Fas’ta Uluslararası Kadın Filmleri Festivali startını verdi

Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin 14’üncüsü bu yıl Fas’ın Salê kentinde start aldı. Faslı oyuncu Soraya Al-Alawi, kadının sinemadaki rolüne dikkat çekerek, aldığı ödülün de bir görev olduğunu söyledi.

 Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin 14’üncüsü Salê kentindeki Hollywood Sineması’nda dün startı verildi. Festival’de Fas’ı, Gölgedeki Kadınlar “İmria fil El zil” isimli film uzun metrajlı filmler arasında temsil edecek.

Jinhaagency’den Henan Harit’in haberine göre festivale Fas’tan 6 kadın sinemacı yönetmen kendi filmleriyle festivale katılıyor. Yalnızca yarışmaya katılan değil çok sayıda Fas imzalı kadın filmi de festivalde seyircileriyle buluşacak.

Kadının sinemadaki rolüne dikkat çekiliyor

Ebi Reqraq Derneği tarafından 2004 yılından bu yana Salê’da düzenlenen Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, kadının sinemadaki rolüne dikkat çekmek için düzenlenirken, sinemaya gönül veren kadınlarda ödüllendiriliyor. Son olarak 2019 yılında 13’üncüsü düzenlenen festivalde sinemada cinsiyet eşitliğine dikkat çekilmişti. Bu yıl festivalde Faslı sinemacılar Soraya Al-Alawi ve Samia Aqrio onurlandırıldı.

“Bu ödül aynı zamanda bir görevdir”

Festivalle ilgili Faslı oyuncu Soraya Al-Alawi, ajansımıza yaptığı açıklamada, “Bu ödül aynı zamanda bir onur ve aynı zamanda bir görevdir” diyerek, kendisini kadın sineması için özel bir festivalde onurlandırmanın, kadınların oynadığı büyük rollerin tanınması olduğunu kaydetti. Soraya Al-Alawi, “Kadın sineması için bir festival olduğunu duyduğumuzda, sanatçılar olarak bir umut ışığı olduğunu ve sivil toplumun mücadelesinin henüz sona ermediğini söylüyoruz. Mücadelenin hem sanat hem de toplumsal dokularla birlikte gittiğini burada bir kez daha görmüş olduk. Sanatta kadınların yer alması aynı zamanda toplumdaki aktif kadın katılımını da başka bir pencereyi aralamasına neden olur” dedi.

“Daha emin adımlarla ilerleyeceğim”

Soraya Al-Alawi, Ortadoğu toplumunda kadınların boynunda “namus” adı altında bir boyunduruk taşıdıklarını söyleyerek, sinema ve sanat ile bu boyunduruğu kırma uğraşısı içerisinde olduğunu aktardı. “Sanatımı iyi yaptığım müddetçe seyircinin artık yanımda olduğunu bilmek güzel bir duygu ve bunu bir ödül ile taçlandırmış olmaları daha onur verici” diyen Soraya Al-Alawi, sanat yaşamında daha emin adımlarla ilerleyeceğini kaydetti.

“Kadınlar azımsanmayacak bir emeğe imza attı”

Sinemada yazmaktan film çekmeye, yönetmeye kadınların azımsanmayacak bir emeğe imza attıklarını, düzenlenen festival ile bunun biraz daha görünür kılınmasından memnuniyet duyduğunun da altını çizen Soraya Al-Alawi, “Kadınlar iz bırakan çalışmalara imza atıyorlar ve adalet arayışlarını sinema ile anlatıyorlar. Şiddete, adalet arayışına, kadınların çektiği acılara, zorunlu göçe parmak basmak, beyaz perdeye taşıyarak işlemek cesaret istediği kadar iz bırakmak isteme ile de ilgilidir” dedi.

Festival bünyesinde Faslı kadın filmlerinin yanı sıra uzun metrajlı filmler yarışırken, belgesel kategorisi de yer alıyor. Festival 13 Kasım’a kadar sürecek.