974’te Şirnex’in Qilaban ilçesine bağlı Hilal köyünde doğdu. Herekol dağına sırtını yaslayan bir coğrafyanın kadınıydı. Herekol gibi görkemli ve asiydi…

Mahsum Korkmaz’ın öncülüğündeki 15 Ağustos Atılımı’nın Kürt toplumu üzerinde yarattığı uyanış, Evîn için de yeni bir yaşamın başlangıçtı.

Evîn, daha çocuk yaşlarda düşmanın köy yakma, baskı ve işkencesiyle tanıştı. Ondan sonra halkının özgürlüğü için mücadele kararı aldı. 1988’de dağlara çıktı. Kürt toplumunun özgürlüğünü kadın özgürlüğünde görerek amansız, soluksuz bir mücadelenin sahibi oldu.

Botan’ın, Zagros’un bütün köylerinde sömürgeci Türk faşizmine karşı savaştı. 34 yıl boyunca Herekol’dan Reqa’ya; Şengal’den Paris’e kadar görkemli bir mücadele yürüttü.

Evîn Goyî, Rojava’da DAİŞ’e karşı savaşta yaralanmıştı. Tedavi için Fransa’ya gelmişti… Paris’te hain bir  saldırıda hayatını kaybetti.

Botan’ın kültürüyle büyüyen heval Evîn, cesur, emekçi, toprak ve özgürlük bilinciyle yoğrulmuş, güçlü özellikleri ile tanınan bir öncü kadındı. Yüreği ve bilinciyle sömürgecilere, faşistlere meydan okudu. Yaşamını özgürlüğe adadı. Sakine Cansız’ın şehit Botanlı kadınların izinden yürüdü…

 

/Özgür Politika/