Evin Cuma: İşgal altındaki bölgelerde kadınlar köle olmaya zorlanıyor

Tüm iktidarlar kadın iradesinin önünde bir engel çemberi oluşturmuş durumda ve bunu bugün yaşadığımız bölgenin kuzey ve doğusunda işgal edilen topraklarda da gerçekleştiriyorlar. İşgal altındaki topraklarda kadınlar her türlü işkenceye maruz kalırken, hayatları ve yaşam güvenceleri  tehlike altında. Türkiye ve bağlı paramiliter çetelerin buraya yaptıkları işgalin ardından yaşananlara karşı uluslararası topluma çok kez çağrılar yapıldı ve kadınlara karşı yapılanlar belgelenmesine rağmen kimse kendini bugüne kadar sorumlu hissetmedi.

Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü Başkanı Evîn Cûma, konuyla ilgili Jinhaagency’e açıklamalarda bulundu.

“Efrin’e çeteler yerleştirildi”

Serêkaniyê, Girê Spî ve Efrin işgali üzerinden geçen zamanı hatırlatan Evîn Cûma, işgal ve işgalin ardından gelen zorunlu göç nedeniyle Efrin’den 150 binden fazla insanın evlerinden, 300 bin insanın ise yurdundan edildiğini söyledi. Efrin’de kalan Efrinli sayısının çok az olduğuna dikkat çeken Evîn Cûma, Efrinlilerin yerlerine ise Türkiye ve bağlı paramiliter çete gruplarının yerleştirildiğini aktardı.

“Kadınlar köle olmaya zorlanıyor”

Efrin’de kalan kadınların yaşadığı insanlık dışı uygulamalara dikkat çeken Evîn Cûma, “Sonuç olarak en çok acı çekenler kadınlar çünkü çeteler kadınların önüne birçok engel koyuyor, kadınları burada köle olmaya zorluyor. Yüzlerce kadın cezaevlerinde işkence görüyor, kadınlar cezaevi dışında ise tecavüze maruz bırakılıyor. Pek çok kadın hapisten çıktıktan sonra yaşamına son veriyor. Efrin’de çok sayıda kadın cezaevlerinde yaşananlara tanık oldu. İki yıl önce yaşanan işkencelerin görüntüleri medya organlarında açıkça görüldü” dedi.

“Kadınlar baskılarla yüz yüze”

Gebe kadınların herhangi bir tıbbi bakım ve destek olmaksızın gözaltına alındığını belirten Evîn Cûma, bunun da işkencenin farklı bir boyutu olduğunun altını çizdi. Evîn Cûma, “Kadınlar işgal edilmiş topraklarda baskılarla yüz yüze. İşgalden kaynaklı kadınlara dayatılan şeyler var” ifadelerinde bulundu.

“Kadınlara katı yasalar dayatılıyor”

Kadın iradesini kırmak için hegemon güç ve devletlerin katı yasaları kadınlara dayattığını dile getiren Evîn Cûma, “Kadının iradesinden korkan tüm ülkelerde, kadın iradesi üzerine çok katı yasalar uygulanıyor” diyerek İran’ı hatırlattı. Evîn Cûma, “Türkiye’de kadın haklarını koruyan yasalar yok. İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede nasıl iptal edildiğini gördük. Bugün Kuzey ve Doğu Suriye’nin bu işgal altındaki bölgelerinde aynı zihniyet ve yasaları uygulanmaktadır. Tüm bu eylemler ve yasa dışı yasaklar, hayatın yaratıcısı olan kadınların iradesini, özgürlüğünü ve üretkenliğini yok etmektedir. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan insan hakları belgeleri raporunda, işgal altındaki topraklarda kadınların anormal hayatlar yaşadığı ortaya çıktı. Toplumun haklarını korumak isteyen ve şiddete uğrayan kadınların hakları için mücadele eden kadınlar hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

Dünya kadınlarına çağrı

Kadınlar arasında birlik çağrısında bulunan Evîn Cûma, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Kadınlara işkence yapıldığında kabul etmeyin, mevcut zorluklara rağmen onlara eziyet edenler buna bir son vermek zorunda kalacak. Kadınlar birbirine destek olabilir, örneğin İran’daki kadın isyanını gördük. Artık düşmanlar kadınların sesinden korkuyor, bu yüzden tüm kadınlar savaşma kararlarında ısrarlı olmalı. Tüm kadınların haklarına saygı gösterilmesi ve kadınların özgürce ve rahat yaşamaları için dünya kadınları ülkelerine baskı yapmalı.”   

 

/Roj Hozan- Nujinha/