Ezidî kadınlar: Yeni bir soykırıma izin vermeyeceğiz

Türk devletinin Êzidîlere yönelik soykırımları tekrarlamaya çalıştığını söyleyen Êzidî kadınlar, bu planların başarılı olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

İşgalci Türk devletinin saldırıları nedeniyle 2018 yılında Efrîn’den çıkmak zorunda kalan Mejdolin Eli adlı bir Êzidî, Şengla halkını hedef alan komploya karşı halkı desteklediğini, Şengal ve Rojava’daki Êzidîlerin birbirinden ayrılmasının 2014 komplosunun devamı olarak hayata geçirildiğini söyledi.

2014 yılında DAİŞ çetelerinin saldırıları sırasında Şengal’i koruması gereken KDP güçleri halkı DAİŞ ile baş başa bırakarak kaçtı. Gerilla halkın çağrısı üzerine şehire girerek büyük bir katliamı önledi.

Mejdolin, “Bugün Êzidîler 2014’ten daha güçlü bir iradeye sahipler. Êzidîler, kendi öz yönetimlerini, askeri ve güvenlik güçlerini kurdu. Êzidî toplumu artık kendisine karşı bir komplonun tehlikesini anlıyor” dedi.

‘YAN YANA DURMALIYIZ’

Hesekê’den Selwa Derwîş adlı Êzidî, Şengal’e yönelik komploların ve Êzidî kadınların hedef alınmasının Êzidîlere yönelik yeni bir soykırım projesi olduğunu vurguladı.

Rojava’daki Êzidîlerin Şengal halkının yanında yer alacağını belirten Selwa Derwîş, DAİŞ’in 2014 yılında Êzidî kadınlara karşı işlediği suçları hatırlattı.

Selwa Derwîş, “Kadınların şahsında Êzidî toplumunu yıldırmaya çalıştılar. Êzidîler öldürüldü, yerinden edildi, kadınlara tecavüz edildi. Ama kimse tavır göstermedi. Çocuklarımız DAİŞ çetelerinin pençesine düştü. Bütün dünya izledi” ifadelerine yer verdi.

‘MADALYONUN İKİ YÜZÜ’

Avrupa’da yaşayan bir Êzidî olan Caziye Horan, El-Kazimi hükümeti ve KDP’nin aynı madalyonun iki yüzü olduğunu ve Êzidî toplumunun soykırımını tamamlamak için Türk devleti ile işbirliği yaptığını söyledi. DAİŞ’in Şengal’i yerle bir etmeye çalıştığını ifade eden Caziye Horan, “DAİŞ’in yok ettiğini biz yeniden inşa edebiliriz” diye ekledi.

Caziye Horan, KDP’ye düşmanla ihanet ve işbirliği çizgisinden vazgeçme çağrısında bulunarak, “Bugün Şengal’de yapılanlar tarihin en tehlikeli komplolarından biridir. KDP ihanet çizgisini terk etmeli ve işbirliği yapmayı bırakmalıdır” dedi.

Tirbespiyê’den Nejibir Heysem Beşar, başta kadınlar olmak üzere Êzidî toplumunu birleşmeye çağırdı ve Rojava’daki Êzidîler olarak Şengal’deki Êzidîlere desteklerini ifade etti. Nejibîr son olarak, kendilerine karşı yapılacak tüm komplolara karşı dimdik duracağını ve 2014 soykırımının tekrarlanmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

 / ANHA /