​​​​​​​Evîn Cûma: Türk devletini yargılanması için yeni bir mekanizma araştırıyoruz

YPJ savaşçısı Barîn Kobanê’nin cenazesine yönelik saldırıyla ilgili konuşan Cizre Bölgesi İnsan Hakları Derneği yöneticilerinden Evîn Cûma, ”işgalci Türk devleti ve çetelerini yargılamak için yeni bir mekanizma araştırdıklarını” bildirdi.

İşgalci Türk devleti ve çeteleri, Efrîn işgali sırasında YPJ savaşçısı Barîn Kobanê’ye karşı alçakça bir suç işledi.

Efrîn’de yoldaşları ve Efrînlilerle birlikte savaşan Barîn Kobanê, 1 Şubat 2018’de Bilbil ilçesinde şehit düştü. Türk ordusu ve çeteleri Barîn Kobanê’nin cenazesiyle oynadı.

Şehadetinin 5. yıl dönümünde, Barîn Kobanê’ye yönelik işlenen vahşi suçun uluslararası hukuka göre bir savaş suçu olduğunu belirten Cizre Bölgesi İnsan Hakları Derneği yöneticilerinden Evin Cuma,  birçok yasal kuruluşun bu suçu kınadığını ve bunları belgelediğini belirtti.

Bu suçun faillerinin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini dile getiren Evîn Cûma, “Bu, Efrîn’e yönelik işgal saldırıları sırasında işlenen bir savaş suçudur. Aynı şekilde, yerel halkı göçe maruz bıraktığı için sivilleri korkutmak da bir savaş suçudur. Dolayısıyla uluslararası mahkemelerde bu savaş suçlarının hesabı sorulmalıdır” dedi.

Şehit Barîn Kobanê davasıyla ilgili derneğin çalışmalarına ilişkin konuşan Evîn Cûma, “Türk mahkemelerinde bir dava açmayı birçok kez denedik. Davayı İnsan Hakları Mahkemesi’nde açabilmek için önce yerel mahkemelerden geçmesi gerekiyor ama ne yazık ki ne Türkiye’de ne de Suriye’de böyle bir dava açmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Türk devletinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM)  anlaşmalarına uymadığını hatırlatan Evîn Cûma, “İşgalci Türk devletine karşı açılmak istenen davaların önünde engeller var” dedi.

Evîn Cuma, derneğin bu davayı üstlenebilmesi için başka yöntemler aradığını ve bunun için de hukuki çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Kadın örgütlerinin bu davalardaki rolüne değinen Evîn Cûma, “Bu tür suçları sadece kınamak yetmez. Suçluların cezalandırılması için insan hakları ve uluslararası mahkemelerde davaların görülmesi gerekiyor. Çünkü bilindiği üzere suçlular cenaze ile oynarken çektikleri görüntüleri paylaşmıştı” şeklinde konuştu.

YPJ savaşçısı Barîn Kobanê (Emîn Omer), 1988 yılında Halep’in Iqer Kelbên köyünde doğdu. 5 kız ve 3 erkek kardeşten oluşan yurtsever bir ailede büyüyen Barîn Kobanê, 2014 yılında YPJ saflarına katıldıktan sonra Efrîn Direnişi’nin ilk aşamasında şehit düştü.

Barîn Kobanê, Türk ordusu ve çetelerinin cenazesiyle oynadığı ilk şehit değil. Ekim 2019’da Serekaniyê ve Gire Spî’ye yönelik işgal saldırıları sırasında Suriye’nin Geleceği Partisi’nin eski sekreteri Hevrîn Xelef’e karşı aynı suçu işledi. Ayrıca 21 Ekim 2019’da Kobanê’nin Çelebiyê köyünde YPJ savaşçısı Amara Rênas’ın cenazesiyle de oynadılar.

/ANHA/