​​​​​​​Evîn Cuma: İçme suyunun kesilmesi savaş suçudur

Türk devletinin Elok İstasyonu suyunu kesmesinin savaş suçu olduğunu belirten Evîn Cuma, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne su politikasını durdurması için Türk devletine baskı kurması çağrısı yaptı.

Rojava’ya dönük saldırılarını arttıran Türk devleti ve ona bağlı cihadist çeteler, şimdi de suyu halka karşı silah olarak kullanıyor. Elok Su İstasyonu’ndan gelen suyu bir kez daha kestiler, Hesekê’deki halkı susuz bıraktılar.

Hesekê Kantonu Meclisi, 22 Ağustos’ta yaptığı açıklamada uluslararası insan hakları örgütlerinin Türk devletinin ihlalleri karşısındaki sessizliğini eleştirerek, durumun ciddiyeti konusunda uyarı yaptı.

Cizre Bölgesi İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Evîn Cuma, konuya ilişkin ANHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Türk devletinin 2019’da Serêkaniyê’yi işgal etmesinden bu yana Elok Su İstasyonu’ndan gelen içme suyunun kesilmesi sorununun olduğunu belirten Evîn Cuma, “Bir milyondan fazla insan içme suyu hakkına erişemiyor. Bu da bölgedeki insanların yaşamını tehlikeye atıyor” dedi.

“Uluslararası sivilleri savaştan korunma kanununa göre bu durum savaş suçu olarak sayılıyor” diyen Evîn Cuma, işgalci devletin bugün suyu halka karşı silah olarak kullandığını söyledi.

SU KESİNTİSİ BİNLERCE İNSANIN YAŞAMINI RİSKE ATIYOR

Su kesintisinden dolayı başta göçmen kampları olmak üzere birçok yerde hastalıkların artığına işaret eden Evîn Cuma, “Hol, Serêkaniyê ve Waşûkanî kampları bu bölgelerde. İçme suyu kesintisi hem mülteciler hem de halk için tehlike oluşturuyor. Suyu satın almak da riskli bir durum çünkü içme suyu olarak tüketilmeye uygun değil” dedi.

Fırat Barajı’ndan verilen elektrik ve su saatlerinin azalmasına dikkat çeken Evîn Cuma şunları ekledi: “Elektrik verilme saatleri sınırlı. Mevcut elektriğin büyük bir kısmı Elok İstasyonu için ayırıldı. Fakat buna rağmen üzerinde anlaşılan miktarın yarısından fazlası kesiliyor.”

Türk devleti ve Şam hükümeti arasındaki anlaşmaya göre saniyede 500 metreküp su Suriye’ye verilmesi gerekiyor. Fakat bir yıldan fazla bir süredir bu oran 200 metreküpe kadar düşürüldü.

Evîn Cuma, “Fırat suyu sorunu Suriye, Irak ve Türkiye arasında yıllardır devam ediyor. Anlaşmaya göre hareket edilmiyor ve su oranı azalıyor. 7 milyondan fazla insan Fırat suyuyla geçimini sağlıyor. Keza tarım, elektrik ve su istasyonları da Fırat suyundan faydalanıyor. Şu anda bunların hepsi durdurulmuş” dedi.

Konuşmasının sonunda Uluslararası Kızılhaç Komitesine, BM ve bölgedeki garantör güçlere çağrı yapan Evîn Cuma, işgalci Türk devletine baskı kurmasını istedi.

 

/ANHA/