Evin Başo: Uluslararası sessizlik işgalci Türk devletinin suçlarını artırıyor

Cizre Bölgesi Kadın Komitesi Başkanı, uluslararası güçlerin sessiz kalmasının Türk devleti ve çetelerinin işgal bölgelerdeki yurttaşlara yönelik suçlarını ve saldırılarını artırmasına neden olduğuna dikkat çekerek, çocuk ve kadınların durumunun çok kötü olduğunu belirtti.

Türk devletine bağlı grupların çetebaşları, işgal ettikleri Efrîn’de geçen hafta (6-11 Mayıs) yaşları 10 ile 14 olan 2 çocuğa tecavüz etti. Ayrıca bir çete üyesi, zorla 20 yaşındaki bir kız çocuğuyla evlenmek istedi. Ailenin de kızlarının çete üyesiyle evlenmesine karşı çıkması sonucu kız çocuğu çeteler tarafından kaçırıldı.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn işgalinin başladığı 5 yıldan bu yana 680’den Efrînli yurttaşı katlettiğini, bunlardan 93’ünün işkence sonucu katledildiğini belirtti. Ayrıca 8 bin 792’den fazla yurttaş kaçırıldı ve 100’den fazla kadın da öldürüldü. İçinde kız çocuklarında olduğu 80’den fazla kadına tecavüz edildi.

ÇOCUK VE KADINLARIN DURUMU ÇOK KÖTÜ

Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Kadın Komitesi Başkanı Evin Başo, Türk devleti ve çetelerinin işgal edilen bölgelerdeki yurttaşlara yönelik suçlarına tepki göstererek, çocuk ve kadınların durumun çok kötü olduğu bilgisini verdi.

Evîn Başo, uluslararası güçlerin Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde işlediği suçlara karşı sessiz kalmasını kınayarak, “Sözde insan haklarını savunan yasalar ve anlaşmalar sadece kağıt üzerinde yazılı ve gerçekte uygulanmıyor. İşgalci Türk devletinin suçlarına karşı sessizlik bunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

‘AMAÇ DAİŞ’İN İNTİKAMINI ALMAK’

Bu sessizliğin işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrînli yurttaşlara yönelik daha fazla suç işlemeye ve saldırmaya yol açtığına dikkat çeken Evîn Başo, “İşgalci Türk devleti ve çeteleri, kadınlar tarafından öldürülen ve yenilgiye uğratılan DAİŞ çetelerinin intikamını almak istiyor. Bu nedenle kadınlara ve çocuklara karşı suç işliyorlar” diye kaydetti.

Evîn konuşmasını “Özgür kadın iradesini yok etmek istiyorlar, ataerkil zihniyeti geri getirmek ve erkek egemen sistemi ilerletmek istiyorlar. Ancak bu savaşçı ve özgür kadınlar için bir engel olmayacaktır. İlgili taraflar sorumluluklarına sahip çıkmalılar ve işgalci Türk devleti ve çetelerinin çocuk ve kadınlara yönelik suçlarını durdurmalılar” sözleriyle tamamladı.

/ANHA/