Fehime Poyraz: Adaleti halka bırakıyoruz

Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. Deniz’in annesi Fehime, yaptığı çağrıda herkesi duruşma günü adliyeye beklediğini söyledi. Fehime, “Adaleti halka bırakıyoruz” dedi. 

 

Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Örgütü binasına yönelik 17 Haziran’da Onur Gencer isimli erkek gerçekleştirdiği saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katletmişti. Deniz’in katledilmesine ve HDP’ye yönelik saldırıya karşı tepkiler çığ gibi büyürken, neredeyse yayınladıkları her programda Kürtleri ve HDP’yi hedef gösteren iktidara yakın medya organları ise olayı görmezden geldi. Katliamın ardından olay yerine dair incelemeler, hazırlanan iddianame ile adeta katliam örtbas edilmek istenmeye çalışıldı.

Katliamın ardından hazırlanan iddianamenin kabul edilmesiyle beraber fail Onur Gencer 29 Aralık günü hakim karşısına çıkacak.

 Duruşma öncesi Deniz’in annesi Fehime, Jin News’ten Melike Aydın’a konuştu.

‘Politik biriydi’

Deniz’i, cana yakın sıcak ve sosyal biri olarak tarif eden Fehime, eşinin cezaevinde olduğu dönem henüz çocuk yaşta olan Deniz’in kardeşlerine baktığını söyledi. Bu süreçte kendisinin de çalıştığını belirten Fehime, bu yüzden Deniz’in çocukluğunu yaşayamadığını dile getirdi. Fehime, “Hayatı böyle devam etti. Sonra babası da cezaevinden çıktı. Deniz politik biriydi, kafasına ne koysa yapardı. Komşularla arası iyiydi, mahallede sevilirdi. Arkadaşlığı da güzeldi. Deniz, çok duygusaldı, ne kimseyi kırmak isterdi ne de kendisi kırılırdı. Kimseyi üzmek istemezdi” dedi.

‘Deniz her şeyimdi’

Deniz’in çocuklarla arkadaş gibi olduğunu ve üzerlerinde herhangi bir baskı kurmadığını dile getiren Fehime, “Daha çok hayalleri vardı, çabuk gitti. Deniz gittikten sonra kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Çocuklarıma da yansıtmıyorum, içime atıyorum. Deniz’in yeri çok görünüyor. Evde kaldığı zaman kahvaltı hazırlardı, yemek yapardı. Her şeyimdi, elim ayağımdı” diye belirtti.

‘Hızır gibiydi her yerde çıkardı’

Deniz’in katledilişinden bu yana sakinleştirici ilaçlar kullanarak ayakta kaldığını ifade eden Fehime, “Onun yokluğunu zor unuturuz. Hiçbir gün kalbimizi kırmadı ki. Hızır gibi her yerde çıkardı, yardım ederdi bana. Büyüklerle büyük küçüklerle küçüktü. Deniz savunmasız bir insandı, o kadar işkenceyi hak etmedi” sözlerine yer verdi.

 ‘Deniz’e işkence de etmiş’

 Deniz’in failinin birçok kez parti binasının önünden geçtiğini, katliam günü çantayla partiye çıkarken polisler tarafından görüldüğünü dile getiren Fehime, “Yukarı çıkarken eşbaşkan geliyor, polis ‘HDP’de saldırı var bırakmıyoruz’ demiş. Bizim partimizdir demiş bırakmamışlar. 35 dakika yukarıda kalmış katil. Sonra kapılara sıkıyor. Cansız bedenine işkence ediyor” diye kaydetti.

 ‘Daha fazla insanı katledecekti’

 Fail Onur Gencer’in daha fazla insanı katletmek amacıyla partiye girdiğini, ancak kimseyi görememenin öfkesini Deniz’den çıkardığını kaydeden Fehime, “MHP’li biri, Kürtlerin kanını içse rahat etmez. Bütün kapıları kırıyor, camı kırıyor. Deniz’e dönüyor. Öldükten sonra mı canlıyken mi işkence etti bilmiyorum. O esnada Deniz kardeşlerini mi çağırdı, babasını mı beni mi? Öyle insanların ne dini var ne imanı. Deniz bir karıncayı incitmemişti çok zararsızdı. Küçüklerden büyüklere kadar herkesi seviyordu. Biri merhaba sese ona selam verirdi” şeklinde konuştu.

‘Deniz’i sahiplenen çok oldu’

Deniz’in katledilmesinin ardından kendisine destek olan insanlardan söz eden Fehime, “O kurşun kızıma değil bütün halka geldi. İçimizde yaşıyor Deniz. Akın Birdal çiçek getirdi. Çok güzel bir duyguydu. Ondan bir gün önce Deniz’in mezarına geldi. HDP’den gelenler vardı. Çok sevindim, çok duygulandım. Ev boş kalmıyor. O da güzel bir duygu. Biz Deniz’in evidir dedik, halk geldi, Deniz’in arkadaşları geldi. Unutmamışlar” diye ekledi.

Deniz’in adı 27 bebekte yaşıyor

Deniz’in katledildiği dönem adının yeni doğan 27 bebeğe verildiğini söyleyen Fehime, “Aileler bize bebeklerinin fotoğraflarını atıyor. Çocuklar bizi istiyor telefonda gördüklerinde çok seviniyorlar. Aileler de sıcak davranıyor. Çocuklarını gösteriyorlar. Gerçekten bir Deniz gitti ama çok Denizler dünyaya gelecek. Deniz’in ömrü onlara olsun. Hepsi birbirinden güzel insanlar” dedi.

Fail akıl hastası değil’

Faile hak ettiği cezanın verilmesini isteyen Fehime, “Fail akıl hastası değil, olsa gitmez eğitim almazdı. Suriye’ye gitmiş, yalnız da değil, onu yöneten var. 23 kez karakolu aramış, ona destek mi vermişler? Her şeyin açıklanmasını istiyoruz. Neden 40 kişiyi katledecekti, hepsi açıklansın. Bütün avukatlara, halka sesleniyoruz destek versinler” diye belirtti.

‘Adaleti halka bırakıyoruz’

 Son olarak “Hak, hukuk yerini bulsun” diyen Fehime Poyaz, herkesi 29 Aralık’ta görülecek duruşmaya çağırdı.